Last news in Fakti

10 Януари, 2024 12:12 708 1

Блинкен се срещна с палестинския лидер Абас в окупирания Западен бряг

  • западен бряг-
  • антъни блинкен-
  • палестински лидер-
  • абас-
  • окупирания западен бряг-
  • сащ-
  • държавен секретар-
  • израел

Посещението се състоя ден след разговорите във вторник с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

Блинкен се срещна с палестинския лидер Абас в окупирания Западен бряг - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с президента на Палестинската автономия (ПА) Махмуд Абас в окупирания от Израел Западен бряг в сряда, след като настоя пред израелските лидери да предложат път към създаването на палестинска държава, цитирана от Ройтерс.

Според репортерите на "Пул", които пътуваха с американския първи дипломат, Блинкен прекоси израелските контролно-пропускателни пунктове, за да стигне до фактическата палестинска столица Рамала.

Посещението се състоя ден след разговорите във вторник с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и неговия военен кабинет относно войната на Израел с Хамас, регионалното напрежение и бъдещето на израелско-палестинския конфликт.

Блинкен ще обсъди с Абас отговорността на Палестинската автономия да се реформира и да подобри управлението си, заяви той на пресконференция във вторник вечерта, отразявайки мнението на Вашингтон, че 88-годишният Абас трябва да преразгледа организацията, за да се подготви да управлява следвоенна Газа.

Палестинската автономия, която упражнява ограничено самоуправление в някои райони на окупирания Западен бряг, остава най-голямата надежда за единно палестинско правителство на Газа и Западния бряг.

Блинкен пристигна в Израел, след като посети арабските съюзници на Вашингтон, които според него искат по-близки отношения с Израел, но само ако те включват "практически път" към създаването на палестинска държава.

Преговорите с посредничеството на САЩ за създаване на палестинска държава на територията, която сега е окупирана от Израел, се провалиха преди почти десетилетие. Десните лидери в настоящата управляваща коалиция на Израел се противопоставят на палестинската държавност.

На пресконференцията си Блинкен отказа да характеризира как Нетаняху и кабинетът му са отговорили на неговия призив за палестинска държава. Той заяви, че Израел ще трябва да вземе "трудни решения, труден избор", за да се възползва от възможността, която предлага регионалната интеграция.

"Екстремисткото насилие от страна на заселниците, извършвано безнаказано, разширяването на селищата, разрушаването, изселването - всичко това затруднява, а не улеснява Израел в постигането на траен мир и сигурност", каза той, намеквайки за конфликта на Западния бряг.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3.14К

    1 2 Отговор
    И какво от това? Той, Абас е на ведомост в Държавния департамент.