Last news in Fakti

2 Януари, 2024 11:21 1 960 32

През 2023 г. вносът на втечнен газ в Европа достигна исторически рекорд

  • втечнен газ-
  • европа-
  • исторически рекорд-
  • внос

Общият внос достигна около 131,22 милиарда кубически метра

През 2023 г. вносът на втечнен газ в Европа достигна исторически рекорд - 1
Снимка: БГНЕС

Обемът на вноса на втечнен природен газ (LNG) чрез европейските терминали в газотранспортната система на Европейския съюз през 2023 г. достигна исторически връх, превишавайки 131 милиарда кубически метра, според данни от Gas Infrastructure Europe, предаде ТАСС, цитирана от News.bg.

Постъпленията на втечнен природен газ от терминалите в европейската газопреносна система намаляха през декември, като в края те достигнаха 11,36 милиарда кубически метра. Това е намаление от 4% спрямо ноември и 6% спрямо същия месец от миналата година.

Общият внос на втечнен природен газ през 2023 г. достигна около 131,22 милиарда кубически метра, като това представлява увеличение от 1,9% в сравнение с предходната година.

Дялът на газовите доставки от източните източници (включително руски газ, газови доставки от Украйна и газови добиви от украински подземни газови резервоари от европейски компании) се увеличи до 9,7%.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    46 7 Отговор
    И от къде е този втечнен газ от кой път да позная?

    Коментиран от #3, #5

  • 2 хаха

    54 7 Отговор
    Хахаахаха Въпросът не е колко втечнен газ е достигнал до ЕС, а защо потреблението е намаляло с 100 милиарда кубически метра, спрямо предходните две години!
    И защо стотици предприятия са фалирали в ЕС поради скъпия газ, който Сащ УРЕДИХА на глуповатите евродонори на тази терористична държава.

    Коментиран от #10, #17

  • 3 От първия път

    27 6 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Русия 🙂🙃
  • 4 Бу Бу

    32 5 Отговор
    Нали това беше целта. ЕС да плаща на САЩ. Само последното малко ме обърка "Дялът на газовите доставки от източните източници (включително руски газ, газови доставки от Украйна и газови добиви от украински подземни газови резервоари от европейски компании) се увеличи до 9,7%." Объркали са европейски с Американски компании в добива на Украински газ. Това беше другата цел за постигане-сега почти 90% от Украинската обработваема земя и икономика са собственост на компании от САЩ. А балъците да си говорят за демокрация, европейски ценности, защита на свободата и бла-бла.

    Коментиран от #20, #31

  • 5 Тъй де

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Защо да го плащат, като може Хънтър, чрез Украйна и Зеленски да си го направи свой? Голяма работа, че Украйна ще изчезне от картата! Ако спечели, печеля само аз. Ако загуби -губят всички. На кой му пука?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Амиии

    21 4 Отговор
    Е, то и затова фалиралите ви бизнеси са рекорден брой.

    Коментиран от #18

  • 8 Дори да е руски

    4 13 Отговор
    втечненият газ купуваме когато танкерът е вече в пристанището за регазификация. Не може на някой да му скимне да завърти кранчето на газопровода. Ако пък е скъп или некачествен ще поръчаме от Катар примерно.

    Коментиран от #21

  • 9 Кресна

    24 4 Отговор
    Европа не купувала вече от Русия .Сбогом Газпром и добре дошли Роснефт.:))))
  • 10 Потреблението намаля

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "хаха":

    защото много ТЕЦ-ове минаха пак на въглища и делът на ВЕИ се увеличи. Човечеството така и не се вслуша в мисълта на Менделеев, че "Да се гори петрол (и газ бих добавил) означава да се горят пари".

    Коментиран от #11

  • 11 Амии

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Потреблението намаля":

    И защо минаха на въглища? Щото въглищата станаха по-евтини от газа. Недалновидна политика е причината за ниското потребление, а не бла-бла.
  • 12 Анализатор

    3 16 Отговор
    А износът на руска газ достигна историческо дъно.
    Русия ще удари дъното, Путин - също!

    Коментиран от #25

  • 13 Полуидиот

    13 2 Отговор
    Нищо не можах да разбера- хем се увеличило а пък намаляло, хем се отказаха от руския газ а внос от Украйна, която го взема от Русия ?!
    Ааа, и да питам - защо в Бг най-скъпия газ в Европа?
  • 14 Урюрвкос

    10 2 Отговор
    от Зеленски чуваме всеки ден че гражданската инфрастуктура е унищожена или повредена но на газовите тръби даже боята не е одраскана

    Коментиран от #15

  • 15 Нали

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Урюрвкос":

    Путин плаща на Зеленски за транзита,бе! Всеки месец.Откъде ви намира митрофанова такива унурмалници,бе?
  • 16 ОМРЕАХМЕ ОТ СТУТ БЕЗ СЪВЕТСКИ ГАЗ

    0 0 Отговор
    СОРОСОИТИ ПРОДАЖНИ
  • 17 Хи Хи Хи

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "хаха":

    Абе не знам колко са фалирали, ама в тая фалирала Европа си напазарувах домати по Коледа на 2,5 евро, а не по 12 като в Русия.. краставички- по 0,5 евро/ за брой, а не по 7 евра като в Русип, мандарини по 1 евро , а не по 4 като в Русия, портокали по 1 евро, не по 3,50 като в Русия. Много исках да сложа кокоши крака на празничната трапеза, ама се оказа че нема, щото всичко изяждат в Русия.. такива ми ти работи..

    Коментиран от #23

  • 18 Хи Хи Хи

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Амиии":

    Сигурно е така.. то и за това кокошите крака са дефицит по европейските магазини..студ и глад в Европата, ама стоиш в нея. Не ти се ще май да набиваш кокоши крака в Блатная.. що така ????
  • 19 Суицидно

    1 0 Отговор
    Браво! Се така.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дори да е руски":

    Може и от Аржентина вече Там стана по демократичен тоя газ
  • 22 Оги

    1 1 Отговор
    Амерските господари ще се пръснат по шевовете от кинти от васалите си. Постлаха си за десетилетия напред. Това беше целта.
  • 23 хаха

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хи Хи Хи":

    Като лъжеш расте ли ти носа Пинокио?

    Цена на картофи
    37.98 RUB -0.43 USD - /2023 - 1 кг

    Цена на лук
    38.00 RUB - 0.43 USD/2023 - 1 кг

    Цена на боб
    456.20 RUB - 5.11 USD 2023 - 1 кгChart

    Цена на банани
    124.00 RUB - 1.39 USD /2023 - 1 кг

    Цена на доматите
    185.99 RUB - 2.08 USDН /2023 - 1 кг

    Цена на портокалите
    129.99 RUB - 1.46 USDН /2023 -1 кг

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 хаха

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анализатор":

    Министърът на финансите Антон Силуанов съобщи, че приходите на федералния бюджет за текущата година са надхвърлили плана, но именно поради приходите извън петролния и газовия сектор. По-конкретно, общите приходи се увеличиха с 3,1 трилиона рубли, докато приходите от нефт и газ останаха непроменени на 8,9 трилиона.

    Когато се пишеш Анализатор трябва да поясняваш, че имаш пред вид че си АналЛизатор.
  • 26 Да вярваме японците, или на Факти

    2 1 Отговор
    Да дадем думата на един изключително демократичен източник, а именно голямата японска банка МУФГ, която, оказва се, внимателно следи състоянието на икономиката на Стария свят и дори пусна обемен доклад, озаглавен „Деиндустриализацията на Европа“. В документа са изброени петдесет индустриални предприятия, които са произвеждали азотни торове и са затворили тази година.

    Между другото това са “Яра Порсгрун” (Норвегия), “Яра Слускил”, “Ситард” и “БиоМСН” (Холандия), “ЦФ Фернилайзърс” и “Берсалис Грейджмаут” (Великобритания), ИНОВИН, “Бореалис Руан” (Франция), БАСФ, ДОМО, “Кронос”, “Венатор” (Германия). Както и цял куп подобни предприятия в Полша, Чехия, Австрия, Литва, Румъния, Унгария, Хърватия, България, Испания и Италия. Можете също да добавите производителя на гуми “Континентал”, който затвори, въпреки че отчаяно се опитваше да възстанови европейското производство. Световноизвестната “Тесла”, буквално в средата на Атлантика, се обърна обратно към САЩ, записвайки като пряка загуба разходите за подготовка на производствена площадка край Берлин.
  • 27 Някой си...

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "хаха":

    За него не знам, ма че ти с твоята простотия си перманентно в стойка Г, обърнат в посока Кремъл, е повече от сигурно..
  • 28 Хи Хи Хи

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "хаха":

    Хахаха .. дал си цените от потребителската кошница за 2019 година.. мислиш че лъжеш мен ли ? Лъжеш себе си.. тук други излизат нещата..Можеш ли да смяташ...при курс 1евро/100 рубли....па ако щеш и по трънския курс ги смятай

  • 29 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "хаха":

    До 23 ком - другар такъв ценоразпис и аз мога да ти направя ама рускините предават на живо филмчета изненадани от цените по ютуб и са много по високи от твоите
  • 30 Хи Хи Хи

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "хаха":

    Добър апетит желая

  • 31 Калпазанин

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бу Бу":

    Важно е заглавието и края, 🤔🤔🤔🤔. Досущ като и с петрола. Ес гори иначе индийски горива. Ама както и да го въртиш и сучеш ние сме на топа и краварите продължават да си пращат говеда в униформи в Европа и да печелят на наш гръб
  • 32 дядото

    1 1 Отговор
    интересна ситуация. няма данни за разработени нови находища на газ по света,а и санкциите срещу русия не са отменени.