Last news in Fakti

7 Декември, 2023 05:59 2 295 21

Китайският президент Си Дзинпин се среща с лидерите на ЕС Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Пекин

  • китай-
  • си дзинпин-
  • шарл мишел-
  • урсула фон дер лайен

Те ще го убеждават да съдейства пред Путин за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин се среща с лидерите на ЕС Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Пекин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската държавна информационна агенция Синхуа съобщи в четвъртък сутринта, че президентът Си Дзинпин е започнал разговори с шефовете на ЕС Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен в столицата Пекин, предаде france24.com.

Лидерите на ЕС и висшето ръководство на Пекин се срещат за първи път от повече от четири години и надеждата е, че ще предоставят възможност за обсъждане на области от общ интерес, като например изменението на климата и здравеопазването.

Очаква се те да засегнат и темите за правата на човека и продължаващите връзки на Пекин с Русия въпреки войната в Украйна до зейналата търговска пропаст между двете сили.

Фон дер Лайен предупреди тази седмица, че блокът "няма да толерира" този дисбаланс.

„Имаме инструменти за защита на нашия пазар,“ каза тя пред AFP.

Пекин отвърна на удара в сряда, заявявайки, че усилията на блока да ограничи износа на чувствителни технологии за Китай, като същевременно балансира търговията, не са „имали смисъл“.

Целта на Пекин тази седмица ще бъде „да възпрепятства или забави намаляването на риска при минимални разходи“, каза Гжегож Стец, анализатор във фокусирания върху Китай мозъчен тръст MERICS, на брифинг за медиите в сряда.

Пекин ще се опита да „прожектира имиджа на отговорен глобален актьор и да увери европейските актьори относно посоката на китайската икономика“, каза Стец.

В навечерието на срещата на върха се появиха новини, че Италия се е оттеглила от огромната инфраструктурна инициатива на Китай „Един пояс, един път“.

Премиерът Джорджа Мелони отдавна се противопоставяше на участието на Италия в инициатива, разглеждана от мнозина като опит на Пекин да купи политическо влияние и чиито икономически ползи за Рим бяха ограничени.

Също така в дневния ред на срещата ще бъдат боевете между Израел и Хамас, както и войната на Русия в Украйна.

Китай, който не осъди нахлуването на Москва в Украйна от февруари 2022 г., приветства руския лидер Владимир Путин в Пекин през октомври, като президентът Си подчерта тяхното „дълбоко приятелство“.

Подобно другарство е малко вероятно в разговорите в четвъртък с лидерите на ЕС, които според анализатори имат „нулево доверие“ в Пекин.

„И двете страни е малко вероятно да получат това, което искат от другата страна", смята Никълъс Бекелин, старши сътрудник в китайския център Paul Tsai на Йейл, каза пред AFP.

Пекин каза, че срещата ще "изиграе важна роля в изграждането на миналото и въвеждането в бъдещето".

„Китай и Европа са партньори, а не съперници и техните общи интереси далеч надхвърлят различията им“, заяви говорителят на външното министерство Уан Уенбин тази седмица.

Графикът на Фон дер Лайен и Мишел в китайската столица в четвъртък ще бъде напрегнат.

След работния обяд шефовете на ЕС ще проведат разговори с премиера Ли Цян, преди официалната вечеря и пресконференцията.

Европейците заявиха, че ще използват преговорите, за да накарат Пекин да използва връзките си с Москва, за да го подтикне да прекрати войната си срещу Украйна.

Пекин спря да предоставя военна помощ на Москва, но задълбочи икономическите връзки, докато западните сили се стремят да изолират Русия.

Войната в Близкия изток и напрежението около самоуправляващия се Тайван също ще заемат важно място в преговорите, казаха от ЕС.

И докато световните лидери се срещат в Дубай, за да решат бъдещето на планетата, Брюксел ще настоява Китай - най-големият производител на замърсяващи парникови газове в света - да направи повече за намаляване на емисиите.

Друга чувствителна тема е автомобилният сектор, където Брюксел обвинява субсидиите на Пекин за местни фирми, че подбиват чуждите конкуренти.

