Last news in Fakti

22 Декември, 2023 05:14 936 5

Израел е отворен за „реформирана“ палестинска власт в Газа след края на войната

  • израел-
  • газа-
  • управление-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху

Не искаме да управляваме анклава, но това не трябва да правят и хора, които ни мразят, заяви висш служител от правителството на Нетаняху

Израел е отворен за „реформирана“ палестинска власт в Газа след края на войната - 1
Снимка: Фейсбук

Непоколебима позиция на Нетаняху срещу бъдещо палестинско управление на Газа изглежда се пропуква сред помощниците на премиера, пише Ел Паис.

“Израел е наясно с желанието на международната общност и страните от региона да наложат Палестинска автономия в Газа, когато Хамас изчезне,” заяви председателят на Съвета за национална сигурност на Израел, Цахи Ханегби /на снимката/, в статия, публикувана в четвъртък от саудитската цифрова медия Elaph.

“Въпросът ще изисква фундаментална реформа на Палестинската автономия, която ще се съсредоточи върху нейното задължение да образова новите поколения в Газа, Рамала, Дженин и Йерихон - последните три са градове на Западния бряг, които в момента се контролират от палестинската власт - в ценностите на умереност и толерантност, без подбуждане към насилие срещу Израел.”

В статията на Ханегби се отбелязва, че постигането на тази цел "ще изисква големи усилия и помощ от международната общност". Статията заключава, че “ние сме готови за това усилие”.

На 16 декември министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че „няма да позволя да заменим Хамастан с Фатахстан“. Той изрази радикалното си противопоставяне на Палестинската власт, упражнявана от Фатах, в Ивицата Газа, сега контролирана от Хамас, след края на военна операция, която вече е причинила 20 000 смъртни случая. Изявлението, в което Нетаняху потвърди позицията си, дойде след демонстрираното му несъгласие със сценария на Съединените щати за времето след края конфликта в Ивицата Газа. По този начин той отхвърли решението за две държави, което беше възкресено от Вашингтон и Европейския съюз. “Няма да позволя на Държавата Израел да повтори съдбовната грешка на Осло,” каза той, като се позовава на споразуменията от 1993 г., които създават Палестинската автономия и правят възможно такова решение. Пет дни по-късно обаче ръководителят на Съвета за сигурност на Израел отвори възможността палестинците да управлява ивицата Газа, но призовава за нейната дерадикализация.

Израелското правителство отрича да има каквито и да било противоречия между позицията, изразена в статията на Ханегби, и позицията на Нетаняху. “Това, което Израел иска, е умерена палестинска администрация с помощта на умерени държави” обяснява висш служител в правителството на Нетаняху.

“Ние не искаме Хамас, нито искаме да бъдем тези, които управляват ивицата Газа.” Според този високопоставен служител, целите на Израел във войната в Газа са да я демилитаризира и дерадикализира, но също и да „създаде цивилна администрация, която се грижи за хората, които живеят там“. Във визията си за следконфликтния сценарий премиерът иска да разчита на сътрудничеството на „умерените държави” като Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, както и Съединените щати и Европейския съюз.

“Имаме нужда от ново палестинско ръководство. Хора, които не ни мразят,” допълни служителят. Той казва, че е необходима промяна на върха на Палестинската автономия, тъй като правителството на Махмуд Абас „не споделя нашата визия и не иска да бъде наш партньор.”

Служителят добавя, че „ние им казваме къде са терористите на Западния бряг, а те не правят нищо. Възпитават децата си да станат убийци, говорят им за терористите като за мъченици, на които да се възхищават,” - продължава той. Висшият служител твърди, че „дерадикализацията” няма да бъде постигнато в сегашната конфигурация на администрацията. Те искат промяна. “

След радикалния си отказ да преговаря за ново примирие, израелският премиер беше принуден да го направи на фона на вътрешен натиск за освобождаването на заложниците след инцидента, при който трима заложници, развяващи бели знамена, бяха застреляни от изпратените да ги спасят войници, объркали ги с членове на Хамас.

Израел иска да постигне ново споразумение с Хамас за освобождаване на заложниците и предприе стъпки за това. Тази седмица Дейвид Барена, директор на Мосад (израелската служба за външно разузнаване), бе изпратен да се срещне с катарското правителство, което, заедно с Египет, действа като посредник. За да постигне този обмен, Хамас изисква незабавно прекратяване на военните действия, което израелското правителство не желае да приеме. Източници от офиса на Бенямин Нетаняху казват, че процесът е в застой и че “няма преговори” за момента. Но същите тези източници отбелязват, че Израел е отворен за ново споразумение за освобождаване на всички заложници, “колкото по-скоро, толкова по-добре”


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    2 1 Отговор
    Че вас пък, кой не ви мрази?🤔
  • 2 Шопо

    3 2 Отговор
    Израел е държава създадена на чужда територия.
    Трябва да се махнат от там.

    Коментиран от #3

  • 3 Давид

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    Чужда територия? Чия?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.