Last news in Fakti

29 Декември, 2023 05:30 1 602 10

"Приятелският огън" в Газа: Застреляли бързо двама от заложниците, третият крещял на иврит, но не го чули

  • израел-
  • заложници-
  • приятелски огън

Петима терористи били убити при акцията, разкриха подробности за случая от армията

"Приятелският огън" в Газа: Застреляли бързо двама от заложниците, третият крещял на иврит, но не го чули  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия публикува повече информация по случая с тримата израелски заложници, които бяха убити от израелски войници в северната част на ивицата Газа преди две седмици, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Военнослужещ първоначално открил огън "срещу три лица, които били идентифицирани като заплаха" и убил двама от тях, обясни армията снощи. След това третото лице избягало в сграда в квартал Шеджая на град Газа, който се смята за крепост на "Хамас".

След около 15 минути израелският командир на място чул викове за помощ на иврит и помолил заложника да излезе от сградата и да се насочи към войниците. Според Израелските сили за отбрана обаче двама войници не чули заповедта за прекратяване на огъня заради шума от намиращ се наблизо танк. По думите на армията именно затова войниците убили тримата израелски заложници.

ДПА отбелязва, че тази информация към момента не е била проверена през независими източници.

Израелската армия също така заяви, че тримата заложници са били без връхни дрехи, за да покажат, че не носят колани с експлозиви. Един от мъжете развявал бяло знаме. Според новопубликуваната информация обаче те са били слабо видими за войника, който убил двама от тях. Преди това войниците изтълкували виковете за помощ и писмените призиви за помощ на иврит от страна на тримата заложници като опити на "Хамас" да ги примами в засади с мини. Войниците вече били свидетели на подобни опити за измама.

Израелските военнослужещи нападнали и сградата, в която били държани тримата мъже, защото подозирали засада. Петима терористи били убити, а заложниците избягали.

Армията не успяла да изпълни мисията си за спасяване на заложниците в случая с тримата мъже, които били убити по погрешка, заяви началникът на израелския Генерален щаб Херци Халеви. Нападенията срещу тях е можело да бъдат предотвратени, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 0 Отговор
    Хазарите са най древните врагове на Велика България.
  • 2 Фен

    19 1 Отговор
    Е така се води война! Стреляш, по каквото мърда, пък после проверяваш войник ли е, цивилен, жена, дете, куче ..

    Коментиран от #9

  • 3 Редник

    29 0 Отговор
    Гадна работа. На страха очите са големи. В случая означава, че евреите са толкова наплашени, че стрелят без да мислят...
  • 4 фамИлия

    21 0 Отговор
    Няма какво да се чудите били са лоши заложници и е трябвало да си мълчат.
    И без това тези дето са освободени не говорят така както им се иска на Израел.
  • 5 Сврети

    22 1 Отговор
    Тия изроди са толкова жадни за кръв,че избиват и чужди и свои.Всички се убедиха,че чичкото с мустачки те е бил прав,факт неоспорим.

    Коментиран от #6

  • 6 Подкрепям

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сврети":

    Никога не ми е минавало през ума , че някога мога да оправдая действията от страна на нацистите срещу евреи. Но времената се менят и сега след като видях истинското лице на Израел, си промених мнението. Тяхното не е никаква самозащита, а е чисто унищожение на палестинският народ с цел печалба от превзетите земи. Дано някой ден си платят за всичко което са сторили на тези хора, както и Германия все още плаща.
  • 7 Иоб

    8 0 Отговор
    Поредно доказателство за това как увиват евреите невъоръжени, просто го мислели за палестински цивилни. Е, света защо си затваря очите? По точно ЕС и САЩ. Израел трябва да понесе отговорност за геноцида и окупациите
  • 8 МНОГО!

    10 0 Отговор
    Нисък професионализъм на Израелската Армия...!!!
  • 9 Та викаш...!

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Ако отсреща мърда...,дори и синът ти да е-пак стреляш...,щото е война...?!?!
    Аман от плоски мозъци...
  • 10 Уж очите на страха са големи

    2 1 Отговор
    Ама заложниците били слабо видими..... ама не и за да ги убие.