Last news in Fakti

10 Декември, 2023 05:14 1 072 2

Лидерите на Венецуела и Гвиана се срещат за спорния регион Есекибо

  • венецуела-
  • гвиана-
  • есекибо-
  • николас мадуро

Президентите на двете страни ще разговарят на 14 декември в Сент Винсент и Гренадин

Лидерите на Венецуела и Гвиана се срещат за спорния регион Есекибо - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелският президент Николас Мадуро ще се срещне на 14 декември с президента на Гвиана Ирфан Али, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Срещата ще бъде проведена на Сент Винсент и Гренадин.

Между Венецуела и Гвиана има напрежение, след като венецуелските власти произведоха референдум по въпроса дали да бъде присъединен към Венецуела богатият на петрол регион Есекибо. Между двете страни има спор за това на кого принадлежи тази територия.

В срещата, по искане на двете страни в спора, ще участва и бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва, който се опитва да играе ролята на посредник между Венецуела и Гвиана.

По-рано Каракас съобщи, че ще бъде проведена среща на високо ниво, след като Николас Мадуро разговаря с Лула.

Вчера сутринта бразилският президент призова Мадуро да не предприема едностранни действия, които биха могли да утежнят конфликтната ситуация с Гвиана.

Бразилският лидер, чието правителство засили военното си присъствие по границите на Бразилия с Венецуела и Гвиана, заяви, че страните от Южна Америка са обезпокоени от случващото се.

"Ако има едно нещо, което не искаме, то това е война в Южна Америка", каза Лула.

Изявление в този смисъл вчера направи и колумбийският президент Густаво Петро, който заяви в социалната платформа "Екс", че "една война би била най-голямото нещастие, което може да сполети Южна Америка".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 4 Отговор
    Военен самолет на САЩ със седем човека на борда беше свален в Гвиана.Няма оцелели.

    Коментиран от #2

  • 2 КуКу

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мозъчни клетки катастрофираха с руска пропаганда, няма оцелели...