Last news in Fakti

15 Януари, 2024 15:20 838 10

QatarEnergy преустанови доставките на втечнен газ през Червено море

  • qatarenergy-
  • преустанови-
  • доставките-
  • втечнен газ-
  • червено море

QatarEnergy е вторият най-голям доставчик на втечнен газ в света

QatarEnergy преустанови доставките на втечнен газ през Червено море - 1
Снимка: Shutterstock

QatarEnergy преустанови изпращането на танкери в Червено море, съобщи Reuters и News.bg.

Производството продължава, заяви информационната агенция, като основна причина се посочват непрекъснатите атаки от страна на хутите в региона. Важно е да се отбележи, че този маршрут представлява 12% от глобалния корабен трафик.

Отплаването на поне четири танкера, използвани за превоз на катарски втечнен природен газ, е било задържано през уикенда, след като САЩ и Великобритания отговориха, възпроизвеждайки множество атаки, както по въздух, така и по море.

Танкерите Al Ghariya, Al Huwaila и Al Nuaman, натоварени в Катар, са били насочени към Суецкия канал. Те обаче били спрени край бреговете на Оман на 14 януари. А Al Rekayyat, който плаваше обратно към Катар, е спрян по маршрута си на 13 януари в Червено море.

Алтернативният маршрут до Европа около нос Добра надежда би забавил с около 9 дни 18-дневното пътуване от Катар, каза анализаторът на ICIS LNG Алекс Фроли.

По този начин горивото ще се оскъпи с около 1-1.30 евро за мегаватчас (MWh) към цената на товара, въпреки че ще бъде частично компенсирано от неплащането на таксите за Суецкия канал.

Данни на LSEG сочат, че Катар е изнесъл повече от 75 милиона метрични тона (MMt) втечнен газ през 2023 г., включително 14 MMt за купувачи в Европа и 56.4 MMt за Азия.

S&P оценява катарските товари на природен газ, превозвани през Суецкия канал, на 14.8 милиона тона годишно, американските - на 8.8 млн. тона, и руските на 3.7 млн. т.

Цените на европейския референтен газ за януари на нидерландския газов хъб TTF са се понижили с 1.20 евро до 30.40 евро за мегаватчас (MWh).

Спот цените на LNG в Азия паднаха до седеммесечно дъно от $10.10 за милион британски топлинни единици (mmBtu) в петък, подкрепени от стабилните запаси в хранилищата нива в Европа и Североизточна Азия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мошеници , само

    7 0 Отговор
    печалби гонят . Има нормален газ по 9-10 газопровода , та и втечнен да дава . Цената е важна .
  • 2 Ганко Балкански

    5 0 Отговор
    Капам намеко чисти безплатни крадени дърва !
  • 3 Ако на някой не му е ясно

    0 6 Отговор
    Защо хамаз одиха на крака в кремъл
  • 4 Контрол

    8 2 Отговор
    Кризата за газ е вече факт!

    Коментиран от #5

  • 5 Мдаа

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "Контрол":

    За това в Русия мръзнат от студ
  • 6 💠♻️🔆

    2 0 Отговор
    Мда, без коментар.

  • 7 ЕВРОСИМПАТИЗАНТ

    5 0 Отговор
    Германците ще си купуват газ от САЩ, но вече на петорна цена. Sehr gut, Sehr gut, Yaaa, Yaaa.

    Коментиран от #9

  • 8 Калпазанин

    1 0 Отговор
    Честито на печелившите, апропо неосведомените се по интересувайте кой стопанисва суецкият канал и после идете ми обесневайте че Египет не е английска колония, също така и панамския канал и защо има несправедливост на този свят
  • 9 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЕВРОСИМПАТИЗАНТ":

    Германците стачкуват, а наште "свободни нито ред и това е от две седмици днес е блокаж отвсекаде. Предстоят още по интересни времена
  • 10 💠♻️🔆

    2 0 Отговор
    Германците не играят на дребно, като нищо Шолц и Аналена може да отидат на почивка на Малдивите, безвреме?