14 Октомври, 2023 06:33 1 306 13

Берлин изпълнява целта на НАТО за 2% военни разходи със счетоводни трикове

  • германия-
  • нато-
  • военни разходи-
  • олаф щолц

Това се твърди в публикация на "Шпигел"

Берлин изпълнява целта на НАТО за 2% военни разходи със счетоводни трикове - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство използва "счетоводни трикове", за да изпълни целта на НАТО за 2% военни разходи през 2024 г., пише списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс. Германското издание използва данни от вътрешен документ на финансовото министерство.

Според доклада на изданието разходите на седем министерства, канцлерството на Олаф Шолц и двете камари на парламента се отчитат като принос към разходите за отбрана. Най-големият единичен принос е 11,2 милиарда евро и е от финансовото министерство, се казва в доклада, като се добавя, че сумата включва 4,5 милиарда евро за лихвени плащания, които министерството оправдава с това, че военното оборудване е закупено с дълг.

Разходите за правителствени самолети и изплащане на пенсии на бивши членове на армиятa на комунистическата Германска демократична република, която се обединява с тогавашната Западна Германия през 1990 г., също се отчитат като принос, се казва в доклада. Министерствата на финансите и на отбраната за момента не са коментирали информацията.

През август източник заяви пред Ройтерс, че правителството се е отказало от плана си да се ангажира юридически с изпълнението на целта на НАТО за 2% на годишна база, като се придържа само към ангажимента, усреднен за пет години.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    не на Войните
    да на
    Мирът
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    9 1 Отговор
    ХЕНРИ КИСИНДЖЪР ПО ГЕРМАНСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ
    ....
    " РЕШЕНИЕТО ДА СЕ РАЗРЕШИ НА МИЛИОНИ БЕЖАНЦИ С РАЗЛИЧНИ РЕЛИГИИ И МОРАЛНИ СИСТЕМИ ДА ЗАЖИВЯТ В ГЕРМАНИЯ , СЪЗДАДЕ
    ОГРОМНИ ПРОБЛЕМИ В ГЕРМАНСКОТО ОБШЕСТВО "
    .....
    РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЕВРЕИНА И ХИТЛЕР :))
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тоя на снимката клоун ли е

    14 0 Отговор
    или е галфон?

    Коментиран от #6

  • 5 П а к л ъ ж и на М.

    7 0 Отговор
    В Германия к о м анд в а т а м е ри к Ан ците.С то и. п ЕТ д е с ЕТ в. о. е. н. н. и. б. а. з и. в. Германия

    Коментиран от #8

  • 6 В десетката

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тоя на снимката клоун ли е":

    В предвид на цялото поведение на германиЗтан откакто тоя е начело и тази "плоска счетоводна лъжа" за достигнати 2%, а този е преди всичко счетоводител, много уместен въпрос, без никакво съмнение риторичен.
  • 7 Сичката ви наред,

    5 0 Отговор
    сега и Берлин ще оправяте!Смях в залата!
  • 8 Мефистофел

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "П а к л ъ ж и на М.":

    Пич, сложит ти +, но не са 150 базите. Малко над сто са военните обекти. Но не и базите. Например, склад за боеприпаси (ГСМ, оборудване, униформи, резервни части и т.н) е военен обект, но не е база. Цехове или цели заводи за ремонт и поддръжка са военен обект, но не са бази. Много такива примери. Добре е да се прави разлика.
    Колкото до счетоводните измами - винаги се сещам за цунамито в Тайланд и Шри ланка през 2004-та. Тогава цял свят пращаше помощи. Оказа се, че румънците бяха пратили няколко пъти повече помощи от британците. Кралицата не можа да го преглътне, службите на албиона взеха да душат наоколо, и се оказа, че мамалигарите са начислили по документи една щайга картофи за 20.000 долара. Стана скандал, румънците взеха да се оправдават, че нещо са объркали броя на нулите. Покриха историята. Явно, който се беше наджобил много здраво, си плати рекета да не го закачат. Та и швабите правят такива врътки.

    Коментиран от #9

  • 9 Механик

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мефистофел":

    Няма вече "шваби",няма вече такова нещо като Германия. Свърши се с това.
    Единстеното, което в момента различава Германия от Британия е това, че на представителните посотове все още са бели хора. Макари тъпи, но все пак са бели.
    Скоро и там ще им назначат някой Ръждив Сумак. А кмета на Берлин ще се казва Мустафа Казълбаш. Или нещо от сорта.

    Коментиран от #10

  • 10 Мефистофел

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    За съжаление си напълно прав. Германия е минало-бешело.
  • 11 Оскар Уайлд

    1 0 Отговор
    Германия е западнала, Великобритания е пренаселена, Франция е превзета от бившите си колонии, скандинавците са в психо криза, само България цъфти, няма демографски проблем, човек като тръгне да пътува е спокоен, хората са толерантни, политиците съзнателни, а Алберт Айнщайн е дървосекач…
  • 12 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    явно знаят нещо още от преди 75 год което още им държи топло
  • 13 Мдам

    0 0 Отговор
    Без исмами явно няма да стане
Новини по държави: