Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 21:51 1 580 48

Американският посланик: Унгария трябва бързо да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

  • унгария-
  • американски посланик-
  • ратифицира-
  • присъединяване-
  • швеция-
  • нато

Опозицията свика днес извънредно заседание на парламента с цел да бъде гласувана ратификацията

Американският посланик: Унгария трябва бързо да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Днес в унгарския парламент присъстваха американският посланик в Унгария - Дейвид Пресман, заедно с посланици от други страни от НАТО, включително Дания и Полша, за да подчертаят необходимостта Будапеща да ратифицира присъединяването на Швеция към Алианса, съобщиха Ройтерс и БТА.

Опозицията свика днес извънредно заседание на парламента с цел да бъде гласувана ратификацията, но депутатите от управляващата партия ФИДЕС го бойкотираха, което доведе до липса на кворум и забавяне на ратифицирането.

Унгария е единствената страна в НАТО, която не е ратифицирала присъединяването на Швеция - за да стане тя част от Алианса, е необходимо националните парламенти на всички страни членки да ратифицират присъединяването ѝ.

Кандидатурата на Швеция може да бъде ратифицирана, когато парламентът на Унгария се събере на редовно заседание, съобщи по-рано днес групата на ФИДЕС в законодателния орган, като изтъкна, че първо шведският премиер Улф Кристершон трябва да посети Будапеща. Парламентът ще започне да заседава отново в края на февруари, след зимната си ваканция, отбелязва Ройтерс.

„Ако това е важен въпрос за шведите, то премиерът на Швеция ще дойде в Будапеща“, заяви ФИДЕС пред Ройтерс.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в петък, че ще бъде „справедливо“, ако Кристершон посети Унгария преди ратификацията, както посети Турция преди ратифицирането от Анкара.

Присъединяването на Швеция към НАТО е въпрос, който директно засяга националната сигурност на САЩ и сигурността на НАТО като цяло, каза американският посланик в Унгария Дейвид Пресман, след като излезе от парламента.

"Премиерът обеща да свика парламента, при първа възможност да насърчи парламента да действа, днес имаше такава възможност", изтъкна Пресман.

"Ще следим отблизо какво се случва и очакваме Унгария да действа бързо", каза още американският посланик.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Бутылкин

    11 44 Отговор
    Но най-гнусното сред българите дори не е сексът на турците с български момчета, а "ибpикчийството". Това е обред за изнасяне на турския султан от българите, за да може султанът да облекчи голяма нужда. Тогава българите помазвали царствения задник на султана с различни ароматни масла..


    Уф, отвратително!

    Коментиран от #9, #10, #27, #42

  • 2 Е, ясно е!

    43 30 Отговор
    Да ги накарат да си унищожат техните оръжия и да дадат много милиарди на фащ за "натовско превъоръжаване"! Хак да им е на шведите. И те паднаха в капана!
  • 3 Маджарите развиха Стокхолмски синдром

    34 42 Отговор
    след руската окупация и погром в Будапеща 1957 г.

    Коментиран от #24

  • 4 Верно ли

    45 24 Отговор
    Ооооо, Посолството иска да се намърда и при унгарците, а?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Марда

    16 23 Отговор
    Колко бързо? От 4 милиона, колко ще се подложат на "жегата" ? Тука, къде над от 6 милиона около 75 хиляди ще се втурнат за "американската игра"! Каква ратификация , какви пет лева!?
  • 7 Иванушка🇺🇲

    32 38 Отговор
    С тези действия Унгария доказва че не иска да бъде член на НАТО и ЕС. Орбан има някаква зависимост от путинския режим. Трябва да започне процедура за отстраняването на Унгария от ЕС.

    Коментиран от #15

  • 8 Иво

    33 41 Отговор
    Руската подлога Орбан е пътник. ЕС и НАТО през крив макарон. На тоя руски лизач трябва да му спрат парите.
  • 9 666

    32 7 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Бутылкин":

    Иванушка глупакът. Защо ли има такъв герой в руските нар. приказки.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Любо

    26 23 Отговор
    Онзи ден евроатлантиците дивашки се радваха на турците които разрешиха на шведите присъединяване към НАТО, но си направиха сметката без кръчмаря Орбан, който пък вчера беше осмян за това че е клекнал на ЕС . И какво излезе накрая, че унгарците правят услуга на шведите , за да не станат курбан на терористите от НАТО.
  • 15 Мирослав

    20 29 Отговор

    До коментар #7 от "Иванушка🇺🇲":

    Ами те унгарците точно това искат, нека да ги изключат, така ще ги улеснят и ще ги спасят от еврофашистите. И ние искаме да ни изключат, не само те.

    Коментиран от #17, #22

  • 16 666

    27 23 Отговор
    Тоя Орбан е мазохист. Руските му "приятели" го наричат собака той продължава да им върти опашката радостно. Жалък унгарски тъпанар който се е продал за мноого пари.
  • 17 Иванушка🇺🇲

    26 19 Отговор

    До коментар #15 от "Мирослав":

    Ами да напуска. Никой не го задържа. Ама селския хитрец иска да бозае от две крави. Само че руската крава е много мършава и не дава мляко. хаха
  • 18 Сандо

    4 30 Отговор
    Е,щом го казва местният гаулайтер,Орбан наистина ще трябва да се разбърза.Стига е чакал Тръмп да спечели,дотогава работата трябва да се опече,войната не може да чака!
  • 19 Хохо Бохо

    22 23 Отговор
    Унгария трябва бързо да бъде изгонена от ЕС и НАТО!
    Да ходи при Путин, БРИКС, Северна Корея или където иска...

    Коментиран от #28

  • 20 интересно

    15 22 Отговор
    И там ли управляват от посолствоТо ?
  • 21 Марко Травальо

    20 22 Отговор
    Как ще платим сметката на наркоса .
    Страхотни празненства, задето ЕС успя да изнуди Виктор Орбан и го принуди да каже „да“ на новия пакет от €50 млрд. подаръци за Украйна. Тоест пореден автогол, представен ни отново като победа. Дори потиснатите и обеднели фермери, които обсаждат Брюксел, за да се противопоставят на европейски еднолични строги икономии, нелоялната конкуренция на украинската пшеница, лудите цени заради войните, които ЕС подхранва, не са достатъчни, за да накарат шофьорите на лудия автобус, който наричаме Европа да си отворят очите.
  • 22 666

    19 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мирослав":

    Ще те изключат от контакта. Ти ли умнико ще плащаш милиарди евро неустойки.
  • 23 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    17 20 Отговор
    Американците казват, останалите козируват и изпълняват. Няма не искам. Това е истинската свобода и демокрация. Хвала на нашите видни евро-атлантици на чело с г-н Пеевски и Доган ага.
  • 24 Нищо не знаеш,

    17 19 Отговор

    До коментар #3 от "Маджарите развиха Стокхолмски синдром":

    дори годината на събитието в Унгария - 1956, а не 1957 г. От ГОЛЯМО значение е. Сигурна съм, че ако те поизпитам, НИЩО друго няма да цнаеш. А руснаците не ги мисли. Мисли краварите и продажниците.
    КАК пък не, откъде го измисли, че руснаците развили Стокхормски синдром?!!! И това не знаеш какво е. Жалка работа сте слугите на посолствоТО. Съвсем ще закъса този Обор. След Тексас и в другите щати.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Анонимен

    17 18 Отговор
    Доста непочтително е посещение на американски посланик вместо шведски премиер.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 унгарците са горд народ,

    16 17 Отговор

    До коментар #19 от "Хохо Бохо":

    и не ги пращай (точно пък ТИ) където и да е. Те първи през 1956 г. показаха несъгласие с режимя си. Орбан НИКОГА не е бил комунист (казвам го от първа ръка) като нашия боко тиквата от1977 г., и всички наследници на БКП номенклатурата, а сега формиращи раздираща се от скандали разглобка. Магаренко е съветски възпитаник.
  • 29 много деликатно го казваш

    12 19 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    Що за господарско поведение е това на фащ - да ходят да уреждат нещата между други държави. СВЕТОВНИЯТ агресор с над 900 ВОЕНИИ БАЗИ в света, по тяхна статистика, само ръчкат и убиват, рушат държави, но ВИНОГИ далече от техните граници. Всичко ще си дойде на мястото. Първо в Тексас, после и в другите щати.
  • 30 разума

    18 19 Отговор
    С какво ли е заплашена националната сигурност на САЩ , ако Швеция не е в НАТО??????????????????????????

    Коментиран от #32

  • 31 Копейкин

    19 3 Отговор

    До коментар #25 от "Май ка ви да е, ба":

    Съмишленико, не изоползвай този мръсен език - "Май ка ви да е, ба..."
    Това е моя запазена марка...
  • 32 ...

    24 3 Отговор

    До коментар #30 от "разума":

    А с какво ще бъде заплашена националната сигурност на САЩ , ако Швеция е в НАТО?????????????????????????
  • 33 Да бе

    12 20 Отговор
    В Унгария имат Орбан, който защитава националните интереси на държавата. В България има само поп кръсювци: намагнитеният пеевски, кандидат-магнита борисов и пр. Има и тагаренко, евро/доларов атлантик, който ПОДАРЯВА на украйна българско държавно военно имущество с ултрависока цена и купува ултраскъпо от щатите шосейни бтр бракми НА ХАРТИЯ.
  • 34 Сметката накрая върху салфетката...

    10 19 Отговор
    ".....изпращаме €50 млрд. на сляпо, без да знаем какво ще се случи с тях нито ясно да дефинираме за какво ще бъдат използвани...." Е как за какво ще бъдат използвани?! Ако през първата година на войната всеки трети депутат на Украйна си е купил кола или недвижим имот, сега всеки втори депутат ще направи същото, а догодина, при още 50 млрд. евро от ЕС , всеки първи депутат. Но се притеснявам, че няма да са достатъчни. Родата, любовниците, наркотиците... тц, няма да стигнат.

    Коментиран от #38

  • 35 БЕЗОТЧЕТНО ДАВАНЕ НА МИЛИАРДИ

    10 19 Отговор
    Парите на здравите представители на обществото биват подарявани и разпределяни без да се дават обяснения къде отиват!
    Как е възможно толкова много упълномощени хора да правят подобно раздаване на парите на тези, които са гласували да им защитават интересите

    Коментиран от #48

  • 36 Тия на запад са като български реотан

    9 18 Отговор
    Загряват бавно, но сигурно!
  • 37 миии дааааа....

    12 19 Отговор
    Няма значение дали си идиот, важното е да си евроидиот...
  • 38 ...

    19 8 Отговор

    До коментар #34 от "Сметката накрая върху салфетката...":

    А знаеш ли кое е най-лошото?
    Путин изби или осакати над милион украинци и руснаци, а пък на него никой не му праща милиарди помощи и руснаците все повече живеят като скотове...
    А още по-лошото е, че много от руснаците продължават да викат - Слава на Путин...

    Коментиран от #40, #41, #45

  • 39 Ако не е бързо ще има дърво

    17 2 Отговор
    Муньо и Фицата да внимават в картинката.
  • 40 🙊🙊🙊🙊🙊......

    16 0 Отговор

    До коментар #38 от "...":

    Идиоти сър!!!!!
  • 41 Да бе

    6 17 Отговор

    До коментар #38 от "...":

    И ти викаш - слава на украйна, където не спазваха минските споразумения и се стигна дотук. Отивай да се биеш за бандеровци, стига ляля...
  • 42 Лондон

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Бутылкин":

    Усещам много злоба и ненавист към турския султан от твоя страна , може би те е уважил или унижил брутално ???
    Не е нужно да ръсиш толкова много омраза , а просто си купи за следващият път мехлем и нещата ще се уредят от само себе си!!!
  • 43 Гориил

    9 1 Отговор
    Унгария трябва да побърза.
  • 44 максим

    2 12 Отговор
    и да влезе и да не влезе в нато,швеция, си загуби волвото.стана китайско.същата съдба се очертава за мерцедесите,беемветата,опелите и баесеф.зле е работата в германия. и пресата им го пише.няма, какво да се лъжем.
  • 45 максим

    1 12 Отговор

    До коментар #38 от "...":

    въпреки всичко,са милион пъти по добре от теб.имат и газ и ток.а ние вече внасяме и ток,ако не знаеш.и като идваха на морето пълнеха хазната.сега,я пълни обикновения българин с увеличените данъци,цени на ток,вода,парно и цени!!! да ти е,честито!!!

    Коментиран от #47

  • 46 Будител

    1 11 Отговор
    Браво на Орбан....дръж здраво...Европа се разпада...а Разглобката ни тика към поредната национална катастрофа....
  • 47 Будител

    1 10 Отговор

    До коментар #45 от "максим":

    ...и бързи кредити
  • 48 Будител

    1 11 Отговор

    До коментар #35 от "БЕЗОТЧЕТНО ДАВАНЕ НА МИЛИАРДИ":

    Моделът на континента с високи данъци и високо регулиране причини десетилетия на недостатъчно развитие и сега Еманюел Макрон, ЕС и холандското и германското правителства умишлено затварят части от своето селско стопанство, за да постигнат целите за нулева нетност. Германците унищожават автомобилната си индустрия, а вместо тях Европа ще внася китайски електрически превозни средства. Десетилетия на „индустриална стратегия“ и субсидии не успяха да създадат европейска технологична индустрия от световна класа. Икономическото самоубийство на континента вече предизвиква отлив на най-добрите и най-умните.
Новини по държави: