Last news in Fakti

17 Декември, 2023 07:34 851 3

Япония и АСЕАН укрепват връзките си на среща на върха

  • япония-
  • асеан-
  • кишида

Тя е фокусирана върху сигурността на фона на напрежението с Китай

Япония и АСЕАН укрепват връзките си на среща на върха - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите от Япония и Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия проведоха специална среща, посветена на 50-годишнината от приятелските си отношения, предаде Асошиейтед прес. Очаква се двете страни да приемат съвместна визия, която набляга на сътрудничеството в областта на сигурността на фона на нарастващото напрежение с Китай в регионалните морета.

Връзките между Япония и АСЕАН се основаваха до голяма степен на помощта на Япония за развиващите се икономики. През последните години връзките се съсредоточиха повече върху сигурността на фона на нарастващата самоувереност на Китай в Южнокитайско море, докато следвоенната пацифистка позиция на Япония и усилията за изграждане на доверие насърчиха по-приятелски отношения.

“Базираният на правила, свободен и отворен международен ред е изправен пред сериозни предизвикателства, заяви премиерът на Япония Кишида във встъпителната си реч на срещата на върха в неделя.

“Сблъскваме се със сложни и сложни проблеми като изменението на климата и икономически различия и се надявам да имаме откровени дискусии с лидерите на АСЕАН, за да изработим нашето конкретно сътрудничество.”, заяви той.

В речта си в събота вечерта в Държавната къща за гости в Токио Кишида предложи укрепване на връзките между Япония и АСЕАН в областта на сигурността, както и в бизнеса, инвестициите, климата, технологиите и обмена на хора. Кишида и тазгодишният председател на АСЕАН, индонезийският президент Джоко Видодо, са готови да обявят съвместна визия в неделя след няколко заседания.

В събота, в кулоарите на срещата на върха на 16-18 декември, Кишида проведе поредица от двустранни разговори

Кишида и неговият малайзийски колега Ануар Ибрахим подписаха сделка за 400 милиона йени (2,8 милиона долара) за укрепване на капацитета за морска сигурност на Малайзия. Това е нова японска официална програма за подпомагане на сигурността, специално за армии на приятелски нации, за да подпомогне укрепването на техните способности за правоприлагане и сигурност.

Помощта включва предоставяне на спасителни лодки и друго оборудване за подобряване на военния капацитет на Малайзия, която се намира на изключително важно място по морските пътища, свързващи Индийския океан и Източна Азия, и играе жизненоважна роля в операциите за предупреждение и наблюдение на целия регион.

Кишида подписа и сделка с Widodo, предлагайки безвъзмездна помощ до 9,05 милиарда йени (63,7 милиона долара) за финансиране на плана за напредък на способността за морска сигурност на Индонезия и включва построена в Япония широкомащабна морска патрулна лодка.

През ноември Япония обяви предоставянето на радари за крайбрежно наблюдение на филипинския флот и двете страни също се споразумяха да започнат преговори за ключов пакт за отбрана, наречен Споразумение за реципрочен достъп.

По-късно същия месец Япония и Виетнам се споразумяха да повишат статуса на отношенията си до всеобхватно стратегическо партньорство на най-високо ниво, в рамките на което ще обсъдят подробности за възможна сделка за разширяване на тяхното сътрудничество в областта на отбраната.

Но страните от АСЕАН не са единодушни в позицията си спрямо Китай, с който мнозина имат силни връзки и не са склонни да избират страна. Японските официални лица казват, че са наясно със ситуацията и не се опитват да ги накарат да избират страна.

Япония също така се надява да даде тласък на енергийното сътрудничество с лидерите на АСЕАН на срещата на върха за инициативата на Азиатската общност с нулеви емисии, планирана за понеделник, когато се очаква австралийският премиер Антъни Албанезе да се присъедини онлайн.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво на Япония!

    3 1 Отговор
    Да си гледа климата и земетресенията и да забрави за Курилите! Разбира се и повечко Тойоти, много съм доволен!
  • 2 Гориил

    3 1 Отговор
    Американците няма да позволят на Токио да влияе върху политиката на АСЕАН. Не затова бяха хвърлени две атомни бомби върху Япония и стотици хиляди цивилни в Хирошима и Нагасаки бяха убити.Американците по принцип не допускат никого и нищо в зоната на суверенитета.Включително и изпадналата в плен на зависимост Япония.
  • 3 Така Така

    1 1 Отговор
    Виетнам никога няма да застане срещу Китай въпреки споровете им за риболпвните зони и др. подобни. Виетнам има мнооого повече ползи от Китай в сравнение с мижавите опити на Япония да се прави на сащ в Азия.
Новини по държави: