Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 11:22 695 4

Северна Корея планира да изстреля сателит през следващите дни

  • северна корея-
  • саталит-
  • япония-
  • сащ-
  • жълто море-
  • източнокитайско море-
  • токио-
  • сеул-
  • южна корея

Японската брегова охрана съобщи във вторник, че Северът е уведомил за изстрелването по посока на Жълто море и Източнокитайско море

Северна Корея планира да изстреля сателит през следващите дни - 1
Снимкa: Shutterstock

Северна Корея уведоми Япония, че планира да изстреля спътник между сряда и 1 декември, което според Токио и Сеул може да е трети опит за извеждане на шпионски спътник в орбита в нарушение на забраната на ООН, предаде Ройтерс.

Японската брегова охрана съобщи във вторник, че Северът е уведомил за изстрелването по посока на Жълто море и Източнокитайско море. Държавната агенция за морска безопасност на Южна Корея издаде предупреждение за плавателни съдове за планираното изстрелване за същите райони, в които са били и предишните изстрелвания.

Северна Корея се опита да изстреля два пъти по-рано тази година т.нар. шпионски спътници, но не успя, а през последните дни южнокорейски служители заявиха, че изглежда скоро ще опита отново.

Държавната медия KCNA съобщи във вторник, че е "суверенно право" на Северна Корея да засили военната си мощ срещу ръководената от САЩ система за космическо наблюдение и защити разработването на военни сателити, като се позова на изследовател от космическата агенция на ядрената държава.

Известието предизвика незабавното осъждане на японския министър-председател Фумио Кишида, който заяви, че отбранителните системи на страната му, включително разрушителите Aegis и ракетите за противовъздушна отбрана PAC-3, са готови за всяка "неочаквана ситуация".

"Дори и целта да е изстрелване на сателит, използването на балистична ракетна технология е нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН", заяви Кишида пред репортери.

"Това е и въпрос, който засяга в голяма степен националната сигурност."

Япония ще работи със Съединените щати, Южна Корея и други страни, за да "призове категорично" Северна Корея да не продължава с изстрелването, каза Кишида.

Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че наблюдава планираното от Севера изстрелване. Предишните изстрелвания са се състояли в ранните часове на първия ден от прозореца, заяви министерството, и е възможно третият опит да бъде успешен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    11 4 Отговор
    Само Успех можем да пожелаем на великите северно корейци и Велкия Вожд и ръководител не допуснал капиталистическата чума Ким!

    Коментиран от #3

  • 2 Еврогей

    8 2 Отговор
    Тия не живееха ли в пещери и си ядат децата? Как така изстрелват сателити, а в Бълагрия професорите ровят по кофите?
  • 3 Швейк

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Да изстрелят Ким Велики в космоса.
    Еднопосочно !
  • 4 Умирам от смях

    2 0 Отговор
    в същото време в българия 2 от 3 новородени са от индо-номадски произход.
Новини по държави: