Last news in Fakti

14 Декември, 2023 04:53 1 267 5

Японският премиер гони четирима министри след корупцинен скандал

  • фумио кишида-
  • япония-
  • министри-
  • корупция

Сред тях е и говорителят на правителството на Фумио Кишида

Японският премиер гони четирима министри след корупцинен скандал - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският министър-председател Фумио Кишида реши да смени няколко членове на кабинета, включително главния говорител на правителството, в отговор на скандал, свързан с набиране на средства за политически цели, в който е замесена най-голямата фракция на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), предаде БТА, позовавайки се на агенция Киодо.

ЛДП бе подложена на критики на фона на твърденията, че фракцията, оглавявана навремето министър-председателя Шиндзо Абе, убит през 2022 г., не е декларирала стотици милиони йени приходи от партийни кампании за набиране на средства в докладите за политическо финансиране, което е очевиден опит за създаване на тайни фондове, отбелязва японската агенция.

Сред забърканите в скандала с фондовете е главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно, който се очаква да бъде заменен от бившия външен министър Йошимаса Хаяши, член на четвъртата по големина фракция в ЛДП, съобщиха правителствени източници.

Министърът на икономиката Ясутоши Нишимура, министърът на земеделието Ичиро Мияшита и министърът на вътрешните работи Джунджи Судзуки, които са членове на фракцията на Абе, подадоха своите оставки. Масовите оставки доведоха до много необичайната ситуация ЛДП да няма представители на най-голямата фракция на партията в кабинета.

Бившият министър на правосъдието Кен Сайто ще стане министър на икономиката, а Тецуши Сакамото, бивш министър, отговарящ за регионалната политика, ще бъде назначен за министър на земеделието, докато Такеаки Мацумото ще бъде възстановен на поста министър на вътрешните работи, след като загуби тази роля при последното разместване на кабинета, съобщиха правителствените източници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Класика

    9 2 Отговор
    Изповед на един депутат:
    - Всичко, което имам съм откраднал. Купих си само дипломата и шофьорската книжка.
  • 2 Упсссс

    7 3 Отговор
    Ама как така бе....нали само при олигарсите имаше корупция-нали в "цивилизованият свят" няма корупция...???

    Коментиран от #3

  • 3 Комун

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Упсссс":

    Тия са върли седесари в Япония бе, съсипаха я и тая държава.
  • 4 факуса

    3 0 Отговор
    ха ха кво става с г7,те се надпреварват кой по крадлив,великите крадльовци ще оправят света,карадат за последно
  • 5 Кажи честно!

    1 0 Отговор
    А едно време просто си правеха харакири...
Новини по държави: