Last news in Fakti

23 Декември, 2023 08:25 18 499 107

ISW: Русия поддържа своите максималистични цели в Украйна, провалът на операциите досега не е постоянно състояние

  • русия-
  • максималистични цели-
  • украйна-
  • провал

Руските въздушно-космически сили са загубили три щурмови самолета Су-34 в Южна Украйна между 21-22 декември

ISW: Русия поддържа своите максималистични цели в Украйна, провалът на операциите досега не е постоянно състояние  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Украински официални лица продължават да предупреждават, че Русия поддържа своите максималистични цели в Украйна, въпреки неотдавнашните коментари, направени от западни служители, че вече е победена.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 22 декември, че руският президент Владимир Путин изгуби Украйна като цяло и вече не може да постигне своите военни цели, което е голямо стратегическо поражение. Столтенберг обаче в същото време разколеба очакванията на Запада за бърз край на войната. Коментарите на Столтенберг отразяват тези на американския държавен секретар Антъни Блинкън от 20 декември, когато заяви, че Русия не е успяла да постигне основната си цел да изтрие Украйна. Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) за състоянието на фронта в Украйна, цитиран от news.bg.

Заместник-началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки обаче също заяви на 22 декември, че дори ако Русия не успее да постигне своите оперативно-стратегически цели през 2023 г., Путин просто ще премести изпълнението на целите на Русия за следващата година, което предполага, че е преждевременно да се говори за пълен провал на Русия във войната досега.


Изявлението на Скибицки е в съответствие с оценката на ISW, че Русия продължава да преследва максималистичните цели и че настоящият провал на руските операции в Украйна досега не е постоянно състояние.

Руски източник се възползва от коментара на Блинкън и подобни изявления, направени от западни служители, за да настоява, че тези коментари имат за цел да оправдаят намаляването на западната подкрепа за Украйна. Руските източници вероятно ще продължат да повтарят тези твърдения.

Украйна много вероятно ще получи първата партида F-16 преди края на 2023 г. Нидерландският министър-председател Марк Рюте потвърди на 22 декември по време на телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че правителството ще подготви първоначални 18 изтребителя F-16 за доставка до Украйна.
Въпреки че Рюте не потвърди графика за доставка на F-16, скорошен стратегически документ на Министерството на отбраната на Естония посочва, че Дания, Норвегия и Белгия вече са се ангажирали да дарят F-16 на Украйна "преди края на 2023 г. ."

Съобщава се, че руските въздушно-космически сили са загубили три щурмови самолета Су-34 в Южна Украйна между 21-22 декември. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че украинските сили са свалили три самолета Су-24 на 22 декември в южна посока, а руски блогъри твърдят, че украинската противовъздушна отбрана е свалила руския самолет в посока Херсон близо до Кринки. Руските блогъри реагираха на изолирания инцидент с голяма загриженост относно способностите на украинската противовъздушна отбрана в Южна Украйна. По-рано ВКС загуби два хеликоптера Ми-8, бомбардировач Су-34 и изтребител Су-35 по време на инцидент в Брянска област на 13 май 2023 г., които руските сили по подобен начин се възползваха, за да изразят безпокойство относно способностите на украинската противовъздушна отбрана.

Wall Street Journal (WSJ) посочи близкия съюзник на руския президент Владимир Путин и секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев като човек, отговорен за убийството на финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин.
WSJ цитира представители на западното разузнаване и бивши източници от руското разузнаване, според които Патрушев, с разрешението на Путин, е дал заповед да се унищожи Пригожин в началото на август 2023 г., с поставен експлозив в крилото на самолета му. ISW писа на 23 август, че руските сили може да са свалили самолета, но доказателствата бяха косвени и ISW няма причина да се съмнява, че източниците на доклада на WSJ са по-надеждни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче обвини WSJ, че представя конспиративна теория.

Патрушев и други служители на Кремъл са предупредили Путин да не използва частни военни компании, но той все пак е ангажирал "Вагнер" малко след като руските редовни сили не са успели да изпълнят планапрез февруари 2022 г. Патрушев е започнал да предупреждава за намеренията на Пригожин през лятото на 2022 г., но Путин е пренебрегнал тези опасения, тъй като групата е постигнала успехи на бойното поле. ISW по-рано оцени на 12 март 2023 г., че Путин е позволил на Пригожин да разшири групата "Вагнер" през пролетта и лятото на 2022 г., за да избегне нареждането на непопулярна мобилизация, след като руските редовни сили не успяха да превземат Киев и достигнаха кулминация в западната Луганска област.

Пригожин стана по-смел през лятото и началото на есента на 2022 г. и започна открито да критикува руското Министерство на отбраната (МО) и Генералния щаб с надеждата да има командири и служители в Кремъл.
ISW по-рано забеляза, че Путин насърчава конкуренцията между различни фракции в Кремъл и вероятно е позволил на Пригожин да атакува руското МО за баланс в Кремъл. Източници от Кремъл по подобен начин заявиха пред WSJ, че Путин поддържа дългогодишната си практика да позволява враждата между Пригожин и руското МО да продължи въпреки опасенията на Патрушев.

Бивш офицер от руското разузнаване съобщи, че отношенията на Путин- Пригожин са се променили, след като финансистът се скарал за недостига на доставки през октомври 2022 г. ISW съобщи в края на октомври за дискусията Путин-Пригожин на реалностите на бойното поле и наблюдава Путин да отправя косво предупреждение към Пригожин на 5 октомври 2022 г., в странен намек за бунта на Пугачов, който предизвика авторитета на Екатерина Велика в средата на 1770-те.

Руските сили извършиха серия от удари с дронове срещу Украйна в нощта на 21 срещу 22 декември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е унищожила 24 от 28 изстреляни от Русия безпилотни самолета Шахед-131/136. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руски дронове са ударили пристанищна инфраструктура в Николаевска област и са насочени към пристанищна инфраструктура в Одеска област.

Градската администрация на Киев заяви, че руските сили са извършили трета серия от удари с дронове срещу град Киев през последните шест дни в нощта на 21 срещу 22 декември, като са поразили многоетажна жилищна сграда.
Руски източници твърдят, че руски дронове са нанасяли удари и по цели в Днепропетровска и Одеска области.

Кремъл продължава да се представя за неутрален арбитър във войната Израел-Хамас въпреки засилващата се напоследък антиизраелска реторика. Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас на 22 декември, за да обсъди въпроси, свързани с "безпрецедентната" ескалация на палестинско-израелския конфликт, предимно в Ивицата Газа.

Путин е информирал Абас за руските усилия за доставяне на хуманитарна помощ, включително лекарства и медицинско оборудване, в Газа.
Съобщава се, че Путин и Абас са призовали за прекратяване на боевете и възобновяване на политическото споразумение между Израел и Палестина.

Руски официални лица предложиха на 22 декември Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) да измени резолюция за хуманитарна помощ, за да призове за "спешно и устойчиво прекратяване на военните действия".

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед на 22 декември, с която предоставя на Министерството на финансите на САЩ правомощието да налага санкции на банки и други финансови институции, които улесняват избягването на руски санкции. Изпълнителната заповед позволява на Министерството на финансите на САЩ да забрани на финансовите институции, улесняващи избягването на руски санкции, да откриват сметки в САЩ и да блокира цялата настояща и бъдеща собственост и интереси на финансова институция в САЩ.

Заповедта постановява, че всяка банка или финансова институция може да бъде засегната от тези мерки, ако извършва или улеснява транзакции от името на физическо или юридическо лице, което Министерството на финансите е санкционирало за участието им в руската отбранителна индустриална база.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви на 22 декември, че "никой не трябва да се съмнява в решимостта на САЩ и техните партньори, когато се претеглят реалните рискове", свързани с подкрепата за избягване на руските санкции.

Указът налага санкции и върху вноса на руски непромишлени диаманти, алкохолни напитки и морски дарове.

Руските официални лица продължават да омаловажават влошаващите се руско-арменски отношения, вероятно като част от съгласувана кампания за подобряване на двустранните отношения и на фона опасенията относно отслабващото влияние на Русия в Южен Кавказ. Руският посланик в Армения Сергей Копиркин заяви по време на интервю за ТАСС от Кремъл на 22 декември, че Русия и Армения остават "партньори и стратегически съюзници", обединени от общи интереси и история, въпреки "известни различия" в техните двустранни и многостранни програми.
Служител на украинското разузнаване съобщи, че руските сили засилват усилията за генериране на сили, за да компенсират скоростта на руските загуби в Украйна, за да поддържат продължаващите настъпателни операции по фронта. Заместник-началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки заяви на 21 декември, че руските сили набират 1000 до 1200 нови служители всеки ден, за да попълнят загубите в Украйна и изпращат повечето от тези новобранци веднага на фронта.

Украински официални лица по-рано съобщиха през лятото и пролетта на 2023 г., че Русия е набирала приблизително 20 000 служители чрез усилия за криптомобилизация на месец.

Цифрата на Скибицки предполага, че Русия в момента генерира приблизително 30 000 - 37 200 нови служители на месец. Този брой се приближава до твърденията на руски официални лица, че Русия в момента наема приблизително 40 000 нови служители на месец. Скибицки заяви, че руските сили се опитват да поддържат нива на човешка сила за своите експедиционни сили в Украйна на ниво от най-малко 92 до 95 процента от числеността на сегашните разположени сили за своите текущи настъпателни операции.
Руски официални лица повториха неясни заплахи и оплаквания срещу западните институции на 22 декември в опит да обезсърчат възприеманите "антируски" политики от страна на тези институции. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че приемането на Украйна в Европейския съюз (ЕС) ще подкопава съюза и доведе до неговия колапс. Това заяви той в отговор на съобщението на предеседателя Шарл Мишел на 14 декември, че ЕС е започнал преговори за присъединяването на Украйна и Молдова.

Песков също така заяви, че незаконното изземване на замразени руски активи ще доведе до неуточнени последици и ответни руски действия. Коментарът вероятно е отговор на скорошните западни доклади, че Г-7 може да обмисли използването на замразени руски активи за финансиране на помощта за Украйна.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков допълнително заяви в интервю на 22 декември, че НАТО е "агресивен блок", целящ да отслаби Русия и да елиминира ролята ѝ като независима световна сила, в съответствие с честите коментари на руски официални лица, опитващи се да подкопаят съюза на НАТО.

Руският външен министър Сергей Лавров се опита да оправдае продължаващата роля на Русия в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) на 22 декември, като заяви, че няма доказателства, че Русия унищожава украинското културно наследство.
Назначеният от Кремъл комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова наскоро също отрече руските военни престъпления и политиките на геноцид, насочени към заличаване на украинската културна и историческа идентичност, няколко дни преди руският президент Владимир Путин да подпише указ, допълнително формализиращ възможностите за депортиране на украински деца в Русия.

ISW продължава да оценява, че принудителното депортиране и осиновяване на украински деца вероятно представлява нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Руски източници продължиха умишлено да представят погрешно законните украински изявления за мобилизация на 21 и 22 декември в опит да засилят украинското социално напрежение. Руски източници се фокусираха върху погрешно съобщените коментари на украинския министър на отбраната Рустем Умеров и предложения закон в украинската Върховна Рада относно мобилизацията на украински мъже, живеещи в чужбина.
Руското опозиционно издание Радио Свобода съобщи на 22 декември, че членът на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на украинската Върховна Рада Вадим Ивченко е пояснил, че разглежданото законодателство ще изисква украинските мъже на наборна възраст, живеещи в чужбина, да предоставят документ за самоличност за военното си досие.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брендо

    83 5 Отговор
    Тази е от дизайнерската ми серия за Коледа, кво ше кажете, а?

    Коментиран от #62

  • 2 И пак така

    150 12 Отговор
    Дълги фермани пълни с плоска пропаганда...-явно на фронта нещата са тотално зле за украинците--щом ни пробутват такива писаници...
  • 3 вдовец

    138 9 Отговор
    някой дочете ли тази глупост !?

    Коментиран от #8

  • 4 новини от Салорейха

    89 4 Отговор
    В Украйна започнаха да се мобилизират цели футболни отбори, твърдят украински журналисти.

    Съобщава се, че групова призовка в териториалния наборен център (военна служба) е изпратена на 25 футболисти на киевския клуб Оболон, играещ в украинската Висша лига.

    По-специално, на 11 декември Оболон игра срещу Динамо (Киев), губейки мача с резултат 0:2. В момента Obolon е на 13-то място в класирането (от 16 отбора).

    Украинските медии уточняват, че груповата покана е дошла в момент, когато играчите на Оболон са били на почивка в ски курорта Буковел в Карпатите.
  • 5 Редник

    107 7 Отговор
    Това не е статия а миш маш. Затова и няма коментари.
  • 6 Човек

    22 116 Отговор
    От историята знаем, че максималната цел на Русия е да се разпадне. Смятам, че върви бавно, но сигурно, към успех.

    Коментиран от #37

  • 7 Салорейха даде фира

    78 4 Отговор
    22.12.2023 г. - 19:57 ч
    Въоръжените сили на Украйна вероятно ще трябва да напуснат Авдеевка до Нова година, - Дикий (ВИДЕО) | Руска пролет

    Решението за напускане на Авдеевка най-вероятно ще трябва да бъде взето преди Нова година, руснаците напредват много, каза бившият командир на батальон "Айдар" Дикий.

    „В района на Авдеевка те (руските въоръжени сили) постигнаха такъв значителен напредък, че ще бъда откровен: вчера разговарях с момчетата от там и сега има много по-голяма вероятност да бъдем принудени да се изтеглим от Авдеевка, отколкото да го задържим.

    Дори бих рискувал да предположа, че ще трябва да вземем решение да напуснем Авдиевка още преди Нова година“, каза Дикий.
  • 8 Ццц

    79 5 Отговор

    До коментар #3 от "вдовец":

    Не, винаги чета само първия абзац. Само той има в състава си нещо истинско. В случая, че Блинкен и Столтемберг говорят все едно един ги е учил не е новина. Чудя се руснаците защо не им вярват? 🤣🤣🤣 Опитвам се да разбера и смисъла на заглавието. 🤣

    Коментиран от #27

  • 9 Това за трите самолета

    74 4 Отговор
    е само информация от украинците! Непотвърдено от "независим източйик" като британското разузнаване, което разузнава какво са казали уккраинците
  • 10 морския

    15 7 Отговор
    ВСУ: 1 200 000- 200
    3 000 000- 300

    Коментиран от #31

  • 11 Ветеринарен психолог

    42 1 Отговор
    Животът на един танк в бойни действия е средно е 8 минути. На един самолет 10 минути.За това тези оръжия се ползват само тогава,когато отсреща няма адекватна защита.
  • 12 Нищо максималистично няма

    45 3 Отговор
    в целите!
    Просто скромна реалност, която дори тук ще бъде отразена като факт!
  • 13 Факти иииии

    60 4 Отговор
    Не се срамувайте.Пишете.Велика Украйна победи.Руснаците са разгромени.Путин е принуден да подпише капитулация.

    Коментиран от #107

  • 14 действително много жестоко видео 18+

    49 4 Отговор
    САЛОРЕЙХА ДАДЕ ФИРА !22.12.2023 г. - 17:00ч
    Тежки кадри: Специалните сили продължават да унищожават бойци на украинските въоръжени сили край Артьомовск (ВИДЕО 18+) | Руска пролет

    Публикувани са жестоки кадри от боевете по фланговете на Артьомовск: специалните части на руската армия продължават да унищожават жива сила на противника.

    С точни удари по опорни пунктове и десанти, окупирани от противника, опитни оператори на БПЛА от 58-ми батальон на специалните сили нанасят значителни щети на противника, подкопавайки морално-психологическото състояние на украинските въоръжени сили, лишавайки бойците от воля за съпротива.
  • 15 Курд Околянов

    73 1 Отговор
    "че Русия не е успяла да постигне основната си цел да изтрие Украйна. "
    Това е върха на пропагандата и манипулацията.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 фен

    73 6 Отговор
    НАТО загуби и тази война! А, може би, успяха да не бъдат изгонени позорно само от Сърбия! Ама те там така и не посмяха да направят друго, освен да бомбардират от високо.
  • 18 дядо поп

    62 5 Отговор
    На снимката бойците на Украйна решават важния въпрос , ще се предават ли или ще бягат!

    Коментиран от #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Абе,шести

    30 1 Отговор
    Коригирай си н и к а.К о з я ш ка т а п р и с л у г а. не спада към човеците.И не се н а п ъ в ай. и з л иш но.Или си падаш парче м а з о х и с т и ти харесва хората да те плю ят

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 По диагонал

    51 1 Отговор
    го четох и какво да Ви кажа? Анито явно е авторът и прави опит за някаква събирателна статия, още от юли месец има неща, за Пригожин и т.н. Каламбур се е получило леко, но има и забавни неща.
    Както и да е, в момента руските сили оказват силен натиск или настъпват по всички направления. Търпят и загуби естествено, но скоро се очакват промени в линията на фронта, не в полза на Украйна.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Е и какво

    3 44 Отговор

    До коментар #23 от "По диагонал":

    В рассивта жертви в името на джуджето не са жертви Той е богопомазан,крепостните не струват нищо.
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 41 Отговор

    До коментар #19 от "СЪЧИНИТЕЛИТЕ НА":

    мишел-кокошков,кринки е в ръцете на ВСУ и е далеч денят когато ще бъде руски.........колкото до самолетите и 3те са свалени над кринки!Още преди ......24.02.22г ти обясних......ако ще се води война за цяла украйна,на путин му трябва да удари Лвов с въздушен десант и с много ракети......а после да тръгва.това,което направиха руснаците:Влязоха в едно блато от там ще излязат на 55-60милиона и значииителноо по-малка територия......

    Коментиран от #45, #64, #68

  • 27 В евро е истината и циганите го знаят!

    11 33 Отговор

    До коментар #8 от "Ццц":

    Сега кажете кое се е появило първо, Путин или яйцето,защото най големият враг на власта в Русия е гладът!!!
  • 28 Дедко ти гледал ли

    7 40 Отговор

    До коментар #18 от "дядо поп":

    Си видеа колко ватенки се валят по полята непигребани .Заминавай
  • 29 СОРИИИИИИ

    25 3 Отговор

    До коментар #22 от "Не пиши с гл.букви бе":

    АМА ВЕРНО ОЙДЕ, АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА ИДИ ПОМАГАЙ.......АМА НЕ ТИ СТИСКА ЩОТО НА КОМПА НЕ Е КАТО В ОКОПА
  • 30 Гай Турий

    61 4 Отговор
    САЩ и НАТО, основно Великобритания, Германия, Италия и Нидерландия на Рюте водят необявена война срещу РФ в земите на днешна Украйна с живата сила на руснаците в тези земи. Предизвикват братоубийствена сеч. Много подла и безрасъдна агресия на западналата "цивилизация", за която ще има жесток отговор на руснаците. Ще почакаме и ще се види.

    Коментиран от #32, #39

  • 31 Обороти

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "морския":

    Първи клас ти казах че е задължителен,😄
  • 32 Гай Турий

    42 5 Отговор

    До коментар #30 от "Гай Турий":

    Войната на Антантата преди 100 години завърши с образуването на СССР. Днешната война на днешната Антанта ще постигне съвсем същото - нов СССР.
  • 33 Шопо

    10 36 Отговор
    Оно не беа кинжале,не беа цирконе,не беа искандере, посейдоне , а още се мотат с неква Авдеевка дека е колко наше село. Нищо не става от теа.

    Коментиран от #38, #58, #71

  • 34 Гост

    32 2 Отговор
    Ко? Нищо не разбрах, освен че лопатите млатят яко и всички ги е шубе! Мдааа…
  • 35 Уса

    36 3 Отговор
    Това дали е новина или жалко соросоидно скимтене
  • 36 ти да видиш

    43 4 Отговор
    Мозъчният тръст: :"Русия не е успяла да постигне своите основни цели да превземе Австралия и Папуа Нова Гвинея"
    Интересно, как наглоcaкcите определят, какви са целите на Русия🙄!?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Епа

    40 0 Отговор

    До коментар #33 от "Шопо":

    Оти не са като ционистите да карат наред през жените и децата...жалостиви ора излезнаа тия "ватенки"
  • 39 наблюдател

    4 30 Отговор

    До коментар #30 от "Гай Турий":

    до 30 западняците не водят война а помагат и гледат и се кефят путин колко е прост и води война до разтурването на русия

    Коментиран от #60

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 А50

    34 5 Отговор
    Целият фронт е касапница на всушници, провал и разгром на контранастъплението, падат години изграждани укрепрайони и при всичко това Русия губила, а зимата сега започва. За свалените самолети , това руснаците не са очаквали от САЩ. те са свалани от Сащ не от 404. Явно сащняците искат да предизвикат Русия да свали Ауакс летящ над Натовска територия. А и напоследък бяха унищожени десетки натовски офицери, укрития с вече доставени Ф16 и това също е допринесло сащниците да се намесят пряко. Ще видим симетричния и асиметричен отговор на Русия. Общо взето сащниците си изпускат нервите, значи търпят поражение след поражение. Досега не е имало оръжие което руснаците да не неотрализират

    Коментиран от #43

  • 42 бай Иван

    39 3 Отговор
    Много дълга статия бе , то цял роман за да ни покажат че окраинците са живи и шават .
    След обяд ще я прочета още един път , че като стигнах средата забравих за какво иде реч в началото .

    Коментиран от #50

  • 43 бат Рамбо

    3 11 Отговор

    До коментар #41 от "А50":

    Объркал си филма брат .

    Коментиран от #69

  • 44 оня

    21 0 Отговор
    Ферферова, всички виждаме кой губи. Стига глупости:))
  • 45 А50

    28 2 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И какво е Кринки, едно блато което поглъща елитни всушници с хиляди. Това ли е успеха на великото Нато в 404. Били свалили три самолета, а защо освен укро.пите никой друг не потвърждава, или не е вярно или някои ще отнесът чимшира
  • 46 оня

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ти не се обаждай":

    Ти си горд байпънопитек:))
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 В.В.П.

    20 3 Отговор
    Путя ги преби и си взе хората и земята НАТО е пълен скраб .тия свалят самолети в Ел.игри...Ахаха..Окрайна е под контрола на Москва ..
  • 49 В.В.П.

    16 1 Отговор
    Си 34 никога няма да влезе в периметъра на С300,или патриот ..Ако има такива .ТОВА СИ ГИ МЪДРЯТ ТЪПИТЕ ИНГИЛИЗИ. АХАХА ..
  • 50 Болярин

    7 23 Отговор

    До коментар #42 от "бай Иван":

    Украинците не само са живи, а ще са и още по-живи, за да правят окупаторите МЪРТВИ !

    Коментиран от #70

  • 51 В.В.П.

    23 0 Отговор
    15000 , военнопрестъпници ,чакат делото си в Донбас .Ще има амнистия , т.е.ако разкажат как трепаха селяните в Донбас.да ги разкарат от земята им ...ще бъдат осъдени на 30 год. Як лобут за окропа..
  • 52 !!!???!!!

    7 22 Отговор
    Украинците са една шепа народ, в сравнение с руснаците, но разказаха играта на безаналоговите пияндурници !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хахахахаха

    5 0 Отговор
    Верваме да знаете
  • 55 факуса

    17 0 Отговор
    егати бълвоча,кат видях колко са изписали даже не четох,ако искаха да я изтрият да са я изтрили господа рептили както вие правите
  • 56 пиночет

    7 19 Отговор
    По голям смотаняк от Путин,историята не помни!
  • 57 факуса

    23 0 Отговор
    Министерството на отбраната на Естония посочва, че Дания, Норвегия и Белгия вече са се ангажирали да дарят F-16 на Украйна "преди края на 2023"
    много искам да разбрера от коя държава ще излитат за да атакуват русия,може ли да уточните

    Коментиран от #63

  • 58 факуса

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Шопо":

    те са за натювските жендъри,що мислиш се натискат и не се включват,чакаха русия да покаже новото оръжие ама на,запада ще фалира преди да се включи

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Дон Корлеоне

    7 13 Отговор

    До коментар #58 от "факуса":

    Всички знаят,че джендърите и обратните са в Кремъл!

    Коментиран от #67, #83

  • 62 Велик си, бате!

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Брендо":

    Велик!
    Поставям те наравно с Флеминг, откривателя на пеницилина.
  • 63 МОЖЕ И ОТ "ПОЗИТАНО-20"

    3 13 Отговор

    До коментар #57 от "факуса":

    Важното е да мачкат окупатора и да го направят съвсем за смях - не че сега не са смешни ... на гръб с тоалетни чинии, хладилници, перални и пр. !

    Коментиран от #65, #66

  • 64 Дивуй

    16 0 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Знаеш ли тука един с ник ,,примати" даваше едни прогнози много пъти ,че руските войски ще бъдат разгромени и изхвърлени от Украйна до края на юни 2022 година.Вече ме го срещам отдавна да пише прогнози.Така,че по скромно с тия изхвърляния.Да не смениш и ти името.
  • 65 Може от Козяк

    12 1 Отговор

    До коментар #63 от "МОЖЕ И ОТ "ПОЗИТАНО-20"":

    Да са . С една ракета ,,Патриот,, три самолет .
    С един снаряд 5 танка е как да им намалим военната помощ с две трети .
    По данни от ,,Униан,, Украйна граничи вече със С. Корея .
  • 66 Космос

    9 0 Отговор

    До коментар #63 от "МОЖЕ И ОТ "ПОЗИТАНО-20"":

    Друго си е да колонизираш Марс 2023 г.
    Вече има 1 милион колония там от крави .
    И кенефите им били златни .
    Перални нямат , защото марсианците са им роби и перът на брега на марсианския океан .
  • 67 Дон курволеоне

    6 2 Отговор

    До коментар #61 от "Дон Корлеоне":

    Ех какви паради правите .
    Яка работа , с цветовете на дъгата .
  • 68 Ходи виж

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В Кримки , продължителност на живот три часа
    10 дена ако намериш някое мазе и не излизаш от там .
    Но глад БРО.
  • 69 Бат Гойко

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "бат Рамбо":

    Той филма , ти тоалетната .
    Гледай човечето да няма рокличка ,
    Или пък нарочно си влизаш там.
  • 70 Кавхан

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Болярин":

    Що не идеш да видиш .
    Еййй това не ви е монитора .
    За десет минути ще откачиш тотално.

    Коментиран от #76

  • 71 Влахо

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Шопо":

    Я такова село не знам , колко две софии .
  • 72 Безпристрастен

    17 0 Отговор
    Сега започва последната фаза, да ни обеждават как Нато са победили Русия и как и са нанесли стратегическо поражение и ще се оттеглят отвъд океана за да ядат тортата, която европейците им платих ме.
  • 73 Гошо

    13 2 Отговор
    Предстои разпада и разчленяването на Украйна.Най- голямото парче от тортата отива към Русия,след това хиената Полша също точи зъби.Румъния и Унгария ще вземат и те своя дял.Да не бе Америка и Англия слушало - не бе чудо видяло.

    Коментиран от #75

  • 74 Антикомунист

    2 11 Отговор
    Той, путин си " реши" всичките проблеми с Украйна и вече " оправя" Газа....... смешник....
  • 75 Антикомунист

    0 2 Отговор

    До коментар #73 от "Гошо":

    Гошко, с толкова " много " акъл си направо за четири крака......
  • 76 БОЛЯРИН

    2 10 Отговор

    До коментар #70 от "Кавхан":

    Сигурно си прав, че нормален човек ще лудне, ако само 10 мин. се озове между куршумите и взривове на тази война ! Жал ми е за тези млади хора, както за руснаци, така и за украинци - а и за почернените майки ! В това е и причината да мразя снажния "Наполеон" от Кремъл, виновник за тази окупационна война !!!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 сбогом зло русия

    2 13 Отговор
    русия загуби още една война. Кремълските нацисти са пълен провал!
  • 81 Българин

    2 15 Отговор
    Всяка дума на руската пропаганда е лъжа
  • 82 Пригъзин

    2 13 Отговор
    Специалната военна руска Осирация върви точно по план, хихихи!
  • 83 Само да те допълня

    1 10 Отговор

    До коментар #61 от "Дон Корлеоне":

    не само джендарите и обратните, пропусна споменеш и ин цест адж иите и з.оофил.ите, хихихи!

    (руската империя
    втора в Европа декрим инал изира зоофилията още през ранната 1903 година!
    съветска русия първа в Европа
    декрмин ализ ира хом осе ксу ализ ма през 1918 година!
    Според съвременния руски семеен кодекс (приет от руската Държавна Дума на 8 декември 1995 г. и подписан от Елцин на 29 декември 1995 г. и влязъл в сила на 1 март 1996 г.) интимните отношения между роднини не се преследват от закона. Забранено им е единствено да сключват официален брак, хихихи!
  • 84 Щирлиц

    3 12 Отговор
    Да, руската армия е непобедима...само по руските телевизии!
  • 85 Компетентен

    3 13 Отговор
    русия може да бие НАТО само на табла или сантасе. Най много на шах!

    🤭😁🤣😂
  • 86 Хвала на Зеленски

    3 14 Отговор
    Поклон пред Зеленски заради смелостта му да каже на глас това което целият свят знае но си мълчи, а именно че на руснаците им е заложено генетично да бъдат убийци и терористи!

    Коментиран от #87

  • 87 Патриот

    2 16 Отговор

    До коментар #86 от "Хвала на Зеленски":

    Това че руснаците са терористи и убийци ние българите си го знаем отдавна!

    Коментиран от #88

  • 88 Клара Цеткин

    2 15 Отговор

    До коментар #87 от "Патриот":

    руските терористи надминаха талибаните.

    Коментиран от #89

  • 89 Истината

    2 12 Отговор

    До коментар #88 от "Клара Цеткин":

    русия и иран са злото. Това се вижда всеки ден!

    Коментиран от #90

  • 90 САЩ МОГЪЩИЯ

    2 15 Отговор

    До коментар #89 от "Истината":

    русия и иран треперят. Знаят че краят им е близо!
  • 91 БАЙДЪН

    2 16 Отговор
    От руската "мощ" останаха само тленни мощи, хахахахаха
  • 92 Генерал

    3 16 Отговор
    Поредната военна руска авантюра отново завършва безслввно! Кремълският фюрер е пълен неудачник.
  • 93 сбогом зло русия

    4 15 Отговор
    русия е напълно съсипана. А НАТО още не е изстрелял дори един куршум!
    Хиляди рашисти гушнаха букета, а американците си ходят на плаж, хихихи!

    Коментиран от #103

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Със

    2 10 Отговор

    До коментар #95 от "Със":

    Сигурност рашистан са загубили повече,но източните медии не казват истината ПОНЕЖЕ СА НАСРАНИ КРЕМЪЛОИДИ!
  • 97 БЪЛГАРИН

    2 13 Отговор
    Зеленски направи русия жалка!
  • 98 Родолюбец

    2 11 Отговор
    По принцип русофилите не са българи!

    Коментиран от #99

  • 99 Така е

    2 11 Отговор

    До коментар #98 от "Родолюбец":

    русофилите винаги са били най-големите предатели и врагове на България!
  • 100 антифашист

    2 10 Отговор
    Подкрепящите фашизма в русия също са фашисти
  • 101 Някой

    4 3 Отговор
    Щом украинците не са си върнали териториите,значи не са победили. Каква победа сънуват.
  • 102 Някой

    1 6 Отговор
    Щом руснаците не са изпълнили нито една от целите си заради които нападнаха Украйна, значи не са победили. Каква победа сънуват.
  • 103 Рейгън

    2 6 Отговор

    До коментар #93 от "сбогом зло русия":

    То и преди така стана. СССР се разпадна без НАТО да изстреля дори един куршум!

    Сбогом зло русия няма да липсваш на никой!

    Коментиран от #105

  • 104 Боро

    2 1 Отговор
    Пълно разминаване между името на сайта и пасквилите изписани в статията.
  • 105 Боро

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "Рейгън":

    Как е там, в паралелния свят?

    Коментиран от #106

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Ацо

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Факти иииии":

    Скоро и това ще стане! Тази война не е желана нито от Руския народ нито от Руската армия! А само от Кремълския "Наполеон" и шепата блюдолизци около него! Имаше един Диктатор като него който си мислеше че ще победи целия цивилизован свят ,е почти успя за разлика от сегашния който е много далече от истината!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания