Last news in Fakti

2 Януари, 2024 05:20 1 450 9

Израелски министър призова за завръщане на заселниците в Газа

  • итамар бен-гвир-
  • израел-
  • министър

Итамар Бен-Гвир поиска "емиграция" на палестинците

Израелски министър призова за завръщане на заселниците в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир призова еврейските заселници да се завърнат в Газа след продължаващата война, а палестинското население да бъде "насърчено" да емигрира, ден след като друг крайнодесен министър отправи подобен призив, предаде Франс прес.

"Необходимо е да се подкрепи решение, което да поощрява емиграцията на жителите на Газа. Това е правилно, справедливо, морално и хуманно решение", заяви Бен-Гвир в изказване на партийна среща, което самият той сподели в социалните мрежи. "Обръщам се към премиера и външния министър, това е възможност да се разработи проект за насърчаване на емиграцията на жителите на Газа в други страни по света", допълни той.

Бен-Гвир твърди, че евентуално заминаване на палестинците от ивицата Газа, за което той призовава, ще проправи пътя и за възстановяването на еврейските селища на палестинска територия. През 2005 г. Израел евакуира армията си и около 8000 заселници от тази палестинска територия, окупирана от 1967 г., като част от едностранния план за изтегляне на тогавашния премиер Ариел Шарон.

"Насърчаването на емиграцията на жителите на Газа ще ни позволи да върнем обратно жителите на граничната зона и на Гуш Катиф", бившия селищен блок в Газа, подчерта Бен-Гвир, койот е лидер на крайнодясната партия "Еврейска сила".

В младежките си години министърът на вътрешната сигурност е бил обвиняван повече от 50 пъти за подбуждане към насилие или реч на омразата, а през 2007 г. е осъден за подкрепа на терористична групировка и подбуждане към расизъм. Като ревностен поддръжник на еврейската колонизация на Западния бряг, той многократно се е застъпвал за анексирането на тази окупирана палестинска територия, припомня АФП.

Вчера министърът на финансите Бецалел Смотрич, също представител на крайната десница в правителството на Бенямин Нетаняху, подкрепи идеята за завръщане на еврейските заселници в Газа и емиграцията на палестинското ѝ население. В отговор "Хамас" определи тези изявления като "призив за изселване на два милиона палестинци" от Газа и подчерта, че "това е военно престъпление".

Сегашната война в Газа започна след нападението на "Хамас" на територията на Израел, при което загинаха около 1200 души, предимно мирни граждани, а стотици други бяха отвлечени в Газа и задържани като заложници.

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така Така

    27 0 Отговор
    Май май дойдохме до истинските цели на израелците да не допуснат създаването на втора държава и да отмъкнат газовото маходище.
  • 2 Наблюдател

    13 0 Отговор
    Ха да се върнат да ги бомбите отново ли светът вече водя що за стока сте
  • 3 Азз

    14 1 Отговор
    Преди не ми пукаше, но в последно време взех да намразвам евреите
  • 4 Атлантист+

    9 1 Отговор
    Оцелелите палестинци, които се инатят и не искат да имигрират, могат да се настанят в "резервати", под покровителството на Юдейския баща от Йерусалим. Историята познава подобни решения.

    Коментиран от #5

  • 5 Атлантист-

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Атлантист+":

    Аналогията с индианците има само един проблем - съществуването на войнствените Турция и Иран
  • 6 българина

    6 1 Отговор
    еврейски селища на палестинска територия... същото като турски селища на българска..... иначе било лошо руски на украинска територия
  • 7 БОНД

    8 0 Отговор
    Лека полека , целия свят ще види истинското , уродливо лице на богоизбрания народ . И само да напомня на пишещите тролове- еврейте ненавиждат останалия човешки свят т.е те са човекомразци ,но рано или късно сами ще се убедите
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Палестинците да не са овце, че ще ги местят от една кошара в друга?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.