Last news in Fakti

25 Януари, 2024 06:22 1 269 1

Американски военен кораб мина през Тайванския проток за първи път след изборите в Тайван

  • сащ-
  • тайван-
  • кораб

Президентът Лай се надява подкрепата на САЩ да се задържи

Американски военен кораб мина вчера през Тайванския проток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като уточни, че това е бил първият подобен случай след произвеждането на президентските избори в Тайван.

Преминаването на ескадрения миноносец "Джон Фин" през протока навлече на САЩ гнева на Пекин, макар и това да стана по коридор "извън териториалните води на която и да е държава с излаз на море в региона", се казва в изявление на американските военноморски сили.

"Преминаването на "Джон Фин" е демонстрация на отдадеността на САЩ към поддържането на свободата на мореплаването на всички държави по принцип", гласи изявлението на американският военноморски флот. "Нито един член на международната общност не трябва да бъде сплашван или принуждаван да се откаже от правата и свободите си", се казва още там.

Ройтерс посочи, че китайската армия е определила действията на САЩ като "публична реклама" и е казала, че нейните сили са "следили и предупредили" американския военен кораб.

В същото време новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай заяви, че се надява твърдата подкрепа на САЩ за самоуправляващата се островна държава да се задържи и вбъдеще, при първата си среща след изборите с представители на Конгреса на САЩ.

В Тайван пристигнаха Ами Бера и Марио Диас-Баларт, които са членове на Камарата на представителите и съпредседатели на групата в Конгреса за Тайван.

"Тайван е разположен в първата островна верига към Китай и съответно стои на фронтовата линия на китайския авторитарен експанзионизъм. Това прави местоположението на Тайван стратегически значимо", заяви Лай.

Диас-Баларт каза на тайванския президент, че подкрепата за Тайван от страна на САЩ е твърда, реална и "сто процента двупартийна".


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    16 3 Отговор
    Джендърете какво го дирят около мощен Китай.