Last news in Fakti

12 Декември, 2023 04:53 6 324 11

Крилата ракета на хусите от Йемен удари танкер

  • йемен-
  • хуси-
  • ракета-
  • танкер

Хусите заявиха, че ще атакуват всички кораби, които се отправят към Израел

Наземна крилата ракета, изстреляна от контролирания от хусите Йемен, удари търговски танкер, причинявайки пожар и щети, но без жертви, предаде Ройтерс.

Атаката срещу кораба е извършена на около 60 морски мили северно от пролива Баб ел-Мандеб. Разрушителят на Военноморските сили на САЩ Мейсън е бил на място и е оказал помощ.

В събота хусите казаха, че ще атакуват всички кораби, които се отправят към Израел, независимо от тяхната националност, и предупредиха всички международни корабни компании да не работят с израелски пристанища.

Все още не е ясно дали атакуваният кораб STRINDA има някакви връзки с Израел или дали се насочва към израелско пристанище.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    44 27 Отговор
    Днес танкер, утре, самолетоносач!😉 Украйна е откраднала толкова, че може още две - три войни да води!

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Гошо

    32 23 Отговор
    Какво ли ще стане с цените на петрола

    Коментиран от #3

  • 3 фен

    38 28 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Кво ти пука! Важното е Лукойл да разкараме, Путин сън вече не го фаща....
  • 4 Кроят се планове

    34 29 Отговор
    Скоро няма да има хуси.
  • 5 Гошо

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    Американски служител потвърди пред ABC News в понеделник, че крилата ракета с наземно базиране, изстреляна от контролирания от хутите Йемен, е ударила търговския кораб - Motor Transport STRINDA - когато той е бил на около 60 морски мили северно от Баб-ал-Мандаб, тесния проток между Йемен и североизточното крайбрежие на Африка. Нито един кораб на ВМС на САЩ не е бил близо до района, когато се е случила атаката, но разрушителят USS Mason сега е на мястото, за да окаже помощ. През последните седмици "Мейсън" и разрушителят USS Carney са участвали в няколко инцидента, при които са сваляли ракети на хутите или дронове, насочени към търговски кораби или към Израел.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Корееца

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    На 3 май 1995 г. по време на плаване от Западна Европа до Тайланд в Аденския залив е извършено пиратско нападение над кораба - необозначен плавателен съд се приближава и открива огън по "Лиляна Димитрова". В резултат на това корабът е повреден, един член на екипажа е ранен (вторият механик, който след първа помощ и доставка в лазарета на кораба е оставен в болницата на йеменското пристанище Мукала, за да продължи лечението). Тогава гемията получи прозвището "Лиляна Гърмяна".
  • 8 Гошо

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    Държави съюзници на Хутите:
    Иран- предполагаем, отречен от Иран
    Сирия
    Северна Корея- предполагаема
    Оман- предполагаемa, отречено от Оман
    Еритрея- предполагаемa, отречено от Еритрея
    Либия- до 2011 г., както се твърди
    Pycия
    Недържавни съюзници:
    Висш политически съвет
    Народни комитети на хутите
    Общ народен конгрес (фракция про-Салех- про-хутска фракция от 2017 г.
    Хизбула- предполагаема
    Харакат Хизбула ал-Нуджаба
    Лива Фатемиюн- предполагаема
    Хамас- от 2021 г.
  • 9 РЕАЛИСТА

    7 9 Отговор
    Какво ги чакат тези хуси .Американците да ги приключат набързо.
  • 10 хуси.

    6 2 Отговор
    Путин наивен глу...пак Световната сг..ан и цивилизованите колонизатори в продължение на 8 години от 2014 до 2022 година финансираха, въоръжеха , подготвиха Украинската армия да воюва срещу вас.! ------ Защо и ти не можеш да направиш същото те имат право ти защо нямаш.. Защо ? Ще осигуриш нови съвременни оръжия на хусите ако трябва противокорабни, противовъздушни управляеми съвременни ракети ако трябва и ракети против подводници тип управляеми от вида на дронове и нещата ще се оправят . Най важното има кой да воюва за теб ! Какво чакаш да те унищожат ли ?- те са решили със всички средства да те iнищожата на всяка цена --- трябва да ги принудиш да се откажат и да стоят далеч от твоите граници да си вдигнат воeните базите и да отидат там където им е мястото.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.