Last news in Fakti

24 Ноември, 2013 19:04 1 406 0

Мощите на Свети Петър за първи път на показ

  • ватикана-
  • мощи-
  • свети петър

Това се случи днес във Ватикана

Мощите на Свети Петър за първи път на показ - 1
Ватикана

Днес във Ватикана за първи път бяха публично изложени мощите на Св. Петър. Това направи папа Франциск на церемония по случай приключването на Годината на вярата, предаде кореспондентът на БНР.

Преди да започне отслужването на площада "Свети Петър" на литургията, която ознаменува края на Годината на вярата, папа Франциск изнесе пред събралите се многобройни вярващи урната с реликви, за които се смята, че принадлежат на Свети Петър. Като държеше в ръце бронзовата урна, съдържаща мощите на светеца, папата се помоли пред тях и ги благослови.

Това е първото публично експониране на мощите на христианския апостол, които са открити при археологически разкопки през 40-те години на миналия век в некропол, датиран от първите години на христианството, намиращ се в подземията на базиликата "Свети Петър".

Събитието възобнови научните спорове около автентичността на мощите на светеца, който, според преданието, е разпънат на кръст през 67 г. и погребан на мястото, където по-късно е издигната едноименната базилика.

Деветте фрагмента от кости са увити в пурпурна тъкан, бродирана със златен конец, а близо до урната, в която са положени, археолозите са намерили надпис на гръцки обозначаващ, че там е погребан Петър. Извършени впоследствие изследвания през 60-те години на XX век показват, че е много вероятно да става въпрос именно за тленните останки на първия папа.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: