Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 06:33 2 672 40

Евролидери натиснаха Белград да признае Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • франция-
  • германия-
  • италия

Франция, Германия и Италия призоваха двете балкански държави да изпълнят поетите ангажименти

Евролидери натиснаха Белград да признае Косово - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейски лидери призоваха Сърбия да признае де факто Косово, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерите на Франция, Германия и Италия призоваха Сърбия да признае де факто Косово, обявил независимост през 2008 г., но на когото Белград продължава да гледа като на сръбска провинция.

В изявление ден след преговори с двете страни президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Олаф Шолц и премиерът на Италия Джорджа Мелони заявиха, че е време за двете балкански съседни държави да изпълнят поетите преди това ангажименти.

Този призив последва нарастващото безпокойство на международната общност, че Сърбия и Косово може да се върнат към въоръжен конфликт след серия от инциденти с проява на насилие през последните месеци.

Много от напрежението бе фокусирано върху Северно Косово, където етническите сърби са мнозинство. Останалата част от Косово е преобладаващо населена с етнически албанци.

В тяхното изявление Макрон, Шолц и Мелони повториха дългогодишните призиви към косовския премиер Албин Курти да създаде Съюз на сръбските общини в Северно Косово, като даде по този начин на местните сърби степен на самоуправление.

Сърбия и Косово прекараха години в преговори с посредничеството на ЕС, за да нормализират отношенията си. С буксуването на този процес лидерите на трите големи еврочленки все повече участват в процеса на преговорите в опит да вкарат в релсите отношенията между Сърбия и Косово.

И докато ЕС се въздържаше досега да повдига политически деликатния въпрос за фактическото признаване на Косово, сега тримата европейски лидери дадоха ясно да се разбере, че те очакват това от Сърбия, поставяйки под натиск сръбския президент Александър Вучич.

"Призоваваме Косово да започне процес по установяване на Съюз на сръбските общини, както се препоръчва в проектостатута, и призоваваме Сърбия да извърши фактическото признаване", се казва в изявление на тримата лидери.

Вучич преди това заяви, че няма да признае нито официално, нито неофициално Косово.

Сърбия и Косово имат амбиции да станат част от ЕС някой ден, но блокът подчерта, че двете страни ще трябва да разрешат различията си, преди да станат пълноправни членки.

"Без напредък по нормализирането на отношенията, двете страни рискуват да пропуснат важни възможности", подчертават Макрон, Шолц и Мелони.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ай ...... бе

    110 6 Отговор
    Кои сте вие да натискане лидер на суверенна държава да признава държава част от територията и ? Защо не признавате ДНР и ЛНР ,които всички знаят ,че са изконни руски земи ,а ? Брей лицемери ,брей

    Коментиран от #4, #31, #34

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СРЪБСКАТА ПСУВНЯ Е НАЙ ДЪЛГАТА

    60 1 Отговор
    В. ЕВРУПЪ. ТЕ НА ФАШАГИТЕ ПРЕЗ ВСВ НЕ СА ДАДОХА НА СТАЛИН НИ СА ДАДОХА ЧИ НА БЕЛГИЙСКИ ЛИЛИПУТИ ДЕТ СИ МИСЛЯТ ЧИ ТВА Е КОНГО...
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 1 Отговор
    ПолитУТКИ,, сър❗❗❗
  • 7 Някой

    68 1 Отговор
    Що не си гледат пропадащите държави, а тръгнали да се месят на Балканите? Политически чучела!
  • 8 Урюрвкос

    56 3 Отговор
    зор има Косово а не Сърбия и времето работи за Вучич. От 2015 до 2021 има 8 опита за ликвидация на Вучич.
  • 9 стратегически въпрос

    81 0 Отговор
    Същите европейски тулупи защо не натиснат и частта от рускоезичното население на Украйна да се самоопредели и отдели от нея, да спрат да се занимават със зеленото и да се приключи с този конфликт един път завинаги?
  • 10 Иван

    60 0 Отговор
    Евролидери да натиснат Белград да признае независима Палестина.
  • 11 СЛОНА

    57 4 Отговор
    И ВСЕ ПАК КОСОВО Е СЪРБИЯ!!!
  • 12 Прищина е стара столица

    56 2 Отговор
    на Сърбия, като В.Търново за нас.
    Шиптърите дойдоха отвън.Родиха по 10 деца и казаха.Вие имате нотариален акт за собственост, но вече ние сме собственици.
    НАТО нападна Сърбия без никакво ООН за да закрепи ислямисткото Косово.Дсмо с решение на парламента ,без референдум го признаха.Създадоха фалшивия съд в Хага който прие резолюцията: Всяка територия с население може да се обособи като държава без санкция на централната власт.
    Продажбите бълг.демократи веднага признаха Косово без да се замислят утре какво ще стане по тази формула с България.
  • 13 СЛОНА

    26 0 Отговор
    ИМАМ ДВЕ НОЩИ БАГЕРИСТ НА МАСОВИТЕ ЗАРАВЯНИЯ,ЧЕ ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО БЕШЕ БОЛЕН И МИ ТРЯБВАХА ПАРИ ЗА ДА ГО СПАСЯ ТОГАВА СЪМ СЕ НАГЛЕДАЛ НА ВСИЧКО И НЕ МИ ПУКА ОТ НИЩО!!!ТА АКО ГИ НАТИСНАТ СЪРБИТЕ С АВОМАТИ МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧА И АЗ ДА ГИ ЗАРАВЯМ ТЕЗ ЕВРОТВАРИ!!!

    Коментиран от #17

  • 14 Защо притискат Сърбия,

    45 0 Отговор
    след като 7 членки на ЕС не са признали Косово? Като Испания, Румъния, Словакия и... Не помня другите.
  • 15 Геша

    49 0 Отговор
    Последно - натиснаха ли ги и как, или ги призоваха ,бе мисирки-манипуланти? Кашата в Косово и откъсването на територии от суверенна европейска държава , за да се направят военни бази я забърка запада.А сега великите миротворци седнали да призовават.
  • 16 Брей, тези евро лидери?

    51 1 Отговор
    Косово беше сръбска територия по време на Югославия. Дойдоха "справедливите и умните" с големите, хвърчащи железа и бомбиха Югославия до развалянето й. Дори и Германия прати тогава военни самолети да бомбардират Югославия. Това беше идея на "зелените" там. След унищожението на Югославия, сащ решиха да си вземат територия за безплатна военна база. Това беше Косово. Там си направиха най-голямата военна база в Европа- Бондстийл.
    Нямаше никакъв референдум, не са питали никого от народа там, дали иска да е "независима република".
    НО, за сащ е важно да е малка територия, която уж си е "независима", но ако там са американските военни си е направо окупирана. Подобно на Ирак, с марионетни "правителства", напълно подчинени на САЩ. Ако не слушат, то от военната база там бързо ще ги "вразумят"! А евро шушумигите защо се бъркат изобщо? Защо тогава не признаят и Крим за руски? Нали там даже имаше и референдум, преди присъединяването им към РФ? С тези двойни стандарти тези напълно се компрометират и ЕС ще се разпадне.
  • 17 Ама българска армия

    1 18 Отговор

    До коментар #13 от "СЛОНА":

    Участвала ли е във войната в Югославия?
    Тогава май не сме пращали наши там?
    Ти сърбин ли си? Или гражданин на бивша Югославия?

    Коментиран от #23, #27

  • 18 Мим

    42 0 Отговор
    Сърбите си гледат интереса,да не са като нас каквото им кажат и да изпълняват.Ние ,като първи признахме макетата ,видяха до къде води това...
  • 19 Гост

    40 0 Отговор
    А защо не признаха и не подкрепиха със същия ентусиазъм и референдума за автономия на Каталоня?! Лицемери!

    Коментиран от #24

  • 20 дядото

    34 0 Отговор
    натискът и войната явно са основните средства на ес и запада за налагане на демокрация в междудържавните отношения.пфу
  • 21 Тошко африкански

    31 0 Отговор
    Аз призовавам да признаят Каталуния Трансилвания Тракия Бавария Прусия Венеция Ломбардия Галия за самостоятелни държави
  • 22 Макрон, Шолц,Урсула, аман

    34 0 Отговор
    Макрон, Шолц, Урсула, аман от тях. Вечните морализатори, вечните икони, вечните непогрешими, вечните нравоучители. То не бе Азърбайджан, то не бе Украйна, то не бе Израел, то не бе Мали, тоне бе Нигер. Какво е това командорене и влачене навсякъде? И дащо да "натискат" Сърбия? Тя не е от тяхната чиновническа груа, ЕС, защо размахват пръст. Да не забравяме как ни излъгаха нещо за Македония, но ние обичаме да ни лъжат.
  • 23 Иван Костов

    38 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ама българска армия":

    даде въздушен коридор на Щатите срещу Сърбия.Турция и Гърция отказаха.
    Това е било условието на военнопрестъпника Клинтън да влезем в НАТО.
    Вчера жена му заяви ,че страните влизат доброволно в НАТО.И тази престъпничка не говори за референдуми.
    За неолибералните фашисти, наричащи се демократи, референдумите са смърт
  • 24 О, там имаше бой и

    38 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Преследване на лидерите на народния референдум за независимостта на Каталуния. Каталунците не искаха да са подчинени на Мадрид и искаха да станат независима испанска република. НО, "демократичните" не позволиха. Не признаха даже и народния референдум там.
    Еврошулумигите не са никакви демократи. Това са назначени от сашиянската мафия хора, НЕизбирани от народите на евространите. Ако това е някаква демокрация изобщо? Сащ определят, кои тука да са ни шефове? И понеже те са им определили и колко заплата тези да получават, обикновено доста високи заплати имат. Урсула взема около 50 000 евро заплата, макар и да работи постоянно против народите на съюза. Другите депутати вземат някъде над 10 000 евро на месец. И за какво? Съсипват си страните по заповед на мафията (свръхбогати ненормалници, които стоят зад цялата тази идиотщина)! Да си затворим ТЕЦ-вете и да купуваме ток от чужбина на 5-ни цени? Да си умишожим селското стопанство и да ядем найлоновите домати от Холандия, да купуваме отровената пшеница от Украйна, понеже тя принадлежи на американски компании, които са изкупили украинска земя. Да финансираме мигранти към Европа и да ги приемем в страните си, да си заменим населението с тях. Е има ли поне едно нещо, което да е добре за народа в този съюз? Приеха насила Истанбулската конвенция И за нас, без да се съобразяват, че нашия съд не я приема...По-добре да излезем от него иначе ще ни затрият до нулата.

    Коментиран от #35

  • 25 Ний ша Ва упрайм

    12 0 Отговор
    хахаха тия нещо са са объркали????
  • 26 най обичам

    4 0 Отговор
    да натискам!
  • 27 СЛОНА

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ама българска армия":

    КАЗАХ ,ЧЕ НЕ СЪМ ИЗПРАЩАН ОТ НИКОЙ,А ПОРАДИ БОЛЕН ЧОВЕК СЪМ РАБОТИЛ ПО ЖЕЛАНИЕ ЗА ДА ГО СПАСЯ ,ЧЕ НЯМАХ ФИНАНСИ ЗА ОП.ЛЕЧЕНИЕ

    Коментиран от #28

  • 28 Добре де,

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "СЛОНА":

    Обадил си се на НАТОто, че искаш да работиш там на югославска територия? Или да те наели сърбите и са ти плащали? Просто ми е интересно, как може обикновен човек да сключи договор и да се включи на работа в страната, по време на война? То даже е опасно да си там, когато падат ракети или бомби, покрай тебе. Сащ удариха тогава посолството на Китай в Белград и излъгаха, че не са знаели, че там било посолство... Войната е гаден бизнес.

    Коментиран от #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дано

    23 2 Отговор
    Вучич успее да устои на натиска и да не признава нито официално, нито неофициално Косово. С тоя прецедент, формално би могло да се отвори кутията на Пандора. Като толкова са се загрижили за правото на косоварите, то нека ЕС демонстрира принципност и да се застъпи за правото на каталунците - да покажат добрия пример и да видим Каталуния свободна!
    Когато една държава е многонационална е нормално да има райони с преобладаване на опрелен етнос. Трябва ли от всеки район да се прави отделна държава? Накрая, цигани и араби ще си прекроят картата на Европа.
  • 31 12345

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ай ...... бе":

    Косово може да се определи за самостоятелна държава, НО КАТАЛУНИя - НЕ !!! Това е евросправедливост....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 нещастници

    13 4 Отговор
    ей така ще ни натиснат за кърджали, а защо не натиснаха испания за каталуня?
  • 34 Ай ай, че чак АЙСИКТИР

    2 17 Отговор

    До коментар #3 от "Ай ...... бе":

    Аман от Руски г........и тук!
  • 35 време разделно

    19 0 Отговор

    До коментар #24 от "О, там имаше бой и":

    Споко, кошмарът на евроатлантическата измет Владимир Владимирович Путин ще оправи нещата! Тия смотани нещастници направиха огромната грешка да се сбият с Русия и руснаците вече им набиха здраво канчетата, но това е нищо пред всичко което ги чака още...........ЗАПАДналата европа и техните краварски господари скоро ще се превърнат в пустиня, те сами се прецакаха и продължават да го правят с удивителна тъпота и упоритост! След като Русия изгони всичката натовска измет от Източна Европа ние пак ще бъдем в руската зона на влияние и постепенно ще успеем да възродим България! Само заедно с Русия има шанс да се запазим като народ и държава, иначе ясно се вижда какъв е резултата от 34 годишното "партньорство" със запада! БОГ да пази България и достойните българи и да накаже предателите, които за власт и пари продадоха народа и Родината! С Божията Помощ да живее България и Слава на Братска Русия. АМИН.
  • 36 Исторически парк

    12 0 Отговор
    Еврог ейските лидери що не натиснат изсраел да признае Палестина 😉
  • 37 Провидец

    4 5 Отговор
    Скоро нас ще ни натискат да признаем Кърджалийската република.
  • 38 Жмръц

    9 1 Отговор
    Мисля,чв сърбите ще им отговорят подобаващо-с високо вдигнат среден пръст.
  • 39 СЛОНА

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Добре де,":

    НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ТИ ДАВАМ ОБЯСНЕНИЕЯ НА ФАШАГИ КАТО ТЕБ!!!
  • 40 ггг

    2 0 Отговор
    европидери