Last news in Fakti

21 Декември, 2023 13:54 2 776 8

В Италия гласуват против реформата на ЕМС в парламентарната комисия

  • италия-
  • гласуват-
  • против-
  • реформа-
  • емс-
  • парламентарна комисия-
  • джорджа мелони

Италия е единствената страна, която се бави с приемането на договора от 2021 г.

В Италия гласуват против реформата на ЕМС в парламентарната комисия - 1
Снимка: Shutterstock

Партията на министър-председателя Джорджа Мелони и ключов съюзник гласуваха в парламентарната комисия в четвъртък против ратификацията на дългоочакваната реформа на спасителния фонд на еврозоната, съобщиха депутати, цитирана от Ройтерс.

Гласуването не е обвързващо, но въпреки това предложението от четвъртък подчертава дълбоката враждебност към ремонта на така наречения Европейски механизъм за стабилност (ЕМС), което предполага, че евентуалното одобрение от парламента не може да се приема за даденост.

Италия е единствената страна, която се бави с приемането на договора за 2021 г. поради опасения, че той може да предизвика преструктуриране на огромния ѝ публичен дълг.

Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) може да предложи спасителен пояс на правителствата от еврозоната, откъснати от пазарите, или да отпуска заеми за рекапитализиране на банки и предоставяне на предпазни кредити.

Първоначалният пакт за ЕМС продължава да действа, но той не може да подпомага Единния фонд за преструктуриране, който отговаря за справянето с проблемни банки, без Рим да се присъедини към пакта.

В предложението си от четвъртък бюджетната комисия заяви, че Италия не трябва да подкрепи ратификацията, тъй като реформата не съдържа клауза, която да гарантира участието на парламента във всяко евентуално искане за помощ.

Пленарното гласуване по въпроса е насрочено за по-късно през деня в пълния състав на долната камара на парламента.

Мелони неведнъж е критикувал ЕМС, че изисква от държавите да изпълняват програми за строги икономии или финансови реформи в замяна на неговата помощ, като твърди, че това би увеличило риска от преструктуриране на дълга.

Управляващата коалиция се раздели при гласуването в комисията. Предложението за противопоставяне на реформата беше подкрепено от партията "Братя на Италия" на Мелони и "Лига" на Матео Салвини, докато по-умерената партия "Форца Италия" се въздържа.

Гласуването за ЕМС се състоя ден след като държавите - членки на ЕС, постигнаха споразумение за по-облекчени фискални правила, което Италия приветства като положително след месеци на трудни преговори с партньорите си.

Италианското правителство посочи по-рано този месец, че няма да одобри договора за ЕМС, ако преди това не бъде постигнато споразумение по Пакта за стабилност и растеж на блока.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    17 0 Отговор
    Бедните държави изплащат дълговете на богатите държави дебело
    серковци
  • 2 Одит

    10 1 Отговор
    И Мелони е приярел на Орбан,
    ЕС се цепи по шевовета.

    Коментиран от #4

  • 3 Тъмен субект

    15 0 Отговор
    И при това положение ние се натискаме да влизаме в еврозоната! Това е върховна глупост.
  • 4 Мелони не е приятел,

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Одит":

    но ВСИЧКИ други държави МИСЛЯТ и си правят собствени съображения да приемат или не един акт на ЕС. Това не са нашите по-м-и-я-ри, които на всичко казват йес, пък хората кучета ги яли. Те щи им говорят обилно колко добре е за него.
    Сета например нашите упорито си траят, като напират да влязат в еврозоната сЕГА и ВЕДНАГА, че първото нещо ще бъде да се присъединим да полагаме на "клетите" гърци да си върнат дълговете. Санким ние не сме много по-бедни от тях. Но раят не мисли за такива работи.
  • 5 това Мелоне си е

    2 1 Отговор
    Диня,пъпеш и даже тиква като наша?!...Даже нашият бустан имаме плашило-ухо и падарин до гонят косарите....
  • 6 значе

    1 0 Отговор
    ще го лапни с забележка плюс нещо...Пак-вътре,да мърда....
  • 7 Сандо

    4 0 Отговор
    На Италия и е нужен индивидуален план за спасение,дотам и докараха икономиката.Да не се тревожат,ние скоро ще ги спасим,само да станем членове на еврозоната..
  • 8 цербер

    0 0 Отговор
    Партията на министър-председателката Джорджия Мелони....
Новини по държави: