Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 05:35 1 772 5

Експерт на ООН: Асандж може да бъде подложен на изтезания в САЩ

  • оон-
  • екстрадиране-
  • джулиан асандж

Джил Едуардс призова британското правителство да преустанови евентуалното екстрадиране в САЩ на основателя на платформата "Уикилийкс"

Експерт на ООН: Асандж може да бъде подложен на изтезания в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докладчикът на ООН по въпросите на изтезанията призова британското правителство да преустанови евентуалното екстрадиране в САЩ на основателя на платформата "Уикилийкс" (Wikileaks) Джулиан Асандж, предаде ДПА, цитирана от БТА

Аргументите на Асандж трябва да бъдат разгледани подробно въз основа на сериозните опасения, че той ще бъде изложен на риск от "изтезания и друго жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание", ако бъде екстрадиран, заяви снощи в Женева Алис Джил Едуардс.

Тя призова правителството на Великобритания да "предприеме всички необходими мерки за опазване на физическото и психическото здраве на г-н Асандж".

САЩ настояват Асандж да бъде екстрадиран, за да му бъдат повдигнати обвинения в кражба и публикуване на секретни материали от военни операции в Ирак и Афганистан заедно с разгласителя на информация Челси Манинг. Твърди се, че двамата са изложили на риск живота на информатори.

Ако бъде признат за виновен, Асандж може да бъде осъден на до 175 години затвор в САЩ. Поддръжниците му го възприемат като смел журналист, който е разкрил военни престъпления, посочва ДПА. Асандж се укриваше от властите в продължение на няколко години в еквадорското посолство в Лондон. От април 2019 г. той се намира в британски затвор с висока степен на сигурност.

Асандж от дълго време страда от депресия и има склонност към самоубийство, каза Едуардс. Американските уверения, че към него ще се отнасят хуманно, не са достатъчни, добави тя, защото, наред с другото, не са обвързващи.

Докладчиците на ООН са независими експерти, които работят без заплащане. Едуардс е назначена от Съвета на ООН по правата на човека.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    18 1 Отговор
    Навални е по-важен! Асанж кучета го яли
  • 2 Демократ

    1 13 Отговор
    Асандж ако беше руснак и КГБ го бяха заловили да извършва същата дейност, отдавна светът щеше да е забравил името му,защото щеше да паднал от някой прозорец. Това е разликата между САЩ и Русия. Иначе се говори за човешки права точно в ООН, където не могат да спрат геноцида срещу Украйна и заплахата от Русия с ядрената централа в Запорожие срещу цяла Европа. Сноудън, американецът, пък стана руски гражданин, защото изправи на нокти света по руска поръчка, но ако беше руснак в Русия, КГБ отдавна щеше да е свършила работа и да е забравен. Къде са правата на човека в света въобще?

    Коментиран от #4

  • 3 Атлантист-

    7 0 Отговор
    Днес Асандж и съдбата му са символи на "Атлантическата Демокрация" и Нов Световен Ред , основан на атлантическите правила
  • 4 Атлантист-

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    Ти наричаш няколко ранени седмично Украински Геноцид, ама си траеш " по атлантически" за масовото изтребление в Газа. Знаем ги ние атлантическите "измервателни единици"

    Коментиран от #5

  • 5 Демократ

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Атлантист-":

    Нямам никакво очакване чугунена глава с една гънка в мозъка, свързана с Кремъл, да мисли и да вижда фактите. Война в Газа също я подпали любимия ви терорист Путин, Хамас ходят при него на консултации. Заминете за Москва да ви моглизира Путин в Украйна, за да видите на място какво прави там. Днес най-после каза ясно:"Изтрийте Украйна от земята". Това сте вие, дето викате Путин да дойде да денацифицира България, след като приключи с Украйна. Национални предатели
Новини по държави: