Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 08:45 1 262 10

Жозеп Борел пристигна на посещение в Китай

  • жозел борел-
  • европейски съюз-
  • посещение-
  • китай

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи днес в официалния си акаунт в социалната мрежа "Екс", че е пристигнал в Китай

Жозеп Борел пристигна на посещение в Китай - 1
Снимкa: Shutterstock

"Току-що кацнах в Китай, за да съпредседателствам стратегическия диалог между Европейския съюз и Китай с моя китайски колега - министър Ван И", написа Борел.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи днес в официалния си акаунт в социалната мрежа "Екс", че е пристигнал в Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Визитата на Борел в Китай се осъществява няколко дни след избухването на войната между "Хамас" и Израел, във връзка с което дипломат номер едно свика спешно заседание на министрите на външните работи на страните членки на ЕС. По този въпрос пък Китай призова всички страни в конфликта да прекратят огъня.

Визитата на Борел в Китай бе отлагана на два пъти тази година. Сега тя ще продължи до събота и ще позволи засягането на такива въпроси като двустранните отношения, търговски въпроси и въпроси от международния дневен ред.

По време на посещението си Борел ще разговаря с китайския министър на външните работи Ван И.

Според ЕС визитата на дипломат номер едно в Китай би трябвало да доведе до среща на върха ЕС-Китай до края на годината.

Европейско-китайските отношения са обтегнати от началото на руската инвазия в Украйна, защото Пекин, който призовава за спазване на териториалната цялост на всички страни, все пак не е осъдил действията на Москва, отбелязва Франс прес.

По време на визитата си в Китай Борел се очаква да повдигне въпроса за войната в Украйна. Китай се представя като неутрална по този въпрос, една позиция, която се критикува от Брюксел.

ЕС се опитва да съчетае желанието си да бъде по-малко зависим от азиатския гигант, по-специално в икономически план, с поддържането на солидни връзки с втората икономика в света, като тези връзки са в областта на търговията, климата и човешките права.

През април в Китай беше председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Миналия месец тя обяви началото на разследване на ЕС за подкрепата и субсидиите от страна на китайските власти на китайските национални производители на електромобили. Китай разкритикува тази стъпка и подчерта, че тя ще навреди на двустранните отношения с ЕС. Пекин определи действия на Брюксел като чист и твърд протекционизъм.

В началото на октомври ЕС представи списък със стратегически области, които трябва да бъдат по-добре защитавани от държави, смятани за противници, като Китай. В тези области се акцентира по-специално върху тази на изкуствения интелект.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И по тоя сличай

    19 0 Отговор
    се е почерпил една.

    Коментиран от #6

  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    22 0 Отговор
    ПАК ЩЕ ХОДИ ДА ПЛАЧЕ АМА НИКОИ НЕВ МУ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ
  • 3 едоклин

    25 0 Отговор
    Тоя алкохолик най накрая се смилиха китаиците и му разрешиха да влезе в Китай. Преди 3 месеца му казаха че не заслужава никакво внимание и няма да го приемат, та тоя слуга на краварите като псе беше изгонен. Сега ще му разрешат да се снима до знамето на Китай и ако преценят ще го изгонят. Така действат със кочияшите на краварника в Китай.
  • 4 Гост

    19 0 Отговор
    Не пише, че ще го приеме императора Си... Разходка? Поне да иде да види статуята на Буда
  • 5 Тони

    14 0 Отговор
    Военнослужещи и инструктори от Израел, участващи във военните действия в Украйна, напускат дома си. Това съобщи командирът на специалните сили на Ахмат Апти Алаудинов, говорейки за това как конфликтът между еврейската държава и Палестина се отразява на ситуацията в зоната за специална операция.
    "Някои от тях са служили като инструктори, други са били директно в частите на специалните сили. И всички тези бойци са отстранени и върнати в родината си
  • 6 Не вярвам

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "И по тоя сличай":

    Поне пет .
  • 7 Кого представя това плашило?

    12 0 Отговор
    Нито съм го избирал, нито знам кой е? Ама уж ме преставя и мен? Тая Европа е някаква химера на демокрацията.... Тоя, крадлата Урсула и хилядите офисен планктон просто са един театър, ама са на много високи заплати .. Смешна пародия!
  • 8 уникално прост

    13 0 Отговор
    испанец. Дрънкаше за някаква си европейска градина.Изкуфял дъртак.Иди да видиш Китай къде са и виж огромната разлика с Европа в полза на азиатците.
  • 9 Клекнахме

    11 1 Отговор
    Да му мисоят Тайванските сепаратисти .
  • 10 Вирус

    0 0 Отговор
    Върховният представител все едно междузвездни войни гледаме хахаха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания