Last news in Fakti

17 Декември, 2023 06:23 1 134 4

Китай използва водни оръдия срещу филипински кораби

  • филипини-
  • китай-
  • кораби-
  • напрежение

Филипинският президент алармира за покачване на напрежението в Южнокитайско море

Китай използва водни оръдия срещу филипински кораби - 1
Снимка: Фейсбук

Филипинският президент Фердинанд Маркос младши заяви, че напрежението с Китай в Южнокитайско море се е увеличило през последните месеци, предаде NHK. Той предлага Япония и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия - АСЕАН - да засилят сътрудничеството в областта на сигурността, както правят по икономическите въпроси.

Маркос младши даде ексклузивно интервю за NHK в събота в Токио. Той е в японската столица, за да присъства на специална среща на върха, отбелязваща 50 години приятелство между Япония и АСЕАН.

Китайските правителствени кораби напоследък използват водни оръдия срещу филипинските кораби и възпрепятстват навигацията им в Южнокитайско море.

Маркос младши казва, че напрежението с Китай в региона се е увеличило през последните месеци и ситуацията се е усложнила.

Филипинският президент каза, че участниците в срещата на върха Япония-АСЕАН трябва да намерят начин да поддържат мира.

Маркос младши подчерта, че Филипините също така ще задълбочат тристранното сътрудничество с Япония и Съединените щати и ще се стремят да си сътрудничат с повече държави чрез провеждане на съвместни учения.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдю

    11 7 Отговор
    Тези филипинци, търсят си го да станат украинци. Който със Америка върви, като пушечно месо гърми! БУМ-БУМ.

    Коментиран от #3

  • 2 Хе-Хе

    9 5 Отговор
    Хем технологично, хем хуманно! Морето е пълно с боеприпаси за водното оръжие на китайците!
  • 3 Говориш абсолютни глупости

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Гъдю":

    Отвори една карта. Има и други страни около Южнокитайско море освен Китай. И това, че се нарича китайско, по никакъв начин не означава, че принадлежи цялото на Китай. Индийския океан на Индия ли принадлежи? Китай навлиза в териториалните води на Филипините. Изгражда изкуствени острови в опит да си присвои територия.
  • 4 Не будете Китай

    4 1 Отговор
    Пак прокситата ще ядат големия бой, а подстрекателите американци, ще се правят на миротворци.