Фон дер Лайен обяви официално разследване на субсидиите през септември, ход, който Пекин бързо осъди.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И къде са снимките

    34 3 Отговор
    От официалното посрещане на Л а й н е н а т а.Червено,килимче,фанфари,10 000 китаеца,100 журналиста.Разбирам,не е имало нищо подобно.Това да не е Вовата,да го посрещат арабчетата
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Име

    26 2 Отговор
    Китай е огромна страна, с огромна икономика, там не мина "номера на китайката" и - не се разпаднаха, както нас, Източна Европа, реформираха се и сега - имат всичко. Даже вече почти няма бедни в Китай, поне не съвсем изпаднали. В скоро време ще имат и достъп и до нови автомобили, стига да си на полезна длъжност има пари. Самата Италия са си все едно - както ние при комунизма, работа, разходи, някоя и друга глезотия и това е.

    Разбира се - дано не ни дойде на главата китайски комунизъм, ама няма как да има пък и подигравки към просперираща държава.
  • 6 ГОЛЯМ СМЯХ

    33 1 Отговор
    тая лайнянден веднъж я изгониха пак се натиска да ходи при китаеца

    ся ще я пуснат с пътническия автобус да си ходи ха ха ха
  • 7 Ццц

    32 1 Отговор
    Оф, тия пак ли ще ходят да досаждат на човека? Не разбраха, че на Изток не е като на Запад и там не може един президент да диктува на друг какво да прави. Там се уважават като равни. Дано този път Урсула си е взела топли дрехи, че предния я натовариха с куфарите на хората и айде обратно в птицефермата в Брюксел. Тъкмо се бяха разтревожили къде им е щрауса. Мятат се като риба на сухо и не отидоха да се помолят на единствения човек, който може да им помогне. Но ще идат.
  • 8 Вместо да изпратят

    27 1 Отговор
    някой компетентен да преговаря, дет се вика, един среден мениджър дори, ЕС изпратили семплата, не много умна но мног зла женица.
    И оня възпитаник на помощно училище.
    Кви механизми имаш ма, алоуууу?
    Разбихте си икономиките да се водите по акъла на американците а Вова пренасочи газа и петрола към Индия и Китай.
    И на индустриалците в Западна Европа им стана ясно, че не пеете в хора, не ги защитавате и започнаха да се изнасят.
    Гадно, мръсно, зло същество, те това е тая гняс.
    И много некомпетентно.
    Единствената и компетенция е да забременява, само това прави добре.
  • 9 Джамбaза

    19 0 Отговор
    И нито дума за гласуването на помощта за Украйна в Сената.
  • 10 В. Борисов

    20 1 Отговор
    Двама случайници се срещнали с другаря Си, шефа на планетата. Ми, трябва да почерпят!!!
  • 11 Аноним

    18 2 Отговор
    Тия двамата мишел и гинеколожката са като Куко и Пепе. Оцапани до ушите с далавери(Пфайзер), ама ще настояват, ще искат и т.н. Те горките анатемосваха Китай, а сега щели да се държат като "строга господарка". Пълни нещастници. Срам за ЕС.

    Коментиран от #14

  • 12 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 1 Отговор
    ТЕЯ ПАК ЩЕ ПЛАЧАТ АМА ЩЕ ЧАКАТ ПРЕД ВРАТА НЯКОЛКО ЧАСА ПЪК МОЖЕ И ДА ЧАКАТ В САМОЛЕТА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Знаеш ли на кого приличат?

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аноним":

    На синьор Роберто когато преговаря с Вито Корлеоне.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор
    Кви лидери са УрZула и Мишока‼️❓
    Кой ги е избирал ‼️❓
    Бюрократични плъшоци ❗
  • 16 българин 777

    11 1 Отговор
    урсулката и шарлчо са лидери по кражбите на милиарди къде си врът крадливия --з
  • 17 Оги

    11 1 Отговор
    Гинеколожката и оня плешо ще се ерчат на Китай… Хахахахаха. Явно ще продължават да закопават европейската икономика. Китай ги няма за нищо тия клоуни.
  • 18 Бай Дън

    12 1 Отговор
    Урсула пак ще стой като наказана в ъгъла.
  • 19 Си Дзинпин

    7 1 Отговор
    Ши ги пляска и двамата по дупарите... На смени...
  • 20 ЛИЧИ СИ НА ФОТОТО ЧЕ МУ СЕ ПО

    2 0 Отговор
    ВРЪЩА ОТ ТЕЗИ БОКЛУЦИ ДВАМАТА !
  • 21 Тцъ Тцъ

    3 0 Отговор
    На кой му пука, къде ходи Фон дер Лайнян, дори децата под 5 години знаят че решенията не се вземат във Брюксел а във Вашингтон. Смешно е да се мисли че китайците ще и обърнат голямо внимание, ще я почерпят една вечеря и довиждане. Хамериканска подлога е тя. Лакей.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания