Last news in Fakti

8 Декември, 2023 05:42 1 182 1

Армения и Азербайджан разменят военнопленници, работят за мирен договор

  • армения-
  • азербайджан-
  • споразумение-
  • нагорни карабах-
  • мир

Ереван оттегля възраженията си срещу това Баку да е домакин на международната конференция за изменението на климата през 2024 г.

Армения и Азербайджан разменят военнопленници, работят за мирен договор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Армения и Азербайджан се споразумяха в четвъртък да разменят военнопленници и да работят за подписване на мирен договор, предаде voanews.com.

Двете страни заявиха в съвместно изявление, че „споделят мнението, че има исторически шанс за постигане на дългоочакван мир.“ Те заявиха, че възнамеряват „да нормализират отношенията и да постигнат мирен договор на базата на зачитане на принципите на суверенитета и териториалната цялост“.

Азербайджан проведе светкавична военна кампания през септември в сепаратисткия регион Нагорни Карабах. Офанзивата сложи край на три десетилетия управление там на етнически арменци и доведе до бягството на огромното мнозинство от 120 000 жители от региона, който е международно признат за част от Азербайджан.

До обявеното решение в четвъртък двете страни ожесточено спореха за очертанията на мирен процес на фона на взаимно недоверие.

Като част от сделката Армения се съгласи да оттегли възраженията си срещу това Азербайджан да бъде домакин на международната конференция за изменението на климата следващата година.

Страните не успяха да се споразумеят за източноевропейски домакин на преговорите за климата през 2024 г., като Русия наложи вето на страните от ЕС, а Азербайджан и Армения си отказаха взаимно. Решение за мястото на срещата и председателството трябва да бъде взето през следващата седмица.

В съвместното изявление се казва, че „Република Армения подкрепя кандидатурата на Република Азербайджан за домакин на 29-та сесия на Конференцията на страните (COP29) към Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, като оттегли собствената си кандидатура".

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел похвали споразумението като голям пробив.

Мишел призова Армения и Азербайджан да финализират мирното споразумение възможно най-скоро.

Правителството на САЩ също приветства споразумението, като казаха, че размяната на военнопленници е „важна мярка за изграждане на доверие, докато страните работят за финализиране на мирно споразумение и нормализиране на отношенията“.

„Съединените щати ще продължат силно да подкрепят усилията за постигане на траен и достоен мир," добави в изявлението на говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Армения и Азербайджан заявиха в изявлението си, че разговорите между президентската администрация на Азербайджан и кабинета на министър-председателя на Армения са довели до споразумение „за предприемане на осезаеми стъпки към изграждане на доверие между две страни“.

Азербайджан заяви, че ще освободи 32 пленени арменски военни, докато Армения ще освободи двама азербайджански войници.

Двете страни заявиха, че ще продължат дискусиите си "относно прилагането на повече мерки за изграждане на доверие" и призова международната общност за подкрепа, "която ще допринесе за изграждането на взаимно доверие между две страни"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    3 1 Отговор
    Господ да ги благослови!