Last news in Fakti

22 Януари, 2024 04:46 1 737 5

Египетският президент Сиси: Няма да допусна никаква заплаха за Сомалия! ВИДЕО

  • египет-
  • сомалия-
  • президент

Изявлението му иде на фона на намерението на Етиопия да признае независимостта на Сомалиленд, което ще ѝ даде достъп до пристанище

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси каза, че няма да допусне никаква заплаха за Сомалия, след като Етиопия заяви, че ще обмисли да признае независимостта на Сомалиленд като част от споразумение, което ще ѝ даде достъп до пристанище, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изявлението на Ас Сиси бе най-категоричното по въпроса от страна на Египет, който от години е в хладни отношения с Етиопия. То е и знак, че Кайро може да се намеси в конфликта, който предизвика ново напрежение в региона на Африканския рог, отбелязва Ройтерс.

Сомалиленд обяви независимостта си от Сомалия през 1991 г., но не е призната за независима държава от нито една страна. Сделката за отдаване на пристанището, която беше сключена по-рано този месец, но все още не е финализирана, би ядосала Сомалия и би била предимство за Етиопия, която няма излаз на море, посочва Ройтерс.

"Египет няма да позволи на никого да отправя заплахи към Сомалия или да засяга нейната сигурност", каза вчера Ас Сиси на съвместна пресконференция в Сомалия с нейния президент Хасан Шейх Мохамуд. "Не изпитвайте търпението на Египет и не се опитвайте да заплашвате неговите братя, особено ако те го помолят да се намеси", добави той.

В меморандум за разбирателство от 1 януари Етиопия каза, че обмисля да признае независимостта на Сомалиленд в замяна на достъпа до пристанище. Сомалиленд може да отдаде за 50 години 20 километра крайбрежна зона около пристанището Бербера в Аденския залив за военни и търговски цели.

В момента основното пристанище на Етиопия за морски износ е в съседно Джибути.

"Посланието ми към Етиопия е, че опитът за изземане на територия за контролиране е нещо, което никой няма да одобри", каза още Ас Сиси. Той добави, че сътрудничеството в областта на развитието би било по-добра стратегия.

Представители на Етиопия за момента не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

Египетският министър на външните работи Самех Шукри определи Етиопия като източник на нестабилност в региона - квалификация, която външното министерство на съседната страна нарече "неуместна".

Отношенията между Египет и Етиопия, които ползват заедно река Нил, от години са напрегнати заради големия язовир, който Етиопия построи на Сини Нил.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    6 1 Отговор
    Сомалиленд трябва да бъде призната за независима и суверенна държава, а не Косово и Украйна.
  • 2 Иван

    8 0 Отговор
    Етиопия имаШЕ излаз на Червено Море, преди да се създаде държавата Еритрея......Защо Египет призна държавата Еритрея?
  • 3 Гориил

    2 0 Отговор
    Всичко, което противоречи на стремежите на Запада, е изгодно на Русия.
  • 4 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    тия ще направят така че да спрем да ходим в Хургада
  • 5 зле

    0 0 Отговор
    кво общо има египед със сомалия освен шибанияимислям, етиопия само тва чакат да им спрат от нил