Last news in Fakti

9 Януари, 2024 04:40 1 761 1

Израел показа фабрика за оръжия на "Хамас" ВИДЕО

  • израел-
  • хамас-
  • оръжие-
  • фабрика

Оръжията са били произведени с материали и продукти предназначени за гражданска употреба

Израел показа фабрика за оръжия на "Хамас" ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Израел показа на медиите фабрика за оръжия на "Хамас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Обектът се намирал в централната част на анклава и представлявал комплекс от тунели и цехове, представени на журналистите като най-големият обект за производство на оръжия на "Хамас", откриван досега от началото на войната в ивицата Газа.

Фабриката в Бурейдж беше показана на журналисти, доведени там от израелските въоръжени сили. В обекта е трябвало да има завод за цимент и за други индустриални продукти, поясни говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Но там са се произвеждали такива оръжия като снаряди и ракети, които били складирани в подземни скривалища, оборудвани с просторни асансьори.

Фабриката се намирала покрай пътя "Салахедин", който свързва северната с южната част на ивицата Газа и по който се доставя хуманитарната помощ от "Рафах" на границата с Египет към град Газа. "Хамас" не случайно избрал това място за фабриката, защото бил убеден, че израелските сили няма да нанесат удари по тази пътна артерия.

На журналистите, посетили фабриката, са били показани детонатори, които служат, за да изстрелят ракети, които могат да достигнат мишена на 100 километра разстояние, тоест два пъти разстоянието между северната част на ивицата Газа и Тел Авив.

Оръжията били произведени с материали и продукти, предназначени за гражданска употреба (в земеделието, строителството, болници).

Десетки хиляди хора живееха в Бурейдж преди войната, но секторът, посетен от журналистите, на десетина километра от град Газа, изглеждаше напълно пуст, отбелязва Франс прес.

На 6 януари израелската армия обяви, че е приключила разбиването на военната структура на "Хамас" в северната част на ивицата Газа и ще се фокусира вече в центъра и юга на анклава.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    4 7 Отговор
    И това лошо ли е? Израел имат фабрики и хамас имат фабрики!! Това трябва да ни убеди колконса лоши тези, които се борят да имат собствена страна така ли? Тези на които страната им е била открадната...
    Или еврейте се сетилинче умали държава там преди 3000 години...