Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 10:25 2 070 26

Заради Брекзит Великобритания губи 100 млрд. британски лири годишно от износа си

  • великобритания-
  • брекзит-
  • износ-
  • губи-
  • милиарди

Според изданието, след напускането на единния пазар, ръстът на износа на Обединеното кралство е бавен в сравнение с други развити икономики

Заради Брекзит Великобритания губи 100 млрд. британски лири годишно от износа си - 1
Снимкa: БГНЕС

Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз струва на страната 100 милиарда британски лири годишно загуби от износ, оставяйки британската икономика в по-лоша позиция, отколкото би била, ако страната бе останала в ЕС, пише The Independent и Фокус.

Предприятията, произвеждащи широка гама от стоки, включително спортни стоки, детски играчки, бижута и медицинско оборудване, бяха най-силно засегнати от разходите, свързани с решението на Обединеното кралство да напусне ЕС. Новите търговски правила доведоха до спад на търговския оборот с 30% между 2020 г. и 2023 г. в сравнение с това, което би било, ако страната не беше напуснала митническия съюз и единния пазар на ЕС.

Според изданието, след напускането на единния пазар, ръстът на износа на Обединеното кралство е бавен в сравнение с други развити икономики, което води до около 23 милиарда лири загубен ръст на износа на стоки и услуги всяко тримесечие.

Според Джон Спрингфорд, асоцииран научен сътрудник в Центъра за европейска реформа, напускането на Обединеното кралство "води до продължаващо влошаване на търговията между Обединеното кралство и ЕС“. Спрингфорд обаче отхвърля аргументите, че търговските сделки със страни извън Европейския съюз могат да компенсират икономическия дефицит.

Както отбелязват икономистите, напускането на ЕС като цяло има отрицателно въздействие върху икономиката на Обединеното кралство. Икономисти от Cambridge Econometrics установиха през януари, че напускането на ЕС вече е струвало на икономиката на Обединеното кралство 140 милиарда лири загубен растеж. А според Томас Сампсън, доцент в Лондонското училище по икономика, това струва на страната между 75 милиарда и 125 милиарда лири годишно, което се равнява на 3-5% от БВП.

Освен това напускането на ЕС удари работните места и заплатите в страната. Проучване на Cambridge Econometrics установи, че Обединеното кралство ще има 3 милиона по-малко работни места до 2035 г. след напускането на ЕС, отколкото ако беше останала в ЕС.

Данните също така показват, че цялата нова бюрократична тежест е довела до по-високи цени на храните. Според проучване на London School of Economics от 2023 г. британските домакинства са платили почти 7 милиарда лири, за да покрият разходите за допълнителни бюрократични забавяния.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    12 6 Отговор
    И пести 200 за това ,че не заплаща членски внос.

    Коментиран от #9

  • 2 Иванушка 🇷🇺

    7 3 Отговор
    Логично, след като на всяка UK стока внесена в Европа са начислява мито или се поставя ценови лимит за защита на собствените ЕС производители от дъмпинг.
  • 3 българин 777

    7 4 Отговор
    де късмет и ние да сме на такава загуба някой ще страда но не и народа
  • 4 Перо

    7 4 Отговор
    Поредният соросистки фишек!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да ти кажа..

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Какво да ме интересуват":

    Ами така е..ше ядеш шамарите след като опитваш да се праиш на маж. Ако не беше обявявал война на Великте сили, немаше да има картофени ниви.. ама на Ганчо все някой друг му е виновен..
  • 8 Хавга За

    6 3 Отговор
    Стига сте залъгвали,повечето британци се радват ,че са се оттървали от този пропаднал глобалистки проект ЕС.
  • 9 РЗС

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":

    Нали знаеш, че всеки може да пита гугъл и да разбере, защо се напъваш с тая пропаганда. Ук са плащали средно 9 милиарда на година като са прибирали обратно средно около 6 в сектора на услугите само. Отделно са инвестиции, нови работни места, търговия, отделни студентски програми, всичкото заради ЕС, което сметнато в пари излиза, че УК са прибирали много повече от колкото са давали. Дори имаше отчет от ЕС когато се канеха да напускат, че УК е прибира най много и е най облагодетелствения член на ЕС. Имаше много сериозна пропаганда срещу ЕС и тия умници тука се хванаха! Гласуваха да излязат, след референдума, най търсения въпрос е бил - какво е ес? След, а не преди! Най простия народ на планетата казвам ви го защото живея в УК. Най голямата икономическа грешка в новата история на света. Идея нямаш колко губят в момента. 100 милиарда са малко, колко програми спряха, инвестиции, чудо е. Голяма част от населението в момента не ядат 3 пъти на ден! Това е факт. Ук го закъсаха много здраво.

    Коментиран от #13

  • 10 АХА

    2 0 Отговор
    Шо не кажете колко печели от такси, които спря да плаща на този измислен съюз.
  • 11 О. Ч. З

    4 0 Отговор
    Аз не мога да схвана откъде на тоз мухлясал остров такъв оборот дори и да са единствените производители на различни продукти във целият свят
    А за това че са излезли от ЕС може да имат и загуби но печалбата може да е във по големи размери след време

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 онгомбо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "РЗС":

    ти дрогиран ли си губят най много политиците че няма далавера

    Коментиран от #17

  • 14 127

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Брекзит го плати Путин":

    колко ти платиха да дрънкаш тези фантасмагорий кой ша са върже
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 РЗС

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "О. Ч. З":

    Тука го пише ясно, 100 милиарда загуби на година! Кога ще имат по голяма печалба? Ти чуваш ли се? 50 процента от храните в магазина идват от ЕС! Сега цените са двойни от преди брекзита. На всичко се плаща мито в момента, а преди не! Искаха да изгонят източно европейците и да им работят индийците, и сега го закъсаха здраво и искат пак европейците! 10 ресторанта и барове банкрутират в УК всеки божи ден! Външните инвестиции спряха, защото вече не са в ЕС. Знаеш ли колко компании се изнесоха от Лондон и се преместиха в ЕС? Да четете само пропаганда можете, ЕС е най силния икономически съюз в света, затова всички останали се опитват да го разбутат и най вече с пропаганда да внушат на хората, че е лошо за тях. Ако не бяхме влезли в ЕС да крадат политиците и мутрите от евро фондовете щяха да свалят кожата от гърба на народа! Май забравихте как затаряха заводи и ги приватизираха за без пари, ако ЕС го няма жална ви майка. Да не ви говоря колко пътища са платени от ЕС в България, от които разбира се нашите откраднаха половината пари както винаги!

    Коментиран от #21, #24

  • 17 РЗС

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "онгомбо":

    Нали им беше платено да прокарат референдума на тия политици! Ти знаеш ли каква зверска пропаганда беше тука бе момче! Хвърляха флаери от делтапланери да напускат. Кой го плаща това? По новините не спираха да хиляди българи и румънци дето сме под 1 процент от населението им! А от тяхното 50 процента са на помощи и не работят нищо. Що не питаш някой фермер кой им върши работата, да не би да са индийците или пък англичаните? Ела ги питай, щото аз съм Тука и знам много добре и съм говорил с хората лично! Нищо не знаете вие, а четене пропаганда по цял ден!

    Коментиран от #22

  • 18 Сун Дзъ

    1 0 Отговор
    След всяка първа стъпка има падане,и всяко начало е трудно.Не е важна целта а пътят към нея.

    Коментиран от #19

  • 19 РЗС

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Сун Дзъ":

    Значи ти ми дават 1000 лева на месец на мен, аз ти връщат 2000 лева. Когато аз напусна съюза теб го наричам падане и ново начало. Еми ок, ти по математика в часовете влизал ли си? И сега не само че не взимаш и 2000 лева дето взимаше преди, но си на загуба. Какво пише тука 100 милиарда загуба на година. Да ги намалят след време на 50, на 40, това са загуби. В ЕС са били на плюс някой от вас проста математика от началното училище знае ли? Прост народ - слаба държава!
  • 20 С една дума

    2 0 Отговор
    Да внимавате че лошо ви се пише ако напуснете.
  • 21 О. Ч. З

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "РЗС":

    Абе кажи кой ти плаща та да почна работа при него и аз
    Най силният икономически съюз бил ЕС
    Той добива самостоятелни газ нефт даже и украинско зърно и много много други неща
    Тъпите англичани за да излязат от ЕС значи е имало причина
    Колкото до фалирали фирми че то и при нас има доста фалирали за увеличението на храните човек става смешно България е със най ниските цени във Европа но дори да обърнем българският лев във евро със сегашният курс пак няма да можем да купим и половината от това което взема един германец или французин
    И последно англичаните не ги мисли те ще се оправят за разлика от нас
  • 22 О. Ч. З

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "РЗС":

    Цяла източна Европа работи за да може тия от западна да плаща на населението си помощи
    Даже имаше случай където на англичаните им беше дадена помощ и да си наемат чистачка
    Няма такива мизерници виждал съм апартаменти като малки сметища а иначе са като господарите на света

    Коментиран от #23

  • 23 РЗС

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "О. Ч. З":

    Съгласен съм, но понеже са много умни и излязоха от ЕС, сега няма източна Европа да им плаща помощите. Понеже живея в УК от 12 години точно това обяснявам и за това е статията, че се прецакаха жестоко. Ук също внася газ но не руска
  • 24 УК е

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "РЗС":

    нетен износител на храни.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хаха

    0 0 Отговор
    Много си е добре не ги мисле внасят от индия и други където ес не фигурира а и живота е по евтин от бг.