Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 04:10 573 4

САЩ работят по споразумение за прекратяване на огъня в Газа за поне шест седмици

  • сащ-
  • израел-
  • газа-
  • хамас

Разрушаването на ивицата Газа има символно значение, военната операция няма алтернатива, заяви военният министър на Израел Галант

САЩ работят по споразумение за прекратяване на огъня в Газа за поне шест седмици - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати работят по споразумение за освобождаване на заложници, държани от "Хамас", в замяна на прекратяване на огъня в ивицата Газа за най-малко шест седмици, обяви президентът Джо Байдън, цитиран от Ройтерс и Франс прес, предаде БТА.

"Работим активно за мир, сигурност и достойнство както за палестинския, така и израелския народ. И аз работя за това ден и нощ", каза Байдън, след като прие в Белия дом йорданския крал Абдула Втори.

Той призова изрично Израел да пази цивилните в Рафах.

Снощи президентът на САЩ вече отправи подобен призив в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който обаче не дава индикации, че възнамерява да се вслуша в предупрежденията на международната общност да не предприема офанзива в този град в най-южната част от ивицата Газа.

Властите в палестинската територия, контролирани от ислямисткото движение "Хамас", съобщиха, че около 100 души са били убити в нощта на неделя срещу понеделник при израелска операция, при която бяха освободени двама заложници.

Йорданският крал от своя страна изтъкна след срещата си с Байдън, че "е необходимо незабавно трайно прекратяване на огъня".

"Не може да си позволим израелска атака срещу Рафах. Това несъмнено би причинило нова хуманитарна катастрофа", аргументира се Абдула Втори. Той предупреди, че "ситуацията вече е непоносима за повече от един милион души, които са били тласнати към (този град в най-южната част от ивицата Газа) след началото на войната".

Президентът на САЩ и кралят на Йордания обсъдиха редица предизвикателства, включително очакваната израелска сухопътна офанзива в южната част от ивицата Газа и заплахата от хуманитарна катастрофа за цивилните палестинци. Байдън показва нарастващо раздразнение от отказа на Нетаняху да се вслуша в неговите призиви, посочва Ройтерс.

Йордания, която граничи с Израел, е ключов съюзник на САЩ в Близкия изток. Кралството, което през 1994 г. подписа мирен договор с еврейската държава, е подслонило над 2 милиона палестински бежанци по данни на ООН.

Подобно на други арабски страни, Йордания настоява за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа - искане, с което Съединените щати не са съгласни, отбелязва АФП.

Ройтерс припомня, че преди да поеме на обиколка в западни държави, Абдула Втори е участвал в доставка по въздуха на хуманитарна помощ за Газа. Йордания настоява Израел да спре да ограничава помощта за палестинската територия, чието население е заплашено от глад и болести.

"Хамас" уби над 1160 души при атаката си срещу Израел преди повече от четири месеца, посочва АФП. При предприетата в отговор от еврейската държава офанзива в Газа до момента са загинали най-малко 28 340 човека според местните власти, контролирани от палестинското ислямистко движение - данни, които не са проверени по независим път.

При нападението си на 7 октомври бойци на "Хамас" отведоха в Газа около 250 заложници. Израел смята, че в крайбрежната палестинска територия остават приблизително 130 от тези хора, като 29 от тях са мъртви.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант определи освобождаването на двама от заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа, като "повратен момент" във войната, който е показал, че палестинското ислямистко движение "е уязвимо", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Галант каза това на среща снощи с командосите, участвали в акцията в град Рафах в най-южната част от крайбрежната палестинска територия.

Това са първите заложници, които Израел спасява - повече от четири месеца след като бе нападнат от "Хамас" - атака, която постави началото на войната.

"Това е повратен момент в кампанията", подчерта Галант. Той се аргументира, че акцията е променила начина, по който двете страни в конфликта гледат на нещата.

"Изведнъж, "Хамас" са уязвими, можем да ги достигнем навсякъде", заяви още израелският министър на отбраната. Той увери, че "(израелското) население (вече) знае, че може да (ни) има доверие".

"Ще има още операции", добави Галант.

Семействата на заложниците, които остават в плен на "Хамас", оказват силен натиск върху израелското правителство да постигне споразумение за тяхното освобождаване, отбелязва АФП.

Според Галант военната операция няма алтернатива.

"Нашето съществуване зависи от разубеждаването", изтъкна се израелският министър на отбраната. Той се аргументира, че въоръжените групировки ще помислят внимателно преди да нападнат Израел, ако знаят, че ще платят "много висока цена".

Разрушаването на ивицата Газа "има символно значение", допълни Галант.

Той каза това на фона на засилващите се международни призиви към Израел да се откаже от военната операция, която подготвя в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа, или поне да я отложи. Засега премиерът Бенямин Нетаняху обаче не дава индикации, че ще изпълни това искане.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е настанен в болница в предградие на столицата Вашингтон заради проблем с пикочния мехур, се възстановява и се очаква да се върне към изпълнението на своите задължения още днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на неговите лекари.

Остин вече е излязъл от пълната упойка, под която е бил поставен.

"Ние прогнозираме успешно възстановяване", казват лекарите му в комюнике, разпространено от Пентагона. Те не очакват "продължителен престой в болница".

Здравето на 70-годишния американски министър на отбраната се следи под лупа след няколко негови тайни хоспитализации заради рак на простатата, отбелязва АФП.

Този път Белият дом и Конгресът на САЩ са били уведомени предварително за новото настаняване на Остин в болница, каза говорителят на Пентагона Пат Райдър. Той не бе в състояние да уточни дали шефът му ще изпълнява своите задължения от вкъщи или от лечебното заведение.

Остин все пак няма да пътува до Брюксел за срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в сряда и четвъртък, добави Райдър.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХА ХА ХА

    2 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО , КРАВАРИТЕ ДА СИ СМЕНЯТ КЪРПАТА , ЧЕ МНОГО СЕ ИЗПОТИХА ОТ РАБОТА ПО ТОЯ ВЪПРОС ! ПОЗВОЛИХА НА ЕВРЕИТЕ ДА ИЗВЪРШАТ ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНСКИЯ НАРОД , А СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СЕ ОПРАВЯТ ! СТАНА СЪЩО КАКТО СЪС ООКРАИНА .....КАКВО ДА СЕ ПРАВИ КОГАТО КОМАНДВА ДЕМЕНЦИЯ !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.