Last news in Fakti

16 Декември, 2023 19:38 1 589 8

Австрия запази проверките по границата с Чехия

  • австрия-
  • контрол-
  • шенген-
  • граница

В борбата срещу незаконната миграция страната вече контролира границите си и с други шенгенски държави - Словакия, Унгария и Словения

Австрия запази проверките по границата с Чехия - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи на Австрия обяви днес, че проверките по границата с Чехия ще продължат още два месеца.

Австрия поддържа извънреден контрол на границата с Чешката република, въпреки че и двете страни са част от Шенгенското пространство за свободно движение, поради опасения от незаконна миграция.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е цитиран в изявлението да казва: "Граничният контрол в момента е необходим както за борба с контрабандната мафия, така и за предприемане на последователни действия срещу международно активни екстремисти".

На 18 октомври Австрия въведе отново контрол по границата с Чешката република за два месеца - срок, който изтичаше утре.

В борбата срещу незаконната миграция страната вече контролира границите си и с други шенгенски държави - Словакия, Унгария и Словения. Освен това според австрийското министерство на вътрешните работи в "зоната в близост до границите" с Италия, Германия, Швейцария и Лихтенщайн ще се извършва "интензивен контрол".

Всъщност граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство не е планиран и за въвеждането му трябва да се докладва на Европейската комисия. Според съобщението обаче единадесет от 27-те държави членки на зоната за свободно движение са въвели вътрешен контрол. Това показва, че "докато защитата на външните граници не работи, Шенгенската система не функционира", каза в заключение австрийският вътрешен министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доверието

    10 1 Отговор
    е хубаво нещо , но контрола още по - добро !

    Коментиран от #5

  • 2 Проверки, проверки, проверки

    11 3 Отговор
    Киро в тоя Шенген ли иска да ни вкарва? хи хи хи
  • 3 Няма Шенген бре

    12 2 Отговор
    Има ли някой който да не го е разбрал още ? Шенген, Менген , Мики-Маус за наивници
  • 4 Я у лево

    12 2 Отговор
    11 от 27-те държави членки на зоната за свободно движение са въвели вътрешен контрол и на това му се вика Шенген ...... Сега разбрахте ли как Денко се прави на луд ?
  • 5 Мъжа на урсула

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Доверието":

    ,,Проверката е висша форма на доверие,, - Й. В. Сталин
  • 6 Сарс

    6 2 Отговор
    Шенген ще видим през крив макарон. Орбан налага вето над България заради таксата на газа който ПП-тата измислиха но незнайно защо само във " Факти" няма статия за това. Хайде честито на печелившите.
  • 7 Файда от

    1 0 Отговор
    Шенген! Мислите ли,че ако тръгнете от България до Германия с кола,че няма да ви спрът никъде за проверка??? Шенген и ЕВРО СА МИШИ КАПАН ЗА НАС!!!
  • 8 Валери.

    0 0 Отговор
    Само едно не разбрах ... Преди седмица си идвах до България с кола и се върнах обратно пак с кола ...Естония Литва Латвия Полша Словакия Унгария Сърбия . Е никъде на нито една граница освен Сърбия Унгария и бг Сърбия нямаше проверки или КПП. Даже се бях претесниш вевчрта в тъмното дали съм в Полша или в Литва ....не разбрах . Е къде са тия проверки дето ги пишете тука ? Словакия Унгария няма . Полша Словакия няма . Полша Литва няма ....в балтийските въобще ....Само пропаганда и лъжи .
Новини по държави: