Last news in Fakti

18 Януари, 2024 04:38 955 4

Взеха имунитета на полски депутат, угасил свещи за Ханука

  • полша-
  • депутат-
  • ханука-
  • имунитет-
  • гжегож браун

Полският министър-председател Доналд Туск подкрепи министъра на културата Бартоломей Шенкевич, който е критикуван заради реформата на обществените медии.

Взеха имунитета на полски депутат, угасил свещи за Ханука - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Полша гласува за отнемане на имунитета на депутат, използвал пожарогасител, за да изгаси еврейските свещи за Ханука в парламента на страната през декември, предаде Ройтерс.

Гласуването дава възможност на прокурорите да повдигнат обвинения на Гжегож Браун от крайнодясната партия "Конфедерация" за седем деяния, извършени през 2022 г. и 2023 г., включително за случая с изгасените свещи.

"Няма причина да го защитаваме с имунитет. Знаем какво е направил и то е неприемливо", заяви Агнешка Помашка, депутат от "Гражданска коалиция", най-голямата партия в коалиционното правителство на Полша.

Основната опозиционна партия, националистическата "Право и справедливост", също гласува в подкрепа на отнемането на имунитета на Браун.

Варшавският окръжен прокурор Мариуш Дубовски заяви пред парламентарна комисия, че срещу Браун ще бъдат повдигнати обвинения и за унищожаване на имущество, нарушаване на телесната неприкосновеност и обида на обекти на религиозно поклонение, съобщи държавната информационна агенция ПАП.

След като угаси свещите в парламента на 12 декември, Браун излезе на трибуната, където определи Ханука като "сатанинска" и заяви, че възстановява "нормалността". Попитан по-късно дали се срамува от постъпката си, той отговори: "Тези, които участват в сатанински поклонения, трябва да се срамуват."

Браун, който в миналото е правил проруски изказвания, стана известен още преди случая с Ханука с действия като да изхвърли в кошчето за боклук коледна елха, украсена с цветовете на Европейския съюз и Украйна, и повреждането на микрофон по време на беседа на историк, занимаващ се с Холокоста.

Той отхвърля обвиненията на прокурора срещу него и заяви днес, че те "не отговарят на действителното положение и на материалната истина".

Междувременно полският министър-председател Доналд Туск подкрепи министъра на културата, като заяви, че "нищо не защитава доброто му име по-добре от неговите действия", предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

Туск каза това в парламента по време на дебати преди гласуването на вота на недоверие към министъра на културата Бартоломей Шенкевич, който е подложен на обстрел от опозицията заради реформата на обществените медии.

Реорганизацията доведе до радикални промени в управлението и структурата на държавните медийни компании и за кратък период от време до спирането от ефир на един от основните телевизионни канали в страната.

В края на декември парламентарната група на бившата управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС), която сега е в опозиция, внесе при председателя на парламента предложение за вот на недоверие към министъра на културата. По-рано през този месец Шенкевич освободи управителните съвети на всички обществени медии, спря от ефир държавния 24-часов новинарски канал "Те Фау Пе Инфо" (TVP Info) и обяви в ликвидация обществената телевизия (Telewizja Polska или TVP), радиото и информационната агенция на страната, за да възстанови безпристрастността на обществените медии, както твърди правителството.

"От самото начало бях убеден, че министър Шенкевич не се нуждае от моята помощ или защита в деня, в който ПиС внесе вот на недоверие. Нищо не защитава по-добре доброто му име и службата му на Полша от неговите действия", заяви Туск по време на днешния дебат относно вота на недоверие.

Той благодари на Шенкевич за това, че "не се е предал и в такъв критичен момент, какъвто е вотът на недоверие, е нарекъл нещата с тяхното име". Полският премиер коментира и факта, че депутатите от ПиС, които са внесли предложението, не са присъствали на разискванията по вота.

"Те избягаха, защото вероятно са разбрали, че са започнали дебат, в който е дошъл моментът да кажат истината защо осем години политиката на управляващите видимо беше така необяснимо и яростно защитавана - (да кажат истината) за нечистоплътната дейност на така наречените обществени медии на ПиС", каза Туск.

ПиС твърди, че действията на Шенкевич са били извършени в нарушение на закона и са довели до ограничаване на медийната свобода и плурализма.

При обявяването на намерението за внасяне на вот на недоверие Мариуш Блашчак, председател на парламентарната група на ПиС, твърди, че Шенкевич е извършил "нарушение на конституцията, като е отнел правото на информация, също така нарушение на други закони, преди всичко на закона за радиото и телевизията".

Блашчак и друг високопоставен депутат от ПиС, Валдемар Буда, също обвиниха Шенкевич, че е натрупал загуби за дружествата за сметка на държавната хазна, като е поел управлението незаконно.

"Изключването на сигнала на TVP Info на 19 декември несъмнено е довело до загуби за тази компания. Това вече е за наказателна отговорност", заяви Блашчак.

Според депутатите от ПиС както Шенкевич, така и "новите президенти на тези компании ще бъдат подведени под отговорност за злоупотребите".

"Настояваме за политическа отговорност, изразяваща се в освобождаване на Шенкевич от поста му на министър на културата и националното наследство", каза Блашчак.

Той също така заяви, че с действията си Шенкевич изпълнява плана на Туск, който, по думите му, многократно е говорил за превземане на обществените медии.

"Отговорността за всичко това, за този грабеж на медиите, също е на Доналд Туск", каза той.

Бившите опозиционни партии в Полша, които сформираха коалиционно правителство, положило клетва на 13 декември, от години обвиняват ПиС, че е политизирала държавните медии. Те твърдят, че "Право и справедливост" е превърнала медиите в партиен рупор. Новата управляваща коалиция има за цел да промени това положение.

При гласуването, проведено по-късно днес, Сеймът (долната камара на парламента) отхвърли вота на недоверие към Шенкевич с 241 гласа "за", 194 "против" и двама въздържали се.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 моши

    17 0 Отговор
    Не става с пожарогасител нужен е калашник.
  • 2 Гад Заяви

    9 0 Отговор
    Като искат свещи, да бягат и си ги палят в пустинята Негев. ООН им даде територия. Друг парцел в Биробиджан, но да кандидатстват за руско гражданство. Сталин се е погрижил отдавна.
  • 3 Навсякъде има

    0 5 Отговор
    По един Сидеров....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания