Last news in Fakti

4 Декември, 2023 04:52 854 0

Най-малко 12 души са в неизвестност след наводнения и свлачища на остров Суматра в Индонезия ВИДЕО

  • суматра-
  • наводнение-
  • изчезнали-
  • свлачище-
  • индонезия

Тонове кал, камъни и дървета са се свлекли от планина, достигайки река, която излязла от бреговете си и помела планински села

Най-малко 12 души са в неизвестност след наводнения и свлачища на остров Суматра в Индонезия ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

Проливен дъжд предизвика внезапни наводнения и свлачище на индонезийския остров Суматра, оставяйки най-малко 12 души в неизвестност, предаде thestar.com.

Тонове кал, камъни и дървета са се свлекли от планина късно в петък, достигайки река, която излязла от бреговете си и помела планински села, казаха от местната агенция за търсене и спасяване.

Най-тежко пострадало е Симангулампе, село близо до популярното езеро Тоба в провинция Северна Суматра, където няколко души са затрупани под тонове кал и са повредени къщи.

Усилията за оказване на помощ са възпрепятствани от блокирани пътища, покрити с гъста кал, отломки и гигантски скали, а спасителите все още издирват 12-те изчезнали в събота.

Говорителят на Националната агенция за управление на бедствия Абдул Мухари каза, че селянин е бил откаран по спешност в близката болница със сериозни наранявания, след като свлачището е ударило къщата му.

Той каза, че най-малко 12 къщи, църква, училище и хотел са били повредени от бедствието, принуждавайки около 50 семейства в селото да избягат във временен правителствен приют.

Снимки, публикувани от агенцията, показват повредени домове, заедно с църква, училище и хотел, покрити с тонове камъни.

Властите все още събират информация за щетите и възможните жертви, каза Мухари.

Сезонните дъждове от октомври до март често причиняват наводнения и свлачища в Индонезия, архипелаг от 17 000 острова, където милиони хора живеят в планински райони или близо до плодородни наводнени равнини.

Езерото Тоба с площ от 1 145 кв. км, образувано от древен супервулкан, е популярна дестинация за разглеждане на забележителности на остров Суматра и една от 10-те зашеметяващи природни забележителности в Индонезия, които правителството цели да развие като магнити за международните туристи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА