Last news in Fakti

20 Декември, 2023 05:22 1 674 15

"Ислямски джихад" пусна клип с двама израелски заложници, молещи за помощ

  • заложници-
  • израел-
  • ислямски джихад

Гади Мозес и Елад Кацир са видени за първи път, откакто бяха отвлечени по време на нападението на 7 октомври

Военното крило на палестинската терористична група "Ислямски джихад" публикува във вторник видео на израелските заложници Гади Мозес и Елад Кацир, в което те призовават ръководството на Израел да действа спешно, за да ги освободи, предаде timesofisrael.com.

Кацир и Мозес бяха взети за заложници от кибуца Нир Оз на 7 октомври. Новото видео беше първият признак на живот от тях.

Двамата са чути да говорят в отделни клипове, вероятно под принуда, като предупреждават, че могат да умрат всеки момент заради ударите на израелските военни в Газа.

Съпругата на Мозес Ефрат беше убита на 7 октомври. Майката на Кацир, Хана, беше отвлечена и в крайна сметка освободена съгласно предишното споразумение за освобождаване, докато баща му Рами беше убит.

Повечето израелски медии не публикуват такива видеоклипове от уважение към семействата на отвлечените и за да не подадат ръка на психологическата война, използвана от терористичните групи.

Синът на Мозес каза, че семейството е щастливо да види първите признаци на живот, след като баща му е бил отвлечен, но отбеляза, че той "изглежда напълно различно".

„Татко е наистина слаб, виждате, че е изтощен“, каза Яир Мозес пред новинарския сайт Ynet. „Обикновено той се усмихва много, а тук виждате торбички под очите му. Той не е в добро физическо състояние, няма съмнение.”

„За нас е очевидно, че няма негови думи във видеото и че те са му казали какво да каже“, добави по-младият Мозес, като същевременно каза, че се надява скоро да има ново споразумение за освобождаването на заложниците.

Видеото на ислямския джихад идва ден след като Хамас пусна свой пропаганден видеоклип, показващ трима възрастни израелски заложници от Нир Оз.

Единият мъж, който говори във видеото, е идентифициран като 79-годишния Хаим Пери, който беше отвлечен от Хамас от дома си. Другите двама заложници са жителите на Нир Оз Амирам Купър, 84, и Йорам Мецгер, 80.

Само Пери говори във видеото и няма информация кога е заснето, въпреки че външният вид на мъжете показва, че е било след известно време в плен.

Говорителят на израелските военни контраадмирал Даниел Хагари бързо нарече видеото на Хамас „жесток терор“.

„Това показва жестокостта на Хамас срещу възрастни цивилни, невинни, които се нуждаят от медицинска помощ“, каза Хагари на вечерна пресконференция. „Светът трябва да работи, за да позволи медицинска помощ и да провери състоянието им.“

Еврейските медии цитират неназовани израелски служители, които оценяват, че Хамас е публикувал видеото, за да окаже натиск върху правителството да се съгласи на друга сделка за освобождаване на заложници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гориил

    4 10 Отговор
    Това са на онова страхливота с ботокса партьорите, за тях реват гнилите копейки, че ги избивали еврейте!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 10 Отговор
    Най важното е грузя 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред‼️
    А копейките да си стенат в тинята цял живот, както най си обичат‼️
  • 6 Гориил

    6 9 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес.
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная!

    Коментиран от #11

  • 7 Последния Софиянец

    5 6 Отговор
    Все забравям да ви кажа, че по пропаднало, продажно и пошло от пияния ватник и гладната копейка няма!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Идея

    6 5 Отговор
    Ами да ги пуснат, те израелците ще си ги застрелят.
  • 11 Всъщност,

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Путин е почитан като Герой в Русия, защото връща независимостта и величието на Русия. Днес Русия може да е всичко друго, но не и колониална държава като БГ

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дедо Герчо

    2 4 Отговор
    ХИЧ НЕ СЕ ОПРАВДАВАЙТЕ!ГЛАСУВАХТЕ В ЗАЩИТА НА ФАШИЗМА В ООН....ХА...ХА...ХА...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.