28 Ноември, 2013 12:54 974 0

Виетнам слага примка на социални мрежи

  • виетнам-
  • социални медии

И след промяната на конституцията комунистическа партия запази ръководната си роля в обществения живот и икономиката

Виетнам слага примка на социални мрежи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата във Виетнам комунистическа партия засили контрола над интернет, приемайки законодателство за налагане на нови солени глоби за критики срещу държавата.

Ройтерс съобщава, че за критики срещу правителство или за пропаганда на „реакционна идеология“ ще се налага глоба в размер на $5000. Средният месечен доход в страната е около $185.

Анализатори припомнят, че наказателно преследване и затвор за блогъри не е нищо ново във Виетнам. Новата мярка идва, за да засили контрола над свободното ползване на интернет. Последните данни показват, че близо 20 млн. виетнамци имат профил във Фейсбук, което е близо 71,4% проникване на интернет сред населението на страната.

По-рано тази година властите забраниха на потребителите на социалните медии и блогърите да препубликуват официалните съобщения.

През 2013 г. Виетнам заема 172 място от 179 страни в класацията на Репортери без граници за свобода на пресата.

Затягането на примката около потребителите на социалните медии идва на фона на промените в конституцията на Виетнам, които препотвърдиха ръководната роля на комунистическата партия в обществения и икономическия живот на страната.  

Американската търговска камера в Ханой коментира, че промените не са изненада, защото парламентът е съставен от комунистическата партия, а не от виетнамския народ.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА