Last news in Fakti

10 Януари, 2024 12:42 1 166 14

Ирак иска бързо изтегляне на американските сили, но не е определил краен срок

  • ирак-
  • американски сили-
  • изтегляне-
  • сащ

Излизането трябва да бъде договорено в рамките на "процес на разбирателство и диалог"

Ирак иска бързо изтегляне на американските сили, но не е определил краен срок - 1
Снимка: БГНЕС

Ирак иска бързо и организирано изтегляне на водените от САЩ военни сили от територията си, но не е определил краен срок, заяви министър-председателят Мохамед Шиа ал-Судани, като определи присъствието им като дестабилизиращо на фона на регионалното разпространение на войната в Газа, цитирана от Ройтерс.

Дългогодишните призиви на предимно шиитски мюсюлмански фракции, много от които са близки до Иран, за напускане на водената от САЩ коалиция набраха сила след поредица от американски удари по свързани с Иран бойни групировки, които също са част от официалните иракски сили за сигурност.

Тези удари, извършени в отговор на десетки нападения с дронове и ракети срещу американски сили, откакто Израел започна кампанията си в Газа, породиха опасения, че Ирак отново може да се превърне в театър на регионален конфликт.

"Необходимо е да се реорганизират тези отношения, така че да не бъдат цел или оправдание за която и да е страна, вътрешна или чуждестранна, да посяга на стабилността в Ирак и региона", каза Судани пред Ройтерс в интервю в Багдад във вторник.

След като на 5 януари обяви, че Ирак ще започне процес на закриване на коалицията, Судани за първи път представи подробности за своето мислене относно бъдещето ѝ. Той заяви, че излизането трябва да бъде договорено в рамките на "процес на разбирателство и диалог".

"Нека се споразумеем за времева рамка (за излизането на коалицията), която, честно казано, да е бърза, за да не останат дълго и атаките да продължат", каза той, като отбеляза, че само прекратяването на войната на Израел в Газа ще спре риска от ескалация в региона.

"Това (прекратяването на войната в Газа) е единственото решение. В противен случай ще станем свидетели на още по-голямо разширяване на арената на конфликта в един чувствителен за света регион, в който се намират голяма част от енергийните му доставки", каза Судани.

Изтеглянето на САЩ вероятно ще засили загрижеността на Вашингтон за влиянието на заклетия враг Иран върху управляващия елит на Ирак. Подкрепяните от Иран шиитски групировки набраха сила в Ирак след ръководената от САЩ инвазия през 2003 г.

В понеделник Пентагонът заяви, че не планира изтегляне на американските войски, които се намират в Ирак по покана на неговото правителство.

Ирак, вторият по големина производител на петрол в ОПЕК, е сред най-яростните критици на израелската кампания в Газа, описвайки масовите убийства и разселването на палестински цивилни като учебникарски случай на геноцид - твърдения, които Израел категорично отрича.

Но иракското правителство също неведнъж е заявявало, че нападенията на въоръжени групировки срещу чуждестранни сили и дипломатически мисии в Ирак са незаконни и противоречат на интересите на страната, и твърди, че е арестувало някои извършители и е предотвратило нападенията.

В същото време Багдад осъди американските удари по бази, използвани от групировките, както и неотдавнашния удар срещу висш командир на милицията в центъра на Багдад, като тежки нарушения на суверенитета.

Критиците твърдят, че въоръжените групировки, включително Kataeb Hezbollah и Haraket Hezbollah al-Nujaba, използват статута си на членове на Силите за народна мобилизация (СНМ) - държавни сили за сигурност, които започнаха да функционират като групировка от милиции през 2014 г. - като прикритие.

Когато нанасят удари по американските сили, те действат извън командната верига под знамето на Ислямска съпротива в Ирак; когато САЩ отвръщат на удара, те оплакват загубите си като членове на ФМС и се възползват от нарастващите антиамерикански настроения.

Водените от САЩ сили нахлуха в Ирак и свалиха бившия лидер Саддам Хюсеин през 2003 г., изтеглиха се през 2011 г., но след това се завърнаха през 2014 г., за да се борят с "Ислямска държава" като част от международна коалиция. Понастоящем САЩ разполагат с около 2 500 военнослужещи в Ирак.

След като "Ислямска държава" бе териториално победена през 2017 г. и оттогава е на изчезване, Судани заяви, че смисълът на съществуването на коалицията отдавна е приключил.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вовата съм

    32 18 Отговор
    Мдааа, краварските миротворци са все по-нежелани.... навсякъде. Интересно сега как "Обединения колективен запад" ще тълкува присъствието на краварски войници на територията на държава, която не ги иска?
  • 2 КОТарАК

    25 19 Отговор
    ха ха ха краварите от всякъде ги гоня ти плюят, пак ще има да висят по колесниците при бързото изтегляне като във авганистан

    Коментиран от #5, #6, #9, #10

  • 3 БОЗА

    17 7 Отговор
    Марш...чиба зло куче...айде и тука шут... а Европа спи...;-)))


    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 4 ...

    31 2 Отговор
    Като САЩ обяви дата за изтегляне точно на нея ще им пораснат топките и ще ги "изгонят" - както стана в Афганистан.
  • 5 аха

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    и що не ги гонят днеска, а питат кога ще си ходят? Да знаят кога да ги изгонят ли?
    Нали са големи мъже... аре днеска де... ма не им стиска като на всяка ислямска и руслямска мижитурка
  • 6 ако не помниш

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Висяха чалми по колесниците. Тези които не искаха да остават при новите управляващи. Що ли?
  • 7 На руслямците

    0 7 Отговор
    Им е много къса паметта
  • 8 Казуар

    0 7 Отговор
    Премиерът на Ирак е на власт с подкрепата на шиитите проксита на Иран. А не е ли време например военните от руската база в Армения да се изтеглят.
  • 9 Афганистан

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    След който варшавския договор на насесесерето се насссра 💩☠️💩💀
  • 10 От Киев

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    А от Киев Харков или Херсон русите какъв бегом направиха, още не се и опитват да се върнат там, все покрай бахмутово адеевка висят вече втора година
  • 11 Я го знам !

    3 0 Отговор
    Нема ядове.Накрая ще бягат през глава преоблечени като ханъми.
  • 12 джо изкуфелият

    4 0 Отговор
    Тези окупатори лесно така не напускат само ако бъдат принудени тогава могат . Повече от 130 страни имат над 700 военни бази , пример ; В Япония хиляди протестираха за затваряне на военните им бази . Нещо да се е променили . ?

    Коментиран от #14

  • 13 Иван

    0 0 Отговор
    Китай е раздразнен на Ирак, заяви укро експерт.
  • 14 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "джо изкуфелият":

    Много са ти стари спомените, в момента Япония усилено се въоръжава, военните връзки със САЩ се засилват защото е застрашена от Китай.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания