Last news in Fakti

2 Януари, 2014 13:19 1 031 0

В Загреб задържаха основателя на Титовата УДБА

  • йосип перкович-
  • хърватия-
  • удба

Срещу Йосип Перкович е повдигнато обвинение за убийството на дисидента Степан Джурекович

Фактическият основател на спецслужбите на Титовата Югославия и след нейното разпадане на независима Хърватия Йосип Перкович е арестуван в четвъртък сутринта в Загреб по искане на Германия, съобщиха местните медии.

Срещу него е повдигнато обвинение за убийството на дисидента Степан Джурекович, извършено през 1983 г. в германския град Волфратсхаузен. В момента конституцията на Хърватия забранява екстрадирането на хървати, но след влизането на страната в ЕС, властите в Загреб ще трябва да се съобразят с искането на Германия, отбелязват специалисти.

Случаят Перкович е шанс пред Хърватия за преосмисляне на миналото и за изясняване на въпроса защо Белград е наредил да бъде ликвидиран Джурекович, коментира „Дойче веле“.

Йосип Перкович е пенсиониран висш офицер от Титовата тайна служба УДБА, която по време на комунизма преследва т.нар. „вътрешни врагове" на Югославия. Следи и политически активните имигранти. Именно УДБА и нейният някогашен служител са отговорни за убийството на хърватския дисидент и бивш петролен предпиемач Степан Джурекович, убит през 1983 година в германския град Волфратсхаузен, във връзка с което федералната прокуратура в Карлсруе настоява за екстрадирането на Йосип Перкович още от 2009 година насам, припомня „Дойче веле“.

И до този момент обаче той продължава да си живее необезпокоявано в един от скъпите квартали на Загреб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: