Last news in Fakti

15 Декември, 2023 09:11 837 1

Опитът на Казахстан в провеждането на политически и правозащитни реформи беше представен в ООН

  • казахстан-
  • оон-
  • реформи-
  • политически-
  • правозащитни
Опитът на Казахстан в провеждането на политически и правозащитни реформи беше представен в ООН - 1

Казахстанската делегация начело с председателя на Конституционния съд Елвира Азимова завърши участието си в мероприятията на ООН по случай 75-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за защита на правата на човека в Женева, предаде „24KZ“.

Делегатите разказаха за опита на Казахстан в провеждането на политически и правозащитни реформи и проведоха редица мероприятия в кулоарите на форума.

На специално събитие на неправителствените организации за правата на човека Елвира Азимова съобщи за изпълнението в страната на 3 пакета реформи, инициирани от президента Касъм-Жомарт Токаев и за подписания от него указ „За плана за действие в областта на правата на човека и върховенството на закона“.

Елвира Азимова, председателят на Конституционния съд на Република Казахстан: - Днешните глобални предизвикателства изискват разработването на глобални решения и способността да се реагира правилно и адекватно на текущите събития. И в тази връзка трябва да се отбележи, че почти всички делегации, с които се срещнахме в полетата на събитието, високо оценяват реформите, проведени в Казахстан. И приветстват приемането от държавния глава в навечерието на 8 декември на План за действие в областта на правата на човека.

Документът се състои от 9 раздела, съдържащи 41 точки, вариращи от засилване на равенството между половете и борба с домашното насилие до защита на гражданите в наказателното правосъдие. За първи път в Казахстан в този списък е включен опитът на правозащитна организация.

В рамките на форума комисарят по правата на човека на Казахстан Артур Ластаев, заедно с Глобалния алианс на националните правозащитни институции и Програма за развитие на ООН, проведе дискусия за приноса на националните правозащитни институции за изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие.

Артур Ластаев, комисар по правата на човека в Казахстан: - През последните няколко години бяха направени много сериозни стъпки за укрепване както на институцията на омбудсмана по правата на човека, така и като цяло по отношение на прилагането на международните стандарти в националното законодателство. Много хора казват, че това са реформите на президента Токаев. Тези реформи вече станаха нарицателни. В това отношение наистина имаме с какво да се гордеем. Има конкретни резултати. Ако вземем противодействие на изтезанията, само за тази година привлякохме към отговорност 42 души.

Председателят на Конституционния съд Елвира Азимова и първият заместник-министър на външните работи на Република Казахстан Кайрат Умаров също участваха в сегмента на лидерите на ООН на високо ниво. Ръководителят на нашата делегация представи визията на Казахстан за укрепване на международния мир и сигурност в контекста на правата на човека. Това е защитата на правата и основните свободи, върховенството на Закона за политическа стабилност, икономически и социален прогрес и придържане към целите и принципите на Хартата на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А в България

    0 1 Отговор
    окупаторите ни помогнаха да изпратим двама космонавти.