Last news in Fakti

22 Декември, 2023 05:46 1 472 17

Кандидатка за стола на Путин отрича връзка с Михаил Ходорковски ВИДЕО

  • екатерина дунцова-
  • владимир путин-
  • избори-
  • михаил ходорковски

Екатерина Дунцова отхвърля твърденията, че е финансирана от бившия петролен бос

Екатерина Дунцова, която се опитва да се кандидатира срещу Владимир Путин на следващите президентски избори в Русия, отрече в четвъртък, че е била подкрепяна от бивш петролен бос, който ръководи опозиционно движение от чужбина, предаде Ройтерс.

Отчитайки официалната кандидатура на Дунцова да влезе в надпреварата в сряда, държавната информационна агенция РИА я описа като „подкрепяна и финансирана от беглеца олигарх и чуждестранен агент" Михаил Ходорковски.

"Чуждестранен агент" е етикет, прилаган от руските власти към активисти и опозиционни фигури, които смятат за ангажирани във вредна политическа дейност, финансирана извън страната.

Ходорковски беше милиардер, ръководител на петролната компания Юкос, но се скара с Путин и прекара 10 години в затвора по обвинения в измама, които той отрече, преди да бъде освободен през 2013 г.

Сега той е в Лондон и ръководи опозиционен съюз, наречен „Отворена Русия“. Представители на Ходорковски не можаха да бъдат открити за коментар.

Формулировката, използвана от РИА, беше първата индикация за препятствията, с които ще се сблъска Дунцова, за да получи обективно и балансирано отразяване на нейната дългосрочна кандидатура за президент от държавните медии, лоялни на Кремъл.

В интервю в четвъртък за опозиционен канал в YouTube "Честное слово" (Честна дума), бившият телевизионен журналист каза, че описанието на РИА е измислица.

Тя каза, че "няма директна връзка" с Ходорковски. Твърдението може да се основава, каза тя, на факта, че нейната кандидатура е била подкрепена от Анастасия Буракова, ръководител на проект, наречен "Ковчегът", който Ходорковски основава в подкрепа на хора, избягали от Русия, защото се противопоставят на войната в Украйна. Буракова беше определена за "чуждестранен агент", а скоро след това Дунцова обяви, че иска да се кандидатира срещу Путин.

В интервюто Дунцова избягва да критикува Путин директно. Но тя каза, че има известен "застой" в Русия след 24 години управление.

„Цените се покачват по необичаен начин практически всеки ден," тя каза. "Стабилността, за която ни говорят, не отговаря напълно на реалността."

Дунцова призова за прекратяване на конфликта в Украйна и освобождаване на политическите затворници, включително Алексей Навални, най-големият публичен критик на Путин, който все още е в Русия. Тя каза също, че ще се стреми да отмени закона за „чуждестранните агенти“.

Кремъл отрича да се е намесвал в съдебната система, която е затворила множество опозиционни фигури, особено през 21-те месеца след изпращането на силите си в Украйна, по обвинения, вариращи от съзнателно дискредитиране на руските въоръжени сили до измама и държавна измяна, допълва swissinfo.ch.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    10 4 Отговор
    Започвам да се притеснявам, че Путин може да загуби изборите!
    Ха Ха Ха
    От хладилника..
  • 2 Р.К.И.

    4 10 Отговор
    Най-малко Путин има правото да коментира подръжниците на един или друг кандидат - самият той беше НАЗНАЧЕН за президент от Елцин.

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Айде

    7 0 Отговор
    И тая отнесе 0,1% от гласовете, ако не ги увеличавм.
  • 6 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 7 Отговор
    Най важното е грузя 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред! А копейките да си стенат в тинята цял живот, както най си обичат!

    Коментиран от #8

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 7 Отговор
    Кат просия няма втора тъй мизерна на света, за продажните капейки тя е първа висота‼️
  • 8 Р.К.И.

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Руснаците продължават да подценяват и един друг аспект на загубите си. Работната ръка. В момента Москва на фронта е като един пясъчен часовник, от който всеки Божи ден "изтичат" по 1000 живота. 1000 нищо ли е на фона на 140 млн.население? В твоя град извади от пазара на труда 1000 работещи, млади, образовани. Дали ще се отрази на икономиката на града? Войната ще постави Москва на колене, а демографията ще и отсече главата.

    Коментиран от #11

  • 9 Избори 2024- Нов световен ред

    9 4 Отговор
    Дунцова, Мунцова руснаците си искат и ще гласуват за Путин - това е положението.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гориил

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Р.К.И.":

    Сууууупер, разрада се гнилата дупка, копейките за това реват на умрело.
  • 12 Отец Дионисий

    4 5 Отговор
    Бог да ги накаже ватниците и продажните безбожни копейки, до един в чувала, Амин!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Добре Факти, каква дума да използвам за човек, като Ходорковски, който бе пуснат от затвора , след обещание че няма да се занимава повече с политическа дейност, а сега не спира да се опитва пак да свали Путин.
  • 15 мото гиви

    2 0 Отговор
    Tакива шутаци,като тази ,нистина ли си вярват,че дори ще помиришат стола на Вова?Мноого смях ще има.
  • 16 Циник

    1 0 Отговор
    Демек, и тя е задокеански проект, като повечето "независими" кандидати в Русия.

    Коментиран от #17

  • 17 наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Циник":

    до 16 явно за путинофилите всички кандидати против путин са американски проекти а кои са руските освен путин
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания