Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 05:33 3 384 20

Израелски въздушни удари отново извадиха от експлоатация летището в Дамаск

  • летище-
  • атака-
  • дамаск-
  • сирия-
  • израел

Противовъздушната отбрана е "унищожила повечето" от ракетите

Израелски въздушни удари отново извадиха от експлоатация летището в Дамаск - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските въздушни удари в неделя извадиха от строя летището в Дамаск само часове след възобновяването на полетите след подобна атака миналия месец, предаде VOA.

„В неделя следобед израелските военни самолети извършиха нова атака срещу международното летище в Дамаск... като го извадиха от експлоатация отново“, каза базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека.

Нападението е било насочено към пистите, съобщава се за звук от експлозия от посоката на военно летище в района на Мазех от другата страна на Дамаск.

Един офицер и двама други служители са ранени при удара, насочен към "база на силите за противовъздушна отбрана в района на Мазех", добави Обсерваторията по-късно.

Военен източник каза в изявление, предадено от държавната информационна агенция SANA, че около 16:50 ч. (1350 GMT), „ционисткият враг извърши въздушна атака с ракети от посоката на окупирания сирийски Голан“.

Нападението беше насочено към „Международното летище на Дамаск и някои точки в околностите на Дамаск“, което извади летището от експлоатация и причини „някои материални загуби“, се казва в съобщението.

Противовъздушната отбрана е "унищожила повечето" от ракетите, се добавя в изявлението.

Израел е нанесъл стотици въздушни удари срещу северния си съсед от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г., насочени основно срещу подкрепяните от Иран сили и бойци на ливанската Хизбула, както и позиции на сирийската армия.

Тел Авив засили атаките след началото на войната между Израел и Хамас, съюзник на Хизбула, на 7 октомври.

Израелските удари по летището в Дамаск и летището в Алепо на север на 12 и 22 октомври извадиха от работа и двете съоръжения.

Две билетни каси в столицата съобщиха за AFP, че полетите от Дамаск са възобновени в неделя, а местните медии също съобщиха за възобновяването, но властите все още не са направили официално съобщение.

След ударите от 22 октомври полетите бяха пренасочени към Латакия на западния бряг.

Израел рядко коментира отделни удари, насочени срещу Сирия, но многократно е заявявал, че няма да позволи на върлия враг Иран, който подкрепя правителството на президента Башар Асад, да разшири присъствието си там.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало свободния свят?

    31 2 Отговор
    ЕС сащ НАТО.държавен тероризъм.тишина.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дядото

    31 4 Отговор
    ясно е,че ч и ф ут ит е няма да се спрат,а и никой не желае да ги спира.арабските държави нямат избор-или да оставян израел да хазяйничи или да се вземат в ръце и да решат проблема израел,веднаж и завинаги

    Коментиран от #20

  • 4 Ний ша Ва упрайм

    23 2 Отговор
    кой е терориста? Де е шиб.ното ООН?
  • 5 РУСКИТЕ БАЗИ В СИРИЯ

    7 14 Отговор
    Са безсилни срещу ударите на Израел.

    Коментиран от #15

  • 6 АЛО,РУСИЯ

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ало свободния свят?":

    Държавен тероризъм срещу независима страна....

    Коментиран от #7

  • 7 Окрайна не е независима.тя е зависима от

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "АЛО,РУСИЯ":

    Само вие не
  • 8 Сирия е суверенна държава??? Какви

    23 3 Отговор
    Са тея бомбандировки на Гражданското летище на Дамаск??? Демократични??? Пишете Мисирки за Инвазия, за"демокрация"!!!
  • 9 Руските Въздушни удари преди няколко

    9 2 Отговор
    дни извадиха от строя склад за оръжия и Боеприпаси в Киев!??? Милен Ганев??
  • 10 РУСКИТЕ БАЗИ В ТАРТУС И ХМЕИНЕИМ

    4 5 Отговор
    Спят сладък сън....
  • 11 ИЗРАЕЛ БОМБАНДИРА СИРИЯ

    3 11 Отговор
    Путин безсилен
  • 12 ДЖО ПАРКИРА ДВА САМОЛЕТОНОСАЧА

    4 2 Отговор
    До Газа и си прави квото си иска в района.
  • 13 резервист

    9 2 Отговор
    Една държава си позволява да бомбардира обекти в друга държава, изхождайки от своя интерес и без да се съобразява с нищо друго. До кога на Израел ще му се разминава всичко?

    Коментиран от #14

  • 14 АМИ ПУТИН

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "резервист":

    Да спре Израел, ако му стиска де.....
  • 15 всъщност

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "РУСКИТЕ БАЗИ В СИРИЯ":

    Грешиш, просто засега са решили да не свалят самолети на евреите но явно са ги предупредили щото ония вече стрелят отдалече и не смеят да се навлязат навътре в Сирия. Всеки, който действа срещу Русия и нейните приятели ще си го получи рано или късно, по един или друг начин и евреите не са изключение! Укрите и техните господари ядат дървото вече доста време, а Путин още не е извадил голямата тояга............!

    Коментиран от #16

  • 16 ТО СЪС ....ЩЕ....НЕ СТАВА

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "всъщност":

    Израелците си праскат Асад и не им дреме.....
  • 17 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    не ти се подчинява някой президент казваш на цял свят че е нелегитимен и почваш да му правиш майдани граждански войни а прокситата периодично му гърмят важни инфраструктурни обекти.

    Коментиран от #18

  • 18 Е ПА ЩО ПУТИН НЕ ЗАЩИТИ

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Урюрвкос":

    Своето протеже Янукович от Майдана ?????
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания