Last news in Fakti

26 Декември, 2023 14:55 3 204 44

Захарова напомни на Лондон за зверствата му срещу ирландци

  • ирландия-
  • великобритания-
  • закон-
  • амнистия-
  • мария захарова

Коментарът е провокиран от приетия в кралството закон, предоставящ условна амнистия на обвинените в убийства, извършени по време на северноирландския конфликт

Захарова напомни на Лондон за зверствата му срещу ирландци - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в своя канал в Telegram предложи да се напомни на „лондонските моралисти“ за британските зверства срещу ирландците, коментирайки съдебния иск на Дъблин срещу Лондон.

По-рано стана известно, че ирландското правителство възнамерява да започне междудържавно производство срещу Обединеното кралство заради приетия в кралството закон, предоставящ условна амнистия на обвинените в убийства, извършени по време на северноирландския конфликт.

В канала си в Telegram Захарова припомни, че „преди по-малко от четвърт век Лондон води кървава гражданска война срещу собственото си население, чиито жертви са хиляди хора“, а с настоящия законопроект „британските парламентаристи изключват от преследване на собствените си военни и полицейски служители, които са открили огън по цивилни по време на конфликта."

„Следващият път, когато чуете лекция от лондонски моралисти за правата и свободите на човека, спомнете си за техните зверства срещу собствените им граждани от най-новата история“, пише официалният представител на руското външно министерство.

Влизайки в сила на 18 септември 2023 г., спорният закон предоставя условна амнистия на обвинените в убийства, извършени по време на повече от 30 години въоръжен конфликт в Северна Ирландия, известен също като Размириците. Освен това законът спира нови процеси и разследвания по дела, свързани с тези събития. Вместо това беше създадена Независимата комисия за помирение и възстановяване на информация (ICRIR), за да помогне на семействата да научат повече за обстоятелствата около смъртта на техните близки. Правителството казва, че това „ще се справи с наследството на проблемите в Северна Ирландия и ще насърчи помирението“.

През 1921 г. Ирландия е разделена на две части. По-малката, северна част (Ълстър), населена предимно с потомци на имигранти от Англия и Шотландия, остава част от Великобритания, а останалата част става британски доминион.

Оттогава въоръжената борба практически никога не е спирала между юнионисти и републиканци - привърженици на Лондон и съответно на независимостта. Групата на Ирландската републиканска армия и нейните последващи отцепнически организации, Истинската ИРА и Временната ИРА, извършиха много терористични атаки в Обединеното кралство през 70-те и 80-те години, стремейки се към анексирането на Ълстър към Република Ирландия.

Терористичната и екстремистка активност на ИРА намаля след подписването на Споразумението от Белфаст (Споразумение от Разпети петък) през 1998 г., което постави началото на процеса на политическо уреждане в отцепилата се провинция. Законът за Северна Ирландия от 1998 г., който последва споразумението от Разпети петък, създаде Асамблеята на Северна Ирландия, парламентът на Северна Ирландия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те и

    52 10 Отговор
    сега се мразят ирландците и англетата

    Коментиран от #13

  • 2 Одит

    14 2 Отговор
    Защо публикувате дублиращи се статии ?
  • 3 зевзек

    14 23 Отговор
    пратете им един шлеп с картофи от Сибир на ирландците, да се спасят от глада, с техните супер ниски доходи

    Коментиран от #15, #20

  • 4 Бай Лисан

    31 7 Отговор
    Ълстър е ирландски!
    На UK май ще му отпадне U-то и ще си остане един гол К.

    Коментиран от #10

  • 5 Госпожа Захарова

    20 31 Отговор
    Вчера имаше точна статия тук! Не е избита половината от Английската армия а вашата
    ....И то за няма и 2 години...

    Коментиран от #9, #14, #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 38 Отговор

    До коментар #5 от "Госпожа Захарова":

    Путин е Агресор Психопат Който уби Собствения си Народ Русия са Фашисти и Разгромени Терористи

    Коментиран от #26

  • 10 а бе

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Лисан":

    Баце, тия отдавна са глътнали вода. Ама още се пишат ЮНАЙТЕД и си играят на кралици и краке🤣
  • 11 Сатана Z

    43 6 Отговор
    Мога да потвърдя думите на Маша покрай разговорите ми с колеги от Ирландия.Те помнят всичко.Помнят и робството,как са ги продавали по пазарите в Северна Америка и организирали голодоморът в Ирландия.Как са им взели земите и са ги отдавали на рента на предишните собственици.Много,ама много са изпатили Ирландците от Англичаните.

    Коментиран от #12, #21, #25

  • 12 Мхм

    8 18 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    Как чомнят бе да не са на чо 250 години тия твои приятели
  • 13 То англичаните кой ли не ги

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "Те и":

    мрази?
    Арабска поговорка-ако двама съседи се карат значи англичанин им е бил на гости.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай Лисан

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "зевзек":

    Средната заплата в Ирландия е €58,473 EUR годишно. Най -типичната печалба е €37,362 EUR . Всички данни се основават на 1,670 проучвания на заплатите. Заплатите са различни при мъжете и жените. Мъжете получават средна заплата от €62,626 EUR . Жените получават заплата от €50,972 EUR .

    Най -платените кариери са Здравеопазване и медицина със среден доход €87,712 EUR и Инженери и техници III с доход €84,243 EUR .

    Въз основа на образованието най -високите заплати получават хората с Докторска степен със заплата от €86,823 EUR . Второто най -платено образователно ниво е Магистърска степен със заплата от €64,583 EUR.

    Различните преживявания влияят и върху печалбите. Хората с 20+ години опит получават заплата от €83,887 EUR . Служители с 16-20 години опит получават €77,838 EUR .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай Лисан

    3 2 Отговор
    Средната заплата в Великобритания е £57,766 GBP годишно. Най -типичната печалба е £36,601 GBP . Всички данни се основават на 5,176 проучвания на заплатите. Заплатите са различни при мъжете и жените. Мъжете получават средна заплата от £62,301 GBP . Жените получават заплата от £48,517 GBP .

    Най -платените кариери са Закон със среден доход £77,798 GBP и Финанси и банкиране с доход £77,487 GBP .
    Въз основа на образованието най -високите заплати получават хората с Докторска степен със заплата от £72,736 GBP . Второто най -платено образователно ниво е Магистърска степен със заплата от £64,481 GBP.

    Различните преживявания влияят и върху печалбите. Хората с 16-20 години опит получават заплата от £76,163 GBP . Служители с 20+ години опит получават £74,683 GBP .
  • 18 Минувач

    25 4 Отговор
    И ти, разбира се, доволно повярва на тези разсъждения, нали, хахахха. Сега, за твоя справка, виж в интернет, колко е официалната руска армия, която се води дори без мобилизации. После дори да приемеш за верни лъжливите украински цифри за руските загуби, то пак те ще бъдат по-малко от половината. А тази бройка за руски загуби е далеч по-голяма от реалността, както и Арестович намекна за битката на двете пропаганди, и руската, и украинската послъгват ама много в своя полза, завишавайки бройката жертви на врага и занижавайки своята. Но, ти обърна ли внимание на изказването на тоя американски военен, как завърши .... че половината на руската армия била ликвидирана БЕЗ ДА УМРЕ И ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИК И СУПЕР ЕВТИНО - НА ЦЕНАТА НА САМО НЯКОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ ГОДИШНИЯ ИМ ВОЕНЕН БЮДЖЕТ!!!
    Нещо да коментираш???
    Ако може да ти се даде по-ясна препратка за истинските цели на САЩ за тая война, здраве му кажи!

    Коментиран от #19

  • 19 Минувач

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Минувач":

    Постът ми 18 е до коментар 5 ....
  • 20 Бай Лисан

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "зевзек":

    Зевзек, дотук с шлеповете с картофи.
    Източникът е един и същ сайт, международно изследване на заплатите за 2023 г.

    Само че ирландците си изкарват сами парите, а англичаните смучат от колониите.
  • 21 Поредния

    7 9 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    Чакай бе кл@ун ти как така не си в Русия??
  • 22 Жалка история

    11 19 Отговор
    Маша Алкаша много се загрижила за ирландците. Марче я кажи, колко етнически малцинства изпратихте на заколение във войната на лилиПутя? Да изпращаш етническите си малцинства на водят войната ти, си е вид етническо прочистване.

    Коментиран от #29

  • 23 Някой си...

    10 17 Отговор
    Тая да не се прави на луда и да си ръга гагата дето не и е работа. Да си спомни що народ избиха в Новочеркаските събития 1962г., при стачката в Темиртау 54 година..цъвнали че вързали като босфорски налъми, на другите тръгнали акъл да раздават.

    Коментиран от #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Калпазанин

    21 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    Само Ирландия ли? Кой изби 30мил аборигени в Австралия 100 мил индианци в сев Америка с чия кръв е построена "демокрацията" краварска не е ли с робска от Африка апропо индианците там живеят все още в резервати и черните ги гърмят като зайци
  • 26 на коледа стават..

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Чудеса..излезнаа от аецо,и почнаа да пишат щуротии.
  • 27 Рошко

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Госпожа Захарова":

    Достоверно инфо от mara prostoto isw и бесарабски фронт. Пич ти знаеш ли откъде изгрява слънцето или по "новините" тук само се ориентираш
  • 28 007

    3 10 Отговор
    Това че англичаните са избивали ирландци означава ли че вие може спокойно да избивате украинци?????🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 29 маша..

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Жалка история":

    Така требва да бъде..ако пречистат здесь тиквуните от етническите кратунковци-ще останат около милион и нещо тиквеници..
  • 30 Тонката

    0 0 Отговор
    Същите малоумни и неграмотно написани коментари....Тц, тц, тц, тц....Много са зле нещата
  • 31 россия..

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Някой си...":

    Се извини за погрома и жертвите сред демострантите,даже фонд кино е продуцент на фильма андрейя кончаловски,,Дорогие товарещей,,представен от русия за оскар,който разказва за тези тргически събития..

    Коментиран от #37

  • 32 Незнаещ

    6 2 Отговор
    Маша,кога ще напомниш на Турция за зверствата над арменския народ?Или май не ти стиска.....
  • 33 ТАЗИ ПАК СЕ ИЗКАЗА НЕПОДГОТВЕНА

    2 8 Отговор
    На пръв поглед еправа, на пръв поглед естествено. Имаше убити от двете страни, дори опит за убийство на Татчър. Битката се водеше с леко стрелково оръжие имного, много взрив от страна на ИРА. НО нямам спомени англия да е воювала срещу бойците на ИРА с оръдия, танкове и самолети…така както беше в Чечения, Грузия и гега в Украйна. Освен това не си спомням да е ималосринати със земята ирландски градове. Ира си бяха обикновени терористи , спонсорирани от СССР, подобно на червените бригади в ГФР и така днес проблем няма-спря финансирането, спря тероризма!
  • 34 Опорка

    4 0 Отговор
    Райския запад. Геноциди, насилие, робство и брутално лицемерие - приказки за някви висши принципи и идеали.
  • 35 еми

    5 2 Отговор
    Англосаксонците - надменни, коварни, хитри, подли, високомерни, алчни, агрeсивни, пирати колонизатори които от 500 години насам грабят планетата. В света където има конфликти винаги Англичаните имат пръст създават,регионални, религиозни, етнически всякакви конфликти. Когато Английският посол преди да напусне Индия за прощаване посети Индийският Президентa Ганди той му казал. --С години вие ни грабихте ,убивахте постоянно ни създавахте конфликти, хиляди ви слугуваха бяха роби и т.н ; Посола отговорил --" Сами сте си виновни защо ни повярвахте " -. те са винаги прави не напразно казват --" Ние мислим така - което значи вярно " няма нужда от доказателства. .
  • 36 55 от Козлодуй

    1 0 Отговор
    А вие защо биете негрите ?
  • 37 Някой си...

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "россия..":

    Русия ..да се извинява..а стига бе.. ти верно ли си верваш..????
  • 38 Ко речи?

    2 0 Отговор
    Точно като във вица за американеца и руснака - А вие що биете негрите...
  • 39 Пияния парцал

    0 3 Отговор
    Това губре вместо да издава песни акъл дава с пияната глава
  • 40 Допълвам

    4 0 Отговор
    Първите роби закарани в плантациите в Америка от ханглетата са именно ирландци. Когато пристигат африканци, собственицте им са ги кръстосвали, за да получат по - силни и издържливи роби. Друго: Първият коцлагер в света е в Южна Африка и е пак ханглийско изобретение. Там са затваряни бурите - холандски заселници воювали и загубили войната с ханглетата. Опиумните войни в Китай, потушаването на сипайското въстание в Индия, като са връзвали пленените въстанници за дулата на оръдията са все ханглийски достижения в хуманитарното отношение към хората по света.
  • 41 Историк

    1 0 Отговор
    Масовият глад е централна точка в историята на Ирландия1, която по онова време е част от Обединено кралство Великобритания и Ирландия. Гладът и въздействието му променят демографския, политическия и културния пейзаж на острова завинаги. Както за местните ирландци, така и за ирландската диаспора, гладът е важна част от националната културна памет7 и става опорна точка за много ирландски националистически движения. Вече напрегнатите отношения между ирландците и британската корона се влошават още повече, засилвайки етническото напрежение и давайки тласък на ирландския национализъм и републиканизъм както в Ирландия, така и зад граница.

    Коментиран от #42

  • 42 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Историк":

    През ХVІІІ век е въведена посредническа система за управление на поземлена собственост. Събирането на арендата е оставено в ръцете на агенти (представители) на земевладелците или на посредници. Това осигурява редовни доходи на земевладелеца и го облекчава от пряка отговорност, докато оставя арендаторите за експлоатация от посредниците10.

    Католиците, по-голямата част от които живеят в условия на бедност и несигурност въпреки католическата еманципация от 1829 г., съставляват 80 % от населението. На върха на социалната пирамида се намира протестантското надмощие, английските и англо-ирландските семейства, които държат повечето земя и имат в известна степен неограничена власт над своите арендатори. Много от тези земевладелци живеят в Англия и доходите, събирани от аренда, се изпращат основно в Англия

    Коментиран от #43

  • 43 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Историк":

    Записите сочат, че ирландски земи изнасят храна дори по време на най-тежките години на глада. През целия период на глада Ирландия изнася огромни количество храна. Според някои изследвания почти 4000 плавателни съда возят храна от Ирландия към пристанищата на Бристол, Глазгоу, Ливърпул и Лондон през 1847 г., докато 400 000 мъже, жени и деца умират от глад и свързаните с него болести. Сред изнасяните стоки са грах, боб, лук, зайци, сьомга, миди, херинга, сланина, мед, езици, кожи, дрехи, обувки, сапун, лепило и семена. Изнасят се особено големи количества масло – 3 739 980 литра са изнесени към Англия през 9-те най-тежки месеца на глада. Проблемът в Ирландия се оказва не толкова липсата на храна, която е налична, а цената ѝ, която е отвъд възможностите на бедните63.
  • 44 малко история

    0 1 Отговор
    Великобритания налага над Ирландия гладомор далеч преди Сталин да направи това с украинците. Хората умират от глад заради слаби реколти, а англичаните изнасят земеделската продукция към Ливърпул и Бристол. И днес в Ирландия мразят англичаните от сърце и душа, ама за това не трябва да се говори, защото е политически неправилно. факт е, че умират повече от два милиона ирландци. 25% от населението.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания