Last news in Fakti

20 Декември, 2023 04:38 771 1

Израел сигнализира за готовност за ново временно примирие в Газа

  • израел-
  • газа-
  • хамас

То трябва да позволи освобождаването на заложниците

Израел сигнализира за готовност за ново временно примирие в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският президент Исак Херцог заяви, че страната му е готова да се съгласи на ново временно примирие с Хамас в Газа, за да осигури освобождаването на повече пленници, държани от палестинската групировка, предаде aljazeera.com.

“Израел е готов за нова хуманитарна пауза и допълнителна хуманитарна помощ, за да позволи освобождаването на заложниците,” каза Херцог на среща на посланици във вторник.

Коментарите идват на фона на нарастващия международен натиск върху Израел да спре атаката си срещу Газа и да позволи повече хуманитарна помощ в обсадената територия.

Предишно споразумение между Израел и Хамас с посредничеството на Катар и Египет доведе до едноседмично примирие в края на ноември, по време на което Хамас освободи 86 жени и деца, които държеше в замяна на 240 палестински жени и тийнейджъри, държани в израелски затвори. Хамас също освободи 24 чуждестранни граждани по време на паузата в боевете.

Премиерът на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който е и външен министър на държавата от Персийския залив, директорът на Мосад Дейвид Барнеа и директорът на ЦРУ Бил Бърнс проведоха разговори в Полша в понеделник, за да обсъдят потенциална нова сделка за осигуряване на освобождаване на заложници в замяна на палестинци в израелски затвори и хуманитарна пауза в боевете.

“Разговорите бяха положителни, като преговарящите проучваха и обсъждаха различни предложения в опит да постигнат напредък в преговорите,” заяви източник, информиран за дипломатическите усилия.

Хамас заяви в изявление във вторник, че отхвърля всякакви форми на преговори за размяна на затворници “по време на продължаващата израелска унищожителна война”

Палестинската групировка заяви, че е отворена за всяка инициатива, която допринася за “прекратяване на агресията” и отваряне на гранични пунктове “за доставяне на помощ и оказване на помощ на палестинския народ”

Войната сравни със земята големи части от северна Газа и прогони по-голямата част от населението в южната част на обсадената територия, където много от хората са в претъпкани убежища и палаткови лагери. Около 1,9 милиона палестинци – около 90 процента от населението на Газа – са напуснали домовете си.

Според палестинските здравни власти най-малко 19 667 души, предимно жени и деца, са били убити при израелското нападение над Газа.

Израел започна нападението срещу Газа, след като бойци на Хамас от територията нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки около 240 други заложници, според израелски официални лица.

Израел е изправен пред нарастващ международен натиск да намали офанзивата си, докато броят на цивилните жертви в Газа продължава да расте.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    1 1 Отговор
    Израел (управлението) са лицемери и подлеци!
    Язък за честните хора там.