Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 14:35 838 8

Държавно посещение в Кения от Крал Чарлз III

  • кения-
  • посещение-
  • великобритания-
  • крал чарлз трети

Крал Чарлз III е в Кения на четиридневно пътуване

Държавно посещение в Кения от Крал Чарлз III  - 1
Снимка: Shutterstock

Крал Чарлз III е в Кения на четиридневно пътуване, като това е първото му държавно посещение в страна от Британската общност на нациите като монарх, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от News.bg.

Кралят и кралица Камила кацнаха на международното летище Джомо Кениата късно в понеделник. Летището е кръстено на кенийски антиколониалистки активист и политик, управлявал Кения като министър-председател от 1963 до 1964, а след това и като президент от 1964 до смъртта си.

Посещението му е и символично, тъй като майката на Чарлз, покойната кралица Елизабет II, научава, че е станала монарх на Обединеното кралство, докато посещава резерват за дивеч в източноафриканската държава през 1952 г.

Кралската двойка беше приета от министър-председателя на кабинета на Кения и външен министър Мусалия Мудавади и британския върховен комисар в Кения Нийл Уигън. Днес сутринта президентът Уилям Руто беше домакин на церемониално посрещане на Чарлз в Държавната сграда, допълнено с червен килим и салют с 21 оръдия от кенийския флот.

По време на посещението Чарлз ще признае "болезнените аспекти" от споделената история на нацията му с Кения, която тази година празнува 60-ата годишнина от своята независимост от Обединеното кралство. Оттогава двете страни имат добри отношения, въпреки продължителната борба срещу колониалното управление там, познато като въстанието Мау Мау, в което загинаха хиляди кенийци.

Британската Върховна комисия обяви, че Чарлз ще се "срещне с ветерани и ще даде подкрепата си на усилията на Комисията за военните гробове на Британската общност да гарантира, че кенийците и африканците, които са подкрепили британските усилия в Световните войни, ще бъдат правилно отбелязани".

Днес сутринта имаше забавяния в трафикът по главните пътища към централния бизнес район на Кения. Губернаторът, отговарящ за столицата Найроби, Джонсън Сакая, предупреди жителите в понеделник да очакват "леки" смущения в трафика, докато кралят е в града.

Чарлз също така планира да посети Националния парк в Найроби и да се срещне с екологичния активист Ванджира Матай, дъщеря на покойния Нобелов лауреат Уангари Маатаи. Така кралят ще постави своя ангажимент за опазване на околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми той

    8 0 Отговор
    много женствен, ма!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ууу3

    6 0 Отговор
    ТОЯ Е НЕНОРМАЛЕН ИДИОТ !!!
  • 4 Калпазанин

    9 0 Отговор
    За него е като посещение в зоопарк, така мислят за африканците тези със "синя кръв" лицемери
  • 5 Язе

    6 0 Отговор
    Този все повече започва да мяза на макя си.
  • 6 Коко

    2 0 Отговор
    Дано попадне в плен на племе канибали 🤣🤣🤣
  • 7 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    2 0 Отговор
    По стар навик империята е в Африка, за да открадне нещо...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.