Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 04:12 3 587 14

9 загинали след удар на САЩ в Сирия по цел, свързана с Иран

  • сащ-
  • иран-
  • сирия-
  • удар-
  • цел-
  • загинали

Ударен е склад за оръжие

9 загинали след удар на САЩ в Сирия по цел, свързана с Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски военни самолети нанесоха удар по свързано с Иран оръжейно съоръжение в Източна Сирия в сряда в отговор на атаки срещу американски персонал, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, предаде ndtv.com.

Това е вторият път в рамките на около две седмици, в който Съединените щати се прицелват в съоръжение в Сирия, което според тях е свързано с Иран, който подкрепя набор от групи, които Вашингтон обвинява за увеличаването на атаките срещу силите му в Близкия изток.

Съединените щати се стремят да възпрат Иран и неговите поддръжници от превръщането на битката между Израел и Хамас в регионална война, но редуващите се атаки и удари в техен отговор рискуват конфликт между Вашингтон и Техеран.

„Военните сили на САЩ извършиха удар за самоотбрана по съоръжение в Източна Сирия, използвано от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) на Иран и свързаните с него групи. Този удар беше нанесен от два американски F-15 срещу съоръжение за съхранение на оръжия“, каза Остин в декларация.

„Този прецизен удар за самоотбрана е отговор на поредица от атаки срещу американски персонал в Ирак и Сирия от филиали на IRGC-Quds Force“, каза Остин, добавяйки, че Съединените щати „са напълно готови да предприемат допълнителни необходими мерки за защита на нашите хората и нашите съоръжения."

Военният наблюдател на Сирийската обсерватория за правата на човека каза, че ударът в сряда е убил девет души, свързани с подкрепяните от Иран групировки в Сирия - брой, който не може да бъде потвърден от независим източник.

Американската армия удари две съоръжения в Сирия на 26 октомври, за които каза, че са били използвани от IRGC и свързаните с нея групи, и обяви, че тези удари не са причинили жертви.

Подобно на последния удар, Вашингтон каза, че предишните два са били в отговор на атаки срещу американски персонал от 17 октомври.

Приблизително 2500 са американските войници в Ирак и около 900 в Сирия като част от усилията за предотвратяване на възраждането на групировката "Ислямска държава".

Някога джихадистите държаха значителна територия и в двете страни, но бяха отблъснати от местни сухопътни сили, подкрепени от международни въздушни удари в кървав многогодишен конфликт.

В друг инцидент, свързан с войната Израел-Хамас, хутите, които превзеха столицата на Йемен Сана през 2014 г. и контролират големи части от страната, казаха в сряда, че са свалили американски дрон.

„Нашата противовъздушна отбрана успя да свали американски MQ-9, докато той извършваше враждебно наблюдение и шпионска дейност в йеменските териториални води като част от американската военна подкрепа“ за Израел, се казва в изявление на бунтовниците.

Високопоставен служител на отбраната на Съединените щати потвърди, че един от безпилотните самолети на страната е бил свален.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тез майтап си правят.

    2 26 Отговор
    На хуманни се правят от десет години. Изпарете Асад, чалмите и руските наемници дето го пазят и точка. Хуманизъм е едно, ама вижте какво става в Европа. Всеки ден джихадист прави атентат.

    Коментиран от #5

  • 2 Редник

    37 2 Отговор
    И кой дава право на агресора САЩ да напада независими държави? Кой? И после Русия и Путин виновни. Не става така. Щом за едни може, значи може за всички. Такива са моите евроатлантчески разбирания

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тез майтап си правят.":

    Тези НЕ си правят майтап, НЕ са хуманисти и НЕ от десет ,
    А ОТ ДВЕСТА ГОДИНИ
    ТЕРОРИЗИРАТ СВЕТА ❗❗❗
  • 6 Васко Делчев

    21 1 Отговор
    Какво правят тези терористи от САЩ в Сирия? Май им точат петрола, а!!? Затова ли им пречеше Асад? Тези изроди трябва да бъдат изгонени от всяка държава! Откъдето са минали те има само разруха. Разрушиха сума държави, обраха ги изтрепаха милиони. Дано новия световен ред се нареди по-скоро и нашата държава да е от другата страна на новата завеса, за да има напредък без САЩ-ската "демокрация".
  • 7 Преди два дни

    12 1 Отговор
    Беше съобщено как бойци на ислямска държава са убили няколко десетки сирийски войници
    Най-вероятно това е фейк убитите действително са били убити от американците
  • 8 дядото

    15 1 Отговор
    а какво правят там краварските военни- окупатори и терористи.
  • 9 Световните терористи САЩ

    13 2 Отговор
    раздават правосъдие на чужда територия
    за кой ли път
    да живее америка , най - големия производител/продавач на ОРЪЖИЕ
  • 10 цитати от пресата

    8 1 Отговор
    Знаете ли защо, аз нормализирах дипломатическите отношения с
    Китай през 1979г. ? От 1979 г. знаете ли колко пъти Китай е
    воювал с някого - нито един път. А ние сме във война",
    коментира той. САЩ е във война през всички 242 години от
    своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.

    Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на
    света", поради склонността да се опитва да принуди другите да
    "възприемат американските ни принципи". Картър коментира, че
    вместо във война, Китай инвестира в собствената си инфраструктура,
    споменавайки, че Китай има 18 000 мили високоскоростна железопътна
    линия. "Колко мили високоскоростната железница имаме в нашата
    страна? Нула".

    "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за
    американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото
    можете да си представите. Китай не е пропилял нито една
    стотинка във война и затова те са пред нас.
    Почти във всяко едно отношение".

    20.03.2003 г. – Война в Ирак (2003): В ранните часове на деня,
    Съединените щати и три други страни започват военни действия в Ирак.

    20.03.2011 г. – Война в Либия (2011): Съединените щати, Франция,
    Канада и Великобритания започват военни действия в Либия.
  • 11 Студопор

    9 0 Отговор
    Къде е САЩ и къде е Сирия? Ако Сирия атакува САЩ - това е тероризъм. Ако САЩ атакуват Сирия, това е отбранителна акция.
  • 12 Някой

    5 0 Отговор
    Да разбирам ли, че САЩ са обявили война на Иран? Щом нападат техни обекти, па макар и в чужда държава? Дето американците не са канени и там.
    И що "демократичните" медии не реагират остро на това вопиющо нарушение на международното право? И на човешките права на тези 9 човека, дето са загинали?
    Мародери!
  • 13 да си знаеш

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Редник":

    Ти си npocт та дрънкаш.Нямаш разбирания
  • 14 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор
    какво дират там сащ? имат си държава
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания