Last news in Fakti

6 Януари, 2024 22:04 1 385 3

Шест лодки са приближили търговски кораб в Червено море край Йемен

  • червено море-
  • кораб-
  • йемен

Информацията е от Британската агенция за морска търговия

Шест лодки са приближили търговски кораб в Червено море край Йемен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест малки лодки са приближили днес търговски кораб в Червено море, на около 50 морски мили (близо 92 километра) от пристанищния град Мока в Йемен, след което са се оттеглили, съобщи Британската агенция за морска търговия (UKMTO), цитирана от Ройтерс и БТА.

"Плавателният съд и екипажът му са в безопасност", отбелязва организацията по повод случая.

В последно време йеменските бунтовници хуси започнаха чести нападения над търговски кораби в Червено море, за които сметнат, че са свързани по някакъв начин с Израел, в знак на солидарност с бойците от радикалното палестинско движение "Хамас" в конфликта им с еврейската държава в ивицата Газа.

Хусите обявиха, че няма да прекратят атаките, докато Израел не спре огъня в Газа, като в същото време заплашиха, че ще нападат и американски бойни кораби, ако самите те бъдат обстрелвани. По инициатива на американския министър на отбраната Лойд Остин бе създадена коалиция под наименованието Операция "Пазител на благоденствието" за охрана на търговски кораби в този регион.

От Британската организация за морска търговия информираха още, че силите на коалицията са оказали съдействие на приближения от лодките търговски кораб. На лодките не е било забелязано оръжие, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нечакай

    3 3 Отговор
    До кога ще ги чакате Това са терористи иска щи да прекъснат световната търговия 40 % от стоките минават през червено море.Време е за военна интервенция на нато не може да се чака до безкрай

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.