Last news in Fakti

3 Декември, 2023 13:13 700 0

Тайван е силно фокусиран върху проблемите, свързани с изменението на климата

  • тайван-
  • нетни емисии-
  • изменение на климата-
  • мерки-
  • сътрудничество-
  • парникови газове-
  • въглеродни емисии-
  • екология-
  • технологично развитие-
  • енергийни източници-
  • устойчиво развитие-
  • net-zero-
  • отпадъци-
  • циклиране-
  • кръгова икономика

Република Китай (Тайван) иска да даде своя принос на международната общност

Република Китай (Тайван) винаги е била силно ангажирана с глобалните предизвикателства, пред които е изправена международната общност. В момента светът става свидетел на потенциална криза, свързана с ефектите от изменението на климата. В тази връзка тайванският министър на околната среда Шей Фу-шенг излезе с писмено изявление, което гласи:

"Изменението на климата оказва влияние върху света с безпрецедентна скорост. Концентрацията на парникови газове в атмосферата продължава да расте и средните глобални температури са достигнали рекордно високи стойности. Но още не е късно. Ако действаме сега, все още можем да постигнем устойчиво бъдеще. Тайван работи заедно с международната общност за общата цел за нулеви нетни емисии. Той търси възможности да допринесе в екологичното и технологично развитие. В момента светът е изправен пред заплахата от изменението на климата и предизвикателството за преструктуриране на веригите за доставка, а Тайван е сигурен и надежден партньор.

Този февруари президентът Цай Ин-уен обяви влизането в сила на Закона за реагиране на изменението на климата, който се фокусира върху целта за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. Чрез издигането на тази цел от нулата до превръщането ѝ в законово изискване, Тайван демонстрира решимостта си да намали емисиите. Правителството създава механизъм за ценообразуване на въглеродните емисии и въвежда финансови стимули, за да насочи бизнеса към устойчиво, нисковъглеродно развитие. През 2022 г. Тайван публикува своя Път към нулеви нетни емисии през 2050 г. и обяви 12 ключови стратегии за преход към нулеви нетни емисии.

На основата на технологични изследвания и разработки в областта на климата, Тайван ускорява процеса на енергийна, индустриална и социална промяна. Първата фаза (2023 г. – 2026 г.) на програмата за наука и технологии с нулева нетност ще се съсредоточи върху пет основни области на развитие, сред които са устойчивите и ориентирани към бъдещето енергийни източници, нулеви нетни емисии, намаляване на въглеродния отпечатък, кръговата икономика и хуманитарни и социални науки. Програмата ще насърчи „net-zero” технологичните изследвания, разработки и приложения.

Тайван постигна изключителни резултати в енергийния преход. През последните 10 години енергийната интензивност се е подобрила средно с 2,9 процента годишно. Според доклад от 2022 г., публикуван от Американския съвет за енергийно ефективна икономика, енергийната ефективност на Тайван се е издигнала до осмо място в света, на второ място след Япония в Азия. През последните пет години капацитетът на възобновяема енергия на Тайван нараства средно с 21,9 процента всяка година, като средният процент за международната общност е 9,1%. Тайван изпревари своите азиатски съседи, включително Република Корея, Китай и Япония. През 2023 г. комбинираният капацитет на вятърни и слънчеви енергийни инсталации в Тайван достигна около 13,9 гигавата, което е седемкратно увеличение от 2016 г. Общо 264 крайбрежни вятърни турбини са инсталирани в цялата страна. Очаква се възобновяемата енергия да генерира 10 процента от цялата електроенергия на Тайван тази година. За да осигури стабилно електроснабдяване и да намали замърсяването на въздуха и въглеродните емисии, правителството ще продължи да увеличава развитието на зелена енергия и ориентирана към бъдещето енергия и допълнително да подобрява енергийната ефективност. Чрез тези усилия, заедно с допълнителни мерки като разработване на диверсифицирано съхранение на енергия и укрепване на устойчивостта на електрическата мрежа, Тайван стабилно постига енергиен преход.

Във връзка с това, че все повече страни се ангажират с нулеви нетни емисии, Тайван направи структурни реформи, за да консолидира своите екологични органи и да засили административния капацитет. Този август Администрацията за опазване на околната среда беше преструктурирана в Министерство на околната среда (МОС). Неговата новосъздадена администрация по изменение на климата координира усилията за реагиране на изменението на климата и намаляване на парниковите газове. Резултатите от научни изследвания относно изменението на климата и прилагането на действия за адаптиране са публикувани в специален доклад. Тайван също сформира екип за съставяне на План за действие за адаптиране към изменението на климата. Тези усилия имат за цел да повишат общия капацитет на Тайван да реагира на изменението на климата, да гарантира обществената безопасност и да насърчи националното устойчиво развитие.

Над 70 процента от ресурсите на Тайван се внасят, но през 2022 г. процентът на рециклиране на общински отпадъци достигна 59,5 процента, а процентът на повторно използване на промишлени отпадъци се повиши до 86,5 процента. Чрез новосъздадена администрация към Министерството на икономиката, предишният фокус върху контролирането на замърсяването се измести към развитие на цялостната циркулация на ресурсите, подобряване на ефективността на управлението на околната среда, развитие на кръгова икономика и въвеждане на концепцията за нулеви отпадъци. Надграждайки съществуващите солидни основи, Тайван формулира три стратегии – използване на зелени решения за намаляване на отпадъците, рециклиране и повторно използване на ресурсите и балансиране и управление на капацитета за третиране на отпадъци. Ще бъде създадена добре функционираща кръгова мрежа в координация с индустриите нагоре, по средата и надолу по веригата. Тайван също така разработва иновативни технологии и системи за подпомагане на циркулацията на ресурсите и за ускоряване на напредъка в посока постигане на нулеви отпадъци и нулеви нетни емисии.

Тайван е експортно ориентирана икономика. Неговите бизнес операции са силно повлияни от международни условия и разпоредби. С глобалните тенденции към механизми за регулиране на въглеродните граници и изисквания за екологична верига за доставки, правителството създаде междуведомствен механизъм за координация, за да помогне компаниите да разберат и намалят въглеродното съдържание на своите. Планът за действие за зелено финансиране на Тайван подкрепя нисковъглеродния преход на индустрията чрез насочване на капиталовите инвестиции към екологични или устойчиви предприятия, подобряване на екологичното, социалното и корпоративното управление на тайванските компании и укрепване на тяхното устойчиво развитие. Taiwan Carbon Solution Exchange, създадена този август, създава стимули за предприятията да намалят въглеродните емисии чрез пазарна търговия и обмен.

Като сила на доброто в света, Тайван продължава прагматично да търси възможности за принос към международната общност, въпреки че среща множество пречки. Използвайки своите предимства и силни страни в развитието на зелени технологии, Тайван може да приложи своя опит в програми в области като помощ при бедствия, предотвратяване на бедствия, околна среда, медицина, обществено здраве и зелена енергия. Очакваме с нетърпение тайванския народ да получи равен достъп до работата на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Надяваме се, че Тайван ще може да се присъедини към механизмите за международно сътрудничество за справяне с изменението на климата, да участва в преговори, свързани с Парижкото споразумение, и да бъде включен в колективни действия заедно с международната общност за съвместно преодоляване на климатичната криза. Тайван е важна част от решението и сигурен и надежден партньор, в момент, когато светът се изправя пред нарастващата заплаха от изменението на климата и се приспособява към преструктурирането на веригите за доставки."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА