Last news in Fakti

12 Януари, 2024 13:21 876 10

Разузнавателен сателит е изстрелян от Япония, за да следи Северна Корея

  • сателит-
  • разузнавателен-
  • япония-
  • северна корея

Ракетата "Ейч Ту Ей" (H2A), изстреляна от компанията "Мицубиши хеви индъстрис" (Mitsubishi Heavy Industries Ltd.), излетя от космическия център "Танегашима" в Югозападна Япония

Разузнавателен сателит е изстрелян от Япония, за да следи Северна Корея - 1
Снимка: Shutterstock

Днес Япония пусна ракета-носител, която превозва сателит за събиране на разузнавателна информация. Мисията на сателита е да наблюдава активността във военните обекти в Северна Корея, както и да предоставя детайлна картина на климатичните промени. Тази информация ще бъде използвана за подобряване на реакциите по време на природни бедствия, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Ракетата "Ейч Ту Ей" (H2A), изстреляна от компанията "Мицубиши хеви индъстрис" (Mitsubishi Heavy Industries Ltd.), излетя от космическия център "Танегашима" в Югозападна Япония с оптичния сателит, който е държавен. Изстрелването на сателита се вписва в усилията на Токио в разузнавателната сфера, имащи за цел бързо изграждане на японския военен потенциал, отбелязва АП.

Сателитът може да заснема изображения дори при тежки метеорологични условия. Япония започна програмата за събиране на разузнавателна информация чрез спътници, след като през 1988 г. севернокорейска ракета прелетя над нейната територия, и има цел да създаде мрежа от 10 спътника, които да забелязват предполагаемите изстрелвания на ракети и да осигуряват ранно предупреждение.

Правителството на министър-председателя Фумио Кишида, съгласно приетата през 2022 г. стратегия за национална сигурност, настоява за разполагането на произведени в Съединените щати ракети с голям обсег "Томахоук" (Tomahawk) и други крилати ракети през следващата година, за да изгради по-големи способности за нанасянето на удари, излизайки извън границите на следвоенния си пацифистки принцип за самозащита, позовавайки се на бързото развитие на оръжията в Китай и Северна Корея.

Днешното изстрелване бе следено отблизо, туй като то предхожда планираното изстрелване на новата ракета носител "Ейч Три" (H3), разработена от "Мицубиши хеви индъстрис" и Японската агенция за аерокосмически изследвания като наследник на "Ейч Ту Ей" (H2A). Първият изпитателен полет на новата ракета носител през миналата година претърпя провал.

Ракетата носител "Ейч Ту Ей" (H2A) е задвижвана с течно гориво и разполага с два допълнителни двигателя, задвижвани с твърдо гориво, като има 41 поредни успешни изстрелвани, последвали неуспеха през 2003 г. Посочените данни показват, че ракетата носител има 98 процента успеваемост при изстрелванията, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    15 9 Отговор
    Джапанките най-пострадалата нация от американските агресори и престъпници, сага са най-верните марионетки и подлоги на американските изверги!

    Коментиран от #4, #5, #10

  • 2 Смърфиета

    11 6 Отговор
    И какво? Инджиплякторът3448, кайш, ше кръжи със пеленгаторите над Сев. Корея, и ще докладва на Фумаро Бонита? Заэби.
  • 3 СКОРО ЯПОНИЯ ДА ОЧАКВА ОТГОВОР

    10 6 Отговор
    ОТ ПОТЪРПЕВШИТЕ
  • 4 Смърфиета

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Стокполмски синдром. Пруститутката съчуфстфа на сфодника си.
  • 5 Един от онези

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    А, дали пък не са се ориентирали правилно?
    Всички искат толкова силна икономика - всички искат да си купят или японска или гермманска техника, но били марионетки... друго си е Сърбия, северна Корея и Еритрея да са ти марионтките - ;-)

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Запознат

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Един от онези":

    И коя е вече тази японска или германска техника - даже и на колите им 80% от частите са произведени в Китай. Пък що не отидеш в момента в Германия да се увериш лично колко добре са фермерите им - тук не позволяват да се споменава за протестите там.

    Та това че краварите са позволили на германците и японците да имат икономика в замяна на отказ от суверинитет не значи че позволяват на всички - може да видиш как живеят Гватемала или пък Панама които са техни подлоги и дали са по-добре от Сърбия, сев. Коря и Еритрея.
  • 8 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Един от онези":

    Не желая германци , австрийци или каквито и да било демократи да ми продават обратно това което съм произвел !
  • 9 Боруна Лом

    2 0 Отговор
    КИМ Е, ПРОБВАЙ САТЕЛИТА ДАЛИ Е БЕЗСМЪРТЕН
  • 10 Да ги оплаче човек

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Бедни, голи, боси и гладни...
Новини по държави: