Last news in Fakti

23 Януари, 2024 04:23 641 3

Израелската инвазия в ивицата Газа продължи с обстрел на Хан Юнис

  • израел-
  • газа-
  • хан юнис-
  • правителство-
  • бенямин нетаняху

Правителството на Бенямин Нетаняху оцеля след вот на недоверие

Израелската инвазия в ивицата Газа продължи с обстрел на Хан Юнис - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската инвазия в ивицата Газа снощи продължи с обстрел на град Хан Юнис в южната част на анклава, което принуди хиляди палестинци да избягат още по-на юг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Палестинците си проправяха път пеша по крайбрежната магистрала и зад тях се стелеше дим от града, докато други товареха одеяла и вещи в коли или каруци.

Войната е довела до разселването на около 85% от довоенното население на Газа, възлизащо на 2,3 милиона жители, а всеки четвърти от тях гладува, твърди ООН.

Министерството на здравеопазването на Газа твърди, че повече от 25 000 палестинци са загинали в конфликта, който започна, когато бойци на "Хамас" от Газа нападнаха Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки около 250 заложници.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да продължи офанзивата до "пълна победа" над "Хамас" и да върне около 100 заложници, които все още са държани в Газа.

Той обаче е подложен на все по-силен натиск от страна на роднините на заложниците, посочва АП. Те засилиха протестите си с искане правителството на Нетаняху да сключи сделка с "Хамас", за да бъдат освободени техните близки. Снощи роднини на заложниците прекъснаха заседанието на комисия в израелския парламент, скандирайки: "Няма да седите тук, докато те умират там!".

Правителството на Бенямин Нетаняху оцеля след вот на недоверие, подет в знак на протест срещу неуспеха за връщането на израелските заложници, които все още са държани от "Хамас" в Газа.

Предложението получи само 18 гласа "за" в 120-членния Кнесет, съобщи Times of Israel, цитирано от dariknews.bg.

Лейбъристката партия обяви миналата седмица, че ще внесе предложение за вот на недоверие към правителството на Нетаняху.

Аргументирайки в полза на мярката, депутатът от Лейбъристката партия Ефрат Райтен заяви, че основното задължение на държавата към гражданите е да защити техния живот и безопасност.

"Няма и не може да има доверие в правителство, което се е провалило толкова ужасно по време и след атаката на Хамас от 7 октомври", добави той.

От името на правителството, министърът от "Ликуд" Мей Голан заявява, че „правителството не се занимава с дребнотемие по време на война за правото на съществуване и сигурност на гражданите на страната".

Гласуването беше бойкотирано от управляващата коалиция, чиито ръководители заявиха, че „няма да участват в политическо шоу по време на война“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лумпен

    2 1 Отговор
    Заличаване на Израел !
    Зануляване на евреите !
    И ще бъде мир в света !
  • 2 Артилерист

    1 0 Отговор
    Израелскат инвазия няма да спре докато американците и британците ги подкрепят политически и военно. Една малка група в Йемен се опита да помогне на клетите палестици и американците ги попиляват с ракети и бомби. Другите араби уж са съпричастни с палестинците, но не смеят да мръднат, защото американците веднага ще наредят глутницата от Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Белгия, Дания, Полша и когото още си искат (България може да я включат само като логистика, защото нашите съветски самолети не са съвместими с НАТО и току виж са дали фира от "приятелски"огън) от Г-50 да се включат в "ОТБРАНАТА"...
  • 3 Какво инвазия

    1 0 Отговор
    бе това си е прочистване на палестинския народ наречено на нормабно човешки език "ГЕНОЦИД"
    това че сте продажници и пускате новини с такива заглавия не означава че нормалните хора мислят като внас продажниците.
    Да живее А.Д.А за такива като вас и вашите господари!