Last news in Fakti

9 Януари, 2024 04:29 809 4

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Израел

  • антъни блинкен-
  • сащ-
  • израел-
  • хизбула-
  • хамас-
  • ливан

Израел и "Хизбула" са напът да се сблъскат във война, която никой не желае

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Израел - 1
Снимка: ЕПА

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Израел, пореден етап от четвъртата му обиколка в Близкия изток, посветена на опитите за постигане на мир в региона, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преди това Блинкън беше в Йордания, в Катар, в Обединените арабски емирства, в Саудитска Арабия.

Блинкън пристигна снощи в Тел Авив от саудитското кралство. Днес ще се състоят неговите стрещи с представители на израелските власти, по време на които се очаква той да пледира по-специално, че животът на цивилните палестинци в ивицата Газа трябва да бъде обезателно пощаден.

Блинкън има намерение и да упражни натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху относно бъдещето на палестинския анклав въз основа на идеите, аргументите и предложенията, които той е чул по време на предходните етапи от четвъртата му регионална обиколка.

По време на визитите на Блинкън в Йордания, Катар, ОАЕ и Саудитска Арабия той се опита да успокои арабските представители, че САЩ се противопоставят на идеята за преместване на палестинците от Газа. Той също така заяви на събеседниците си, че САЩ искат големите мюсюлмански съседи на Израел да играят роля в бъдещото управление на Газа, отбелязва Ройтерс.

Блинкън също така призова гореспоменатите посетени от него страни да се опитат да намалят напреженията, които вече породиха насилие в окупирания Западен бряг, в Ливан, в Сирия и Ирак и станаха и повод за йеменските бунтовници хуси да атакуват кораби в Червено море.

"Навсякъде, където бях, аз се срещнат с лидери, които са решени да предотвратят конфликта, пред който сме изправени сега, да се разпространи", заяви Блинкън по време на визитата си в Саудитска Арабия.

Той също така подчерта, че страните, които е посетил, са изразили готовност да помогнат за стабилизирането и съживяването на Газа и добави, че Вашингтон ще работи с тях относно това, което е необходимо да се направи и онова, което държавите са готови да направят.

Към Блинкън по време на обиколката се присъедини и специалният емисар на САЩ за Йемен Тим Лендеркинг, в момент в който Вашингтон търси регионална подкрепа за действия за париране на атаките на хусите срещу търговски кораби.

Нито Израел, нито "Хизбула" искат война помежду си, но двете страни са в ситуация на пряк сблъсък, ускорен от убийството на висш командир на "Хизбула" преди посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Според ливански информации висшият командир на "Радуан" - елитното подразделение на "Хизбула" Уисам Тауил, е бил убит при въздушен удар.

През последните дни ливанският всекидневник "Ал Акбар", който е рупор на "Хизбула", съобщава, че американският пратеник Амос Хохщайн е изготвил пакет от споразумения, които да гарантират спокойствието на "Хизбула" и да позволят на израелските евакуирани от северните общини да се завърнат по домовете си.

Но според репортажите на "Ал Акбар" американците разбират, че Израел трябва да плати цена за това спокойствие. "Хизбула" иска отстъпки от Израел за 17 различни зони от израелско-ливанската граница, които шиитската организация оспорва, като по този начин ще спаси репутацията си и ще постигне победа, за която лидерът ѝ Хасан Насралла може да претендира. Хохщайн се готви да представи на Израел предложения относно границата.

Израелски източници съобщиха на ТПС, че Йерусалим няма да направи никакви отстъпки и ще продължи да настоява за отстраняването на "Хизбула" от Южен Ливан.

"Ще премахнем силите на "Радуан" от границата на север, или чрез дипломацията на Амос Хохщайн, или чрез война", заяви пред ТПС високопоставен израелски служител.

Присъствието на въоръжените сили на "Хизбула" в Южен Ливан нарушава Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, с която през 2006 г. беше сложен край на Втората война в Ливан. Съгласно това споразумение ливанските въоръжени сили трябва да бъдат единствената въоръжена групировка на юг от река Литани.

Около 250 000 израелци бяха евакуирани от домовете си в близост до границите с ивицата Газа и Ливан.

Израел не иска да води война с "Хизбула", докато не ликвидира "Хамас" и се опитва да върне заложниците си у дома. А в Ливан, потънал в бедност и политическа парализа, общественото мнение е дълбоко против подкрепяната от Иран "Хизбула" да въвлече страната в разрушителен конфликт.

"Синята линия", очертаваща 120-километровата граница, е създадена през 2000 г. от картографи на ООН, за да се провери изтеглянето на Израел от Ливан, което по-късно Съветът за сигурност на ООН удостоверява като завършено. Границата минава от Рош ха Никра на средиземноморския бряг до планината Дов, където израелско-ливанската граница се слива със сирийската.

"Хизбула" никога не е признавала "Синята линия" и оспорва множество точки по границата.

Сред тези точки е и ивица земя на самата планина Дов, която Израел завзема от Сирия. "Хизбула" твърди, че районът принадлежи на Ливан. Сирия не е коментирала въпроса.

От 1978 г. насам в Южен Ливан са разположени международни миротворци от Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL), които наблюдават границата.

През октомври 2022 г. обаче Израел и Ливан постигнаха споразумение с посредничеството на САЩ, което очертава морските им граници. Споразумението позволява на Ливан да започне да разработва находище на природен газ в акваторията си. Съгласно условията на споразумението газовото находище Кариш ще остане под израелски суверенитет, докато френската компания, която проучва газовото находище Кана в полза на Ливан, ще плаща права за разработването на подземни богатства на Израел.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    ХАХАХА, А НА ЧЕРНАТА МАЙМУНА ОТ ПЕНТАГОНА
    ЕДНА МОМА С ТОПКИ МУ ВКАРАЛА СТРАПОН НА КОЛЕДА И
    НЕ МОГАТ ДА ГО ИЗКАРАТ ВЕЧЕ ТРЕТА СЕДМИЦА
    .....
    ДАЖЕ СКРИХА ОТ БАЙ ДЖО :))
    ...
    СЕГА МУ ИСКАТ УСТАФКАТА :))

    Коментиран от #3

  • 2 Блинкащият е хазар

    5 2 Отговор
    Фаш се управляват от хазарите, от както са основани. Пък тука казва "животът на цивилните в Газа бил важен"?? Кога животът на някакви други, нехазари бил "важен" за тези? То и в тяхната религия си го пише, че те "трябвало да подчинят целия свят", "всички народи" и "който не им се подчини - изтребване"! Няма нищо общо с Християнството! При тях няма "Вечна любов към всеки и всичко, даже и към враговете ти"! Те за това хазарските държави са адски агресивни и постоянно войни и унищожение по света. И винаги, все някой на тях им е "враг"! Все някой нещо им е "виновен", за да му унищожат страната и народа.
  • 3 Верно ли?

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Вече и Пентагона им е прецакан. Щели да воюват с Русия? На тези единствения им шанс беше, с помоща на РУСНАЦИ да унищожат и Русия. Като препрограмираха наивните уфци в Антирусия те се надяваха с помоща на тази гражданска война, руснаци да избиват руснаци и така Русия да си падне сама. Те ще стоят отстрани и ще подклаждат огъня. Накараха 50 страни да дават оръжие и пари. Ама виж, от какво пък техните "генерали" страдали? От скука. И ако уволнят този, кого ще сложат на поста? Пак някой такъв. Читави там няма. Нормален човек не може да издържи на това, че унищожават хора по цял свят, ей-така без никаква причина.
  • 4 додик

    1 1 Отговор
    Този коп...дак дори няма и зеници.Дявол в човешки дрехи.Няма и той,като орангутана да иде в интензивното?