Last news in Fakti

7 Декември, 2023 09:39 1 952 16

Киев иска среща между Володимир Зеленски и Виктор Орбан заради кандидатурата за членство в ЕС

  • киев-
  • зеленски-
  • виктор орбан-
  • лидери-
  • кандидатура-
  • членство-
  • европейски съюз

Андрий Йермак заяви, че е разговарял с унгарския външен министър Петер Сиярто за евентуална среща между Зеленски и унгарския премиер Виктор Орбан

Киев иска среща между Володимир Зеленски и Виктор Орбан заради кандидатурата за членство в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски заяви в сряда, че иска да организира среща между украинския и унгарския лидер на фона на противопоставянето на Будапеща на предложението за започване на преговори за членство на Киев в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Андрий Йермак заяви, че е разговарял с унгарския външен министър Петер Сиярто за евентуална среща между Зеленски и унгарския премиер Виктор Орбан - след като Орбан и неговата партия публично се противопоставиха на започването на преговори за членство.

Йермак, пишейки в Telegram, заяви, че двамата са се договорили "да работят по определянето на подходяща дата за такава среща".

Сиярто заяви в изявление, че Будапеща е отворена за такава среща, "но има смисъл само ако има шанс срещата да има положителен резултат".

"За тази сериозна подготовка и предварителни дискусии са необходими", се добавя в унгарското изявление.

Необходимо е единодушно одобрение на срещата на върха на ЕС следващата седмица, за да се пристъпи към преговори за членство на Украйна и бивша съветска Молдова, както препоръчва Европейската комисия. Киев вижда членството в ЕС като ключова стъпка, 21 месеца след нахлуването на Русия в Украйна, за приближаване към Запада.

Йермак, който в момента е във Вашингтон с украинска делегация, обсъждаща американската помощ за Киев, заяви, че Украйна "разчита на положително решение" от срещата на ЕС.

Той каза, че парламентът в Киев ще разгледа през следващите дни законодателство, което е от решаващо значение за кандидатурата на Украйна за членство. "Изпълняваме задълженията си изцяло", пише Йермак.

Орбан предупреди, че лидерите на ЕС може да не успеят да постигнат консенсус за започване на преговори за членство с Украйна и заяви, че въпросът не трябва да се поставя в дневния ред на срещата на върха.

Недоверието към Орбан е високо в Брюксел след спречквания по време на 13-годишното му управление за правата на гейовете и мигрантите и по-строгия държавен контрол върху академичните среди, съдилищата и медиите. Замразяват милиарди евро еврофондове за Унгария.

В парламентарна резолюция на неговата управляваща партия ФИДЕС от понеделник се казва, че разширяването на ЕС "трябва да остане обективен процес, основан на правила и резултати.

"Началото на преговорите за членство с Украйна трябва да се основава на консенсус между държавите-членки на Европейския съюз... Условията за това днес не са налице".

ФИДЕС заяви, че лидерите на ЕС трябва да направят задълбочена оценка на това как евентуалното членство на Украйна ще се отрази на кохезионната и селскостопанската политика в рамките на блока, от който по-бедните членове на ЕС, включително Унгария, са сред основните бенефициенти.

Притокът на украинско зърно в ЕС предизвика протести на фермери в Източна Европа миналата година, докато полски шофьори на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна, призовавайки ЕС да възстанови разрешителните, ограничаващи транзита за украинските конкуренти.

Орбан ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж в четвъртък, преди срещата на върха, заяви неговият шеф на пресата.

"Орбан се ангажира с много публична стратегия за създаване на хаос и паника преди срещата на върха на Съвета на ЕС. Спектакълът, който той произвежда, има за цел да създаде стрес и да увеличи максимално лостовете му за влияние, преди лидерите на ЕС да се срещнат", каза Роджър Хилтън, научен сътрудник в мозъчния тръст GLOBSEC.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я па тия

    66 2 Отговор
    Тия па все нещо искат-като че ли всички са им длъжни ....Хептен вече омръзнаха на света!!!!
  • 2 В никакъв случай!

    49 3 Отговор
    Орбан не бива да се съгласява, ще се опитат да го убият!
  • 3 Орел

    48 2 Отговор
    Но Орбан му дреме на органа.
  • 4 Верно ли

    46 2 Отговор
    Тея па не се спряха да искат! Да ходи там при унгарците зеления клоун от първо лице да му обяснят за унгарското малцинство в 404!
  • 5 АЙДЕ ГЪЧ

    40 2 Отговор
    КИЙФ МНОГО ИСКА , АМА ВЕЧЕ И КРАВАТА ПРЕГОРЕ
  • 6 Орбан

    39 2 Отговор
    Може Украйна да влезе в ЕС при условие,че половината от нея стане маджарско и Зеления потник в Хага!
  • 7 Азз

    35 2 Отговор
    киев и зеленчука не спряха да искат..!!!
    Наглеци,никой не им е длъжен....поне да бяха помолили...а те само искат...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 От страни

    24 2 Отговор
    Да бе - той си нема работа та да се среща с наркоман.
  • 10 любо-питко

    19 2 Отговор
    как се започват преговори с държава, която е във война и до две години няма да съществува или ако остане нещо от нея ще е само около 20% от територията ??? След това Юкрите са длъжни да си платят за асимилацията и подтискането на малцинствата - Унгарско, Българско, Руско, Полско... И освен това, като имаме предвид , че това е най-корумпираната държава в Европа, какъв ЕС, какви 5 лева... Ние не сме интегрирани в ЕС толкова години и ни държат извън Шенген с Румънците, нашите се загрижили за укрия
  • 11 що ми струва че

    14 1 Отговор
    ако продължават нeгодните либерали в ЕС да дърпат кучето за опашката, може и Русия да влезе в ЕС и армията им да марширува пред Райхстага, както преди около 80 години
  • 12 Соваж бейби

    14 1 Отговор
    През крив макарон ще влезе в Европа украина,по точно вече няма такава държава.Киев иска среща но не мисля че Орбан ще си загуби времето дори да слуша комика.
  • 13 Реплика

    12 1 Отговор
    Не виждам какво предложение от взаимна изгода може да предложи Зеленски на Орбан,ако срещата се осъществи.
  • 14 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 1 Отговор
    А Будапеща иска ли?
  • 15 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    15 1 Отговор
    Евродепутатката Мишел Ривази, която настоя размяната на SMS-и между председателя на Европейската комисия и главния изпълнителен директор на Pfizer да стане публична, е починала, докато е пътувала към Европейския парламент в Брюксел. Като причина за смъртта се посочва сърдечен удар, според Euractiv.
  • 16 фбр

    3 1 Отговор
    Браво на Орбан ! За украинските фашисти бандеровци , ЕС през крив макарон !
Новини по държави: