Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 12:34 985 2

Белгийският министър на правосъдието: Налице е присъствие на "Хамас" в страната

  • белгия-
  • министър на правосъдието-
  • присъствие-
  • хамас

По документи подобни организации обясняват съществуването си с желанието да учат младежите да обичат спорта и музиката

Белгийският министър на правосъдието: Налице е присъствие на "Хамас" в страната - 1
Снимка: БГНЕС

Белгийският министър на правосъдието Пол ван Тихелт потвърди, че терористичната групировка "Хамас" има присъствие в страната. Той е изпратил писмо с това съдържание в отговор на въпрос на белгийски депутат. Местни медии отбелязват, че това е първото официално признание на белгийските власти за присъствието на "Хамас" в страната, предаде БТА.

Уточнява се, че по данни на белгийските служби за сигурност "Хамас" не насърчава, не подготвя и не извършва терористични дейности в Белгия, а чрез съмнителни организации събира средства и лобира за подобряване на образа на групировката в ЕС. Установено е, че една от тези организации е ръководена от палестинец, много близък до ръководството на "Хамас", който действа с помощта на Мароко. Офисът на тази организация е на няколко метра от основните сгради на Европейската комисия и на Съвета на ЕС и Европейския съвет в Брюксел.

По документи подобни организации обясняват съществуването си с желанието да учат младежите да обичат спорта и музиката. Те събират средства в защита на "палестинската кауза". Според службите за сигурност е трудно да се проследят паричните потоци, тъй като подобни организации използват нетрадиционни начини за парични преводи. Това прави трудно доказването на връзките на тези организации с "Хамас" и предприемането на мерки.

Пояснява се, че за да могат белгийските власти да предприемат по-решителни действия, е необходимо срещу такава организация да бъде произнесена осъдителна присъда от наказателен или търговски съд. Отчита се, че при по-крайни случаи е възможно Съветът по национална сигурност, ЕС или ООН да наложат запор на имуществото на уличени в сътрудничество с терористична групировка. Според службите за тази цел е необходимо много задълбочено международно разследване.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МЕДИ

    4 1 Отговор
    СКОРО НА БЕЛГИИЦИТЕ ЩЕ СЕ ИМ СТЪЖНИ ЖИВОТА КАТО ЖАПОЧНАТ АТЕНТАТИТЕ,,,,,АРАБИТЕ ЗАБАВЯТ НО НЕ ЗАБРАВЯТ
  • 2 Не е само Белгия

    0 0 Отговор
    Имат спящи клетки навсякъде по света.
Новини по държави: