Last news in Fakti

16 Януари, 2024 14:48 757 0

Полските шофьори на камиони прекратяват протеста, постигат споразумение с правителството

  • полша-
  • шофьори-
  • протест-
  • споразумение-
  • правителство

"Протестът ще бъде преустановен до 1 март"

Полските шофьори на камиони прекратяват протеста, постигат споразумение с правителството - 1
Снимка: БГНЕС

Полските шофьори на камиони, които от ноември блокират някои гранични пунктове с Украйна, ще преустановят протеста си до 1 март, след като подпишат споразумение с правителството, съобщи във вторник министърът на инфраструктурата.

Полските шофьори настояваха Европейският съюз да възстанови системата, според която украинските компании се нуждаят от разрешителни за работа в блока, а европейските шофьори на камиони - от същите разрешителни за влизане в Украйна.

Шофьорите искат също празните камиони от ЕС да бъдат изключени от електронната система за чакане на опашки в Украйна.

"Подписахме споразумение. Резултатът от споразумението ще бъде прекратяването на протестите на пътните гранични пунктове в три града: "Министърът на инфраструктурата Дариуш Климчак заяви, че те ще бъдат подписани на няколко пъти на граничните пунктове: Корчова, Хребен и Дорохуск.

"Протестът ще бъде преустановен до 1 март", добави той, като заяви, че се водят допълнителни преговори.

Томаш Борковски от Комитета за защита на превозвачите и работодателите в транспорта заяви пред Ройтерс преди церемонията по подписването, че протестът ще бъде преустановен от 1100 GMT в сряда.

"Договорихме се за определени условия, ще дадем време на правителството да работи, тъй като това е ново правителство", каза той.

Основните точки на споразумението включват мониторинг на решенията, разработени съвместно от Полша и Украйна, за облекчаване на положението на регистрираните в ЕС шофьори в Украйна, разговори с ЕС относно споразумението му с Украйна и разговори с Европейската комисия относно финансовата подкрепа за полските транспортни фирми.

Сделката предвижда повече пътни проверки, за да се попречи на украинските шофьори на камиони да извършват услуги, които не са предвидени в споразумението между ЕС и Украйна.

Едита Озигала, един от ръководителите на протеста на камионите в Дорохуск, заяви, че акцията може да бъде подновена по всяко време, ако договорените условия не бъдат изпълнени изцяло.

"Ако ефектът е незадоволителен, ще се върнем отново", каза тя.

Украйна твърди, че блокадата е причинила сериозни икономически загуби и е възпрепятствала военните ѝ усилия. Тя твърди, че трансграничният транспорт се е увеличил поради войната и факта, че основните ѝ маршрути за износ и внос през Черно море са били блокирани.

"Основната причина за нарастването на броя на превозите, извършвани от украинските превозвачи, е отговорът на последствията от руската въоръжена агресия", заяви украинският вицепремиер Олександър Кубраков в публикация в социалните мрежи в понеделник. "Превозите на горива, хуманитарни и военни товари заемат около 20% от общия обем на превозите".

Полските фермери решиха да преустановят протеста на граничния пункт с Украйна при Медика, след като правителството се съгласи с техните искания по-рано този месец.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания