Last news in Fakti

27 Декември, 2023 17:55 4 183 18

Унгария: Новият украински закон не решава проблема с правата на унгарците в Закарпатието

  • унгария-
  • унгарци-
  • закарпатие-
  • права

Законът няма да може незабавно да осигури на въпросните унгарци възстановяване на правата, от които украинските власти са ги лишили от 2015 година

Унгария: Новият украински закон не решава проблема с правата на унгарците в Закарпатието - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Новият украински закон за националните малцинства позволява да се реши едва 30% от проблема с правата на етническите унгарци в Закарпатието и ще е необходима още повече работа в тази посока. Това каза в интервю за вестник Magyar Nemzet Левенте Маджар, заместник-министър на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария.

Той отбеляза, че законът, приет от Върховната рада на 8 декември, няма да може незабавно да осигури на унгарската общност в Закарпатието възстановяване на правата, от които украинските власти са я лишили от 2015 г. „Това далеч не е така, когато те идеално биха оценили нуждите на закарпатските унгарци и напълно премахнаха проблемите“, каза заместник-министърът на външните работи. Според него „с тази стъпка са изминати около две трети от пътя, остава да се премине още една трета и тогава острите ръбове на двустранните отношения ще изчезнат“.

Говорейки за новия украински закон, Маджар обясни, че Унгария гледа на него „не като на жест, за който човек трябва да бъде благодарен, а поне като на това, което трябва да се очаква“. "Никога дори не сме си създавали илюзията, че ще се съгласим на по-малко от 100% възстановяване на правата на малцинствата. Въпреки това пакетът от закони, приет в Киев, е повече от това, на което можехме да се надяваме през последните години. Като се имат предвид настоящите политически реалности, Значението на тези развития не бива да се подценява, дори ако има още много да се направи“, каза дипломатът.

В същото време той смята, че украинските власти са предприели подобна стъпка само защото тя пречи на плановете им за присъединяване към Европейския съюз и получаване на финансова помощ от него. „Ясно е, че срещата на върха за обсъждане на присъединяването на Украйна към ЕС, както и следващия голям финансов пакет, ги принудиха да вземат решение. Те знаеха, че могат да очакват съпротива от Унгария и по двата въпроса, и затова се опитаха да направят каквото могат „положителни действия“, уточни заместник-министърът.

Върховната рада прие закон за правата на националните малцинства, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, консултативен орган на Съвета на Европа. Документът предвижда премахване на редица езикови ограничения за националните малцинства, които използват официалните езици на Европейския съюз. В същото време ограниченията върху използването на руски език в Украйна остават и стават безсрочни. Унгарското правителство заяви, че трябва да види как законът ще се прилага на практика.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    15 54 Отговор
    Сега разбираме защо маджарското магаре хвърля къч към Украйна - подклажда сепаратизъм по Путински !!!?

    Коментиран от #4, #7, #11, #16

  • 2 Унгарците

    31 2 Отговор
    И те се облизват за парче от новогодишната
    у КраИнски баница.
    Кой викаше за д0λнατα шλьоχα
    Кака Слава УкраИновна ? 😁
  • 3 Ужас

    37 9 Отговор
    Новият закон за мобилизация предвижда много неща които са против общочовешките ценности-инвалиди от 2 и 3 група,жени-независимо дали имат деца и независимо дали мъжете им са на фронта или загинали...-и много други"екстри" за обикновенните украинци.
  • 4 Я пак

    32 7 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    Че то и Полша отдавна това го иска-и Румъния не крие апетитите си-ама за тях си трайкаш-защото са русофоби. Така е по-политкоректно-да премълчавате истините...
  • 5 мдаааа

    7 15 Отговор
    И на "главестия" му се искат териториЙ ...

    Коментиран от #8

  • 6 Урюрвкос

    27 5 Отговор
    в ООНето има шест официални езика но Украйна е забранила един от тях
  • 7 какъв ти е проблема

    35 4 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    или смяташ за по-достойно да мачкат сънардниците ти, да им забраняват да ползват родния език и традиции, т.е. да ги подлагат на асимилация, но ти да си мълчиш и да ръкопляскаш, както правят нашите мишоци ли?
    Много по-достойно е да защитаваш интереса на своите, отколкото да го продаваш за потупване по рамото. Вероятно затова, унгареца е горд да бъде такъв, а българина не.
    Самият факт, че украинците променят този закон едва сега (само и само да се докопат до ЕС) показва, че Русия не лъже, когато представя тормоза над рускоезичните като основание за СВО. Наглите украинци са склонни на отстъпки, но само към малценствата от ЕС (при това не се знае за колко време, че вече имаше подобни прецеденти), което ще им излезе от скъпо по-скъпо - държавата им няма да я има. Само нашето малцинство там, пак ще бъде прецакано, защото ще бъде част я от Русия, я от Румъния, но не и от България (по очевидни географски и политически причини)
  • 8 Стършели

    37 4 Отговор

    До коментар #5 от "мдаааа":

    Не пиши тъпотии а прочети написаното!
    Орбан отдавна защищава 150 хиляди унгарско говорящи в Украйна, но наште дупедавци са се отказали от 500 хилядна българска диаспора там.
  • 9 Айде бе,

    5 15 Отговор
    А унгарците там с четири топки ли са?
  • 10 ха сега де,

    9 16 Отговор
    А Унгария решава ли проблема на Украйна с Русия?

    Коментиран от #12

  • 11 Мим

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    Ей ,това е управление,което мисли за народа си.Браво на унгарците,че не се залъгват и немогат да ги излъжат укрите.Орбан добре разбира,че това е полувенчато решение с цел да се подлъже и да им клекне,но сбъркали са адреса.Браво още веднъж на Орбан....
  • 12 Мимчят

    23 5 Отговор

    До коментар #10 от "ха сега де,":

    От де накъде унгарците ще решават на укрите проблемите.Орбан и унгарците гледат и си решават техните проблеми.Дай боже и на нас такива ръководители,но не би ,още сме много далеч от такива.Виж да лижем амери и западняци еша ни няма....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А бее

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    3удивителни1питанка
    Що не отговори на 4 !!!?
  • 17 Митев

    6 1 Отговор
    Те унгарците добре,руснаците знаем защо започнаха войната,а какво да кажем за българското малцинство или просто такова в Украйна няма.....

    Коментиран от #18

  • 18 За мишките и хората

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Митев":

    Питай ги! 200 000 са. Някои от тях са в София и във Варна.
    Питай и посланиците от последните 30 години дали украинското правителство им е забранявало нещо!
    Питай всичките български момчета от Бесарабия защо сега се бият на страната на Украйна!
    Украинците са толерантни хора и нищо не са им забранявали, стига да е в рамките на приемливото.
    Това с унгарците, които впрочем са десет пъти по-малко от българите в страната, си е чист популизъм, но вие сте достатъчно умни да отсеете праха в очите от истината, нали?
Новини по държави